Як інвестувати в акції Google?

Вибираючи актив для вкладення своїх заощаджень, завбачливий інвестор неодмінно зверне увагу на цінні папери успішних компаній. До таких належить транснаціональна корпорація Google, заснована в 1996 році. Вперше вона вийшла на фондовий ринок влітку 2004 року. У продаж надійшло понад 19,6 млн акцій вартістю 85 доларів. У 2017 році охочим купити акції Гугла довелося платити за цінні папери в 10 разів дорожче ― по $850.

Огляд акцій Google

Тим, хто хоче вкласти гроші в акції Гугл, слід знати, що з жовтня 2015 року корпорація змінила свою назву. У результаті реструктуризації на світ з'явився конгломерат Alphabet Inc., якому, крім Google, належать Android, YouTube та інші активи. Після офіційної реорганізації акції Гугл перетворені в акції Alphabet, але на біржах вони продовжують котируватися з тікером GOOG. Усього в обіг випущено майже 516 млн акцій. Зверніть увагу, що холдингова компанія пропонує три види акцій:

Емісійні цінні папери А типу. Вони найдорожчі й торгуються на біржах з тікером GOOGL. Це стандартні акції, які забезпечують власникові право голосу (1 акція = 1 голос) і право на дивіденди.

Акції типу С торгуються під тікером GOOG. Такі цінні папери не дають права голосу своєму власникові, але використовуються як платіжний і спекулятивний інструмент на фондовій біржі.

Іменні акції В типу. Вони не беруть участь на біржових торгах. Такі цінні папери зосереджені в руках творців і партнерів компанії та надають їм вирішальне право голосу при ухваленні важливих для бізнесу рішень.

А та С акції мають високу ліквідність: інвестори купують їх для довгострокових і для спекулятивних цілей.

Бізнес-модель компанії Google

Творцям американського гіганта вдалося створити унікальну бізнес-модель, яка приносить мільярдні доходи.

Сьогодні Гугл ― найпотужніша пошукова система у світі. Водночас для користувачів сервіс безкоштовний ― така початкова ідея розробників. Це стало можливим завдяки грамотній монетизації реклами за допомогою сервісів Adwords і Adsense. Вони дають змогу видавцям монетизувати свій контент, а підприємцям знаходити потенційних клієнтів з мінімальними витратами часу і грошових вкладень (реклама з оплатою за результат).

У 2017 році рекламні сервіси компанії принесли їй дохід понад $90 млрд, але це не єдине джерело прибутку. Google є активним інвестором ― корпорація вкладає значні суми в нові проєкти й технології, і з кожним роком виручка з цього зростає. Усе більше клієнтів користується послугами хмарного сервісу Google Cloud, зростає й обсяг продажів фірмових пристроїв бренду ― комп'ютерів Chromebook і медіаплеєрів Chromecast. На думку експертів, найближчим часом варто очікувати ще значного підвищення доходів компанії. Вони не виключають, що в недалекому майбутньому можуть «вистрілити» високоризикові, але вельми багатообіцяні інноваційні проєкти, це додасть холдингу новий імпульс для зростання.

Динаміка і перспективи Google

З моменту виходу американської компанії на фондові ринки інтерес з боку інвесторів до неї не згасає. Керівники Гугл успішно керують бізнесом і дають можливість непогано заробляти своїм акціонерам. Доказом тому є факт, що за всі 15 років обігу на світових біржах ціна акцій холдингу не опускалася нижче первинної оцінки, навпаки, котирування з року в рік зростають.

Якщо початкова вартість акції Гугл у 2004 році становила $85, то станом на жовтень 2019 року цінні папери торгуються вже по $1200. Якби умовний інвестор зробив внесок у розмірі $850 (10 акцій) 15 років тому, то сьогодні він міг би виручити за їхній продаж у 14 разів більше ― $12 000. Динаміка продовжує залишатися позитивною, у чому допоможе переконатися графік нижче. Зверніть увагу, що вкладення в Alphabet виявились у два рази вигіднішими, ніж інвестиції в індекси.

Картинка http://infographic.statista.com/normal/chartoftheday_20204_alphabets_share_price_und_sundar_pichai_n.jpg 

 

Очікується, що майбутнє холдингу і компанії Google Inc., що входить до його складу, буде пов'язане з розвитком бізнесу в інтернеті (зокрема з рекламним напрямком) і посиленням позицій у сфері мобільних пристроїв. Підрозділ Гугл бере активну участь у розвитку IT-індустрії: на різних стадіях розробки і впровадження перебувають десятки інноваційних проєктів (зокрема штучний інтелект, хмарні та інші сервіси). Компанія також є потужним спонсором для безлічі стартапів (наприклад, Alphabet вкладає гроші в проєкт зі створення технологій для безпілотних автомобілів). За прогнозами аналітиків, вартість акцій Google і далі зростатиме, тому їхня купівля в середньостроковій і довгостроковій перспективі дозволить не тільки вирішити завдання захисту заощаджень від інфляції, але й дасть можливість отримати відчутний прибуток. Можливо, зараз саме час купувати цінні папери.

