Як купити державні облігації в Україні

Якими критеріями керуються досвідчені інвестори, обираючи об'єкт для вкладень? 
До найважливіших факторів відносяться прибутковість і безпека активу. У список найбільш надійних інвестиційних інструментів, доступних звичайним українським громадянам, входять облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). За останні два роки вони отримали високу популярність у наших співвітчизників та іноземних інвесторів.

Коротка інформація по ОВДП: що це таке і як на них заробити

Перш ніж купити держоблігації України, потрібно розібратися, що вони собою являють і який механізм їхнього обігу на ринку.

 

Облігації - це один з різновидів цінних паперів. По суті, це боргові розписки, і у випадку з ОВДП їх видає (випускає / емітує) Міністерство фінансів України. Компанії та фізособи, купивши держоблігації, фактично позичають свої гроші, за що емітент (організація, що випустила цінні папери, в нашому випадку держава) зобов'язується виплатити певні відсотки. Гроші, отримані від інвесторів, надходять до державного бюджету і витрачаються на потреби країни.

 

Випуск держоблігацій внутрішньої позики - прерогатива Міністерства фінансів. Боргові папери мають номінальну вартість, встановлений термін розміщення (термін дії) і фіксовану процентну ставку. Завдяки цьому інвестор може заздалегідь розрахувати очікуваний дохід і прийняти рішення про ефективність вкладень.

 

Є кілька видів облігацій, вони розрізняються за такими критеріями:

1. Терміни погашення. Ви можете купити короткострокові ОВДП (розміщення до 1 року), середньострокові (1-5 роки) або довгострокові боргові папери (від 5 років).

2. Валюта випуску. Доступні гривневі держоблігації і цінні папери, дохід за якими виплачується в доларах і євро.

3. Форма виплати доходу. Розрізняють дисконтні і купонні (вони ж процентні) облігації. Перші реалізуються за ціною нижче номінальної вартості, а в момент погашення власнику виплачується номінальна ціна: отриманий дисконт і є прибутком інвестора. Доступні покупцям і купонні держоблігації: при первинному розміщенні вони реалізуються за номінальною вартістю, а в момент погашення власник отримує номінальну ціну плюс встановлений відсоток.

Номінали ОВДП

Номіналом називають офіційно оголошену вартість цінних паперів. Їх реальна ціна з різних причин може відрізнятися від номінальної в ту чи іншу сторону.

 

Українські ОВДП представлені в трьох варіантах: інвестор може придбати боргові папери номіналом 1000 грошових одиниць в різних валютах - від 1 тис. грн, 1 тис. дол. або 1 тис. євро.

Форма випуску ОВДП

Плануючи купити держоблігації, багато хто думає, що отримають на руки якісь паперові документи. Однак це не так: ніяких бланків - ні паперових, ні пластикових - не існує. Українські облігації внутрішньої державної позики - це всього лише електронний запис. Вони випускаються в бездокументарній формі та обліковуються на спеціальному рахунку в цінних паперах. Централізований облік ОВДП веде Національний банк України.

 

У найближчому майбутньому український уряд розгляне можливість випуску казначейських валютних зобов'язань в готівковій формі, але за станом на листопад 2019 року таких немає.

Як купити ОВДП в Україні - що для цього необхідно?

Купити облігації і стати кредитором української держави можуть юридичні та фізичні особи, резиденти та нерезиденти.

 

Однак для роботи з цінними паперами знадобиться фінансовий посередник, в ролі якого можуть виступити банк, інвестиційна компанія або брокер. У обраного посередника повинна бути відповідна ліцензія Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, що підтверджує право здійснювати операції з цінними паперами. Ліцензію можна перевірити на сайті https://www.nssmc.gov.ua/.

 

Щоб отримати доступ до держоблігацій, інвестору потрібно:

 

1. Вибрати брокера і депозитарій. Перший купує / продає боргові папери за заявками інвестора. Другий забезпечує облік і зберігання облігацій. На ринку є багато фінансових організацій, які надають комплексний сервіс, щоб клієнт міг отримати усі послуги в одному місці. Наприклад, купити облігації внутрішньої державної позики України і взяти на себе всі завдання, пов'язані з веденням клієнтських рахунків, пропонує Фрідом Фінанс Україна;

2. Визначитися, які і скільки ОВДП потрібно придбати. Від правильності рішення залежить ефективність вкладення. Інвестор може приймати рішення самостійно, грунтуючись на власному досвіді та розрахунках. Можна також скористатися рекомендаціями брокера: досвідчений інвестиційний експерт за певну комісійну винагороду розповість у всіх подробицях, як купити ОВДП фізособі. Кожному покупцеві доведеться визначитися з об'ємом операції, валютою боргових паперів і прийнятними термінами погашення. Відсоткова ставка залежить від виду валюти та терміну дії облігації. Зверніть увагу, що мінімальна сума розміщення у різних організацій (брокерів) відрізняється - це може бути і 100 тис. грн, і 40 тис. дол .;

3. Верифікувати. На вимогу українського законодавства всі особи, які планують проведення операцій з інвестиційними активами, проходять перевірку (ідентифікацію, верифікацію). Під час перевірки інвестору необхідно підтвердити джерело грошових коштів, які підуть на оплату цінних паперів. Після цього залишається відкрити поточний грошовий рахунок і рахунок для цінних паперів. Купівля ОВДП здійснюється на підставі заявки і договору, підписаного з брокером.

 

Після того як угода з купівлі держоблігацій здійсниться, інвестор просто чекає оголошеного терміну погашення - поки держава не виконає свої фінансові зобов'язання. Але в разі необхідності боргові зобов'язання можна продати достроково на вторинному ринку - такі угоди також здійснюються через брокера.

Особливості оподаткування операцій фізичних осіб з ОВДП

Ми вже з'ясували, що облігації, забезпечені державними гарантіями, - один з найбільш безризикових варіантів інвестицій.

 

Нагадаємо, що за цими цінними паперами емітент гарантує 100% виплат по вкладеннях і доходу. Але інвесторів також цікавлять витрати, пов'язані з внутрішніми держоблігаціями, зокрема податкові відрахування. У цьому сенсі покупка інвестиційних державних паперів набагато вигідніша, ніж банківський депозит. На відміну від останнього, інвестиційний дохід, отриманий від операцій з облігаціями державної внутрішньої позики, не обкладається податком на доходи. Так, розмістивши гроші на депозит, вкладникові доведеться з отриманого прибутку віддати 1,5% військового збору і 18% ПДФО. Дохід за облігаціями обкладається тільки військовим збором 1,5%.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»