На користь вкладень в активи корпорації свідчать і висхідні показники рентабельності.

Картинка https://www.statista.com/graphic/1/266206/googles-annual-global-revenue.jpg

  

Якщо говорити про ризики, то вони є у будь-яких активів. У випадку з Гугл потрібно згадати падіння котирувань у 2004 році (це було пов'язано з викидом на ринок великого пакета акцій) і зниження доходів компанії у 2017 році, коли Єврокомісія наклала на корпорацію величезний штраф за порушення антимонопольного законодавства. Однак, як показав час, компанія здатна швидко справлятися з тимчасовими фінансовими проблемами: курс акцій знову показує позитивну динаміку.

Як купити акції Google

Цінні папери найнадійніших і найліквідніших компаній, що забезпечують стабільний дохід своїм акціонерам, отримали назву «блакитні фішки». Якщо ви вирішили зупинити свій вибір саме на них, спробуємо розібратися ― як купити акції Гугл?

Якщо ви не є доларовим мільярдером і найближчим часом не збираєтеся влаштуватися на роботу в Google, то єдиний спосіб ― купівля через брокера. Усім, кого цікавлять інвестиції в цінні папери, особливо в закордонні, вкрай важливо знайти надійного біржового фінансового посередника, без якого неможливо здійснювати будь-які угоди на фондовому ринку. Зверніть увагу, що акції та облігації іноземних емітентів можна купувати через вітчизняних та іноземних брокерів або інвестиційні компанії. У будь-якому випадку:

Це повинна бути ліцензована компанія (або фізична особа), яка може надати брокерське обслуговування на фондових ринках США ― там, де торгуються ваші цінні папери. Наприклад, на біржі NASDAQ, яка спеціалізується на інноваційних проєктах, що швидко розвиваються.

Переконайтеся, що обраний брокер працює з приватними інвесторами.

Уточніть, яка мінімальна сума для відкриття рахунку (у різних брокерів поріг входу відрізняється).

Тим, хто хоче працювати безпосередньо з іноземними інвестиційними компаніями або брокерами, доведеться розщедритися. Мінімальні суми депозиту в американських брокерів можуть становити кілька десятків тисяч доларів (від $50 тис.), проте можна знайти торгових агентів і з меншими запитами ― від $10 тис.. Перевагою роботи з американськими брокерами є страховка: у разі банкрутства брокера інвестор може розраховувати на компенсацію до $500 тис.

Є приємна новина для тих, хто хоче купити акції Гугл з України через іноземні ринки. З 2019 року це зробити простіше, оскільки тепер не потрібно оформлювати валютну ліцензію для виведення за кордон коштів (для приватних осіб встановлено ліміт 50 тис. євро).

Переваги роботи з українським торговим брокером:

Мінімальні розміри інвестицій.

Доступні всі види операцій ― покупка і продаж цінних паперів, а також отримання дивідендів (враховуйте, що Гугл не виплачує дивіденди, оскільки керівництво холдингу вважає за краще вкладати прибуток у розвиток бізнесу та купівлю інших компаній).

Одноразова конвертація валюти.

Технічна підтримка рідною мовою.

Комплексний сервіс (зокрема розв’язання податкових питань).

Закордонні брокери в середньому беруть $10-20 за кожну операцію (що більший об'єм інвестицій, то менший тариф), українські посередники найчастіше працюють за певний відсоток від суми угоди (~ 0,2 ÷ 0,5%). Крім оплати послуг брокерів, інвестиції в цінні папери передбачають щомісячні витрати на обслуговування інвестиційного рахунку. Крім того, потрібно оплачувати комісію біржі та банківський сервіс (операції зі зняття валюти), а також платити податки (1,5% військовий збір і 18% ПДФО).

Ще один варіант інвестицій ― складання інвестиційного портфеля з акцій Google та інших цінних паперів. Пам'ятайте, що вкладати всі гроші в один актив ― це ризиковано й невигідно.

Акції Google (або вже Alphabet) ― інвестиції, які можуть принести хороший дохід: як у вигляді дивідендів, так й у вигляді заробітку на різниці між купівлею і продажем цінних паперів. З моменту виходу компанії на фондову біржу вартість її акцій жодного разу не опускалася нижче первинної оцінки. За 15 років цінні папери Google виросли більш ніж у 14 разів, і експерти стверджують, що в майбутньому акції тільки продовжать зростати. Щоб інвестувати в прибуткову компанію, досить звернутися до брокера (можна і до українського), і він допоможе придбати бажані активи.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»