Як накопичувати гроші: чому не виходить це робити та як виправити ситуацію?

Як накопичувати гроші: чому не виходить і як це виправити?

Начебто нічого не купували, а коштів все одно не лишилося? Брокерська компанія Freedom Finance Ukraine ділиться секретами, як накопичити гроші, які допоможуть легко зібрати потрібну суму на авто, турпутівку або «подушку безпеки».

Це цікаво: American Airlines прибрали оливку з ланчів першого класу та заощадили 40 тисяч доларів.

Поставте мету накопичення грошей

Більшість людей намагаються відкладати гроші абстрактно, "на чорний день". Це не працює. Так влаштований людський мозок: він чинить опір і не бажає, щоб чорний день взагалі колись настав. На підсвідомому рівні закладено думку — погана ситуація не станеться, якщо ми не відкладатимемо на неї.

На думку психологів, мета накопичень має бути конкретною, позитивною та вимірною. Ви повинні відкладати гроші із задоволенням та передчуттям. Ось три найбільш популярні причини стримувати себе у покупках:

  • конкретне придбання. Авто, житло, освіта, ремонт, техніка, гаджет;

  • «подушка безпеки» — можливість відчути себе незалежним та спокійним: у вас є гроші на 3–6 місяців життя;

  • інвестиції у майбутнє дітей: освіта, весілля, допомога із купівлею житла.

Погодьтеся, набагато приємніше купити та їздити на авто, ніж щодня витрачати гроші на латте з місцевої кав'ярні.

Розрахуйте суму для регулярних накопичень

Як навчитися збирати гроші? Озброїться планом та мотивацією. Спершу визначимося, на що відкладаємо об'єкт із чітко позначеною ціною. Не смартфон, а Samsung Galaxy S12 Ultra за 34 тисячі грн.  Не житло, а трикімнатна квартира у Солом'янському районі за 150 000$.

Коли визначилися з об'єктом, встановіть період і розмір накопичень: скільки часу знадобиться, щоб зібрати всю суму, і скільки необхідно відкладати щомісяця.

Враховуйте доходи та витрати

Перед тим як накопичувати гроші, співвіднесіть витрати з доходами: у сучасному світі це легко та зручно. Є безліч додатків та програм, в які можна вносити всі статті прибутку та витрат. Ви здивуєтеся результатам: часом чашка латте вранці або щоденні ласощі обходяться в копієчку.

Чітка картина допоможе визначити, як правильно накопичувати гроші й через який діру  «відлітають» ваші кошти. Якщо немає можливості щодня вносити інформацію до програми, обмежтеся хоча б двома місяцями на рік — це дозволить оцінити ваш фінансовий стан. Рекомендуємо обов'язково вести звіт у грудні — часто це найвитратніший період.

Оптимізуйте витрати

Коли людині підвищують зарплату, здебільшого вона не купує дорожчу куртку та авто. Зате починає курити престижніші цигарки, частіше користуватися доставкою їжі, вечеряти у ресторанах. Як результат — грошей начебто побільшало, але за фактом це не помітно.

Отримати прибуток легше, ніж його утримати. При збільшенні доходу людина починає витрачати більше, щоб отримувати незначні блага, але щодня. Щоб цього уникнути, потрібно контролювати витрати.Ось кілька порад, як правильно відкладати гроші:

  • беріть у ресторан чи супермаркет тільки ту суму грошей, яку плануєте витратити;

  • на період економії оплачуйте покупки готівкою — так легше контролювати. Інший варіант — завести окрему картку і щодня перераховувати конкретну суму на повсякденні потреби. Брати із собою лише її.

Один із принципів економії відомий як «принцип латте»: відмовившись від зайвої склянки кави, за місяць можна заощадити не одну сотню гривень.

Способи накопичення грошей

Є безліч методик накопичення коштів, ми перерахуємо найефективніші.

Спосіб №1. Відкладайте одразу, як тільки отримали зарплату. Включіть накопичення обов'язкових пунктів до списку щомісячних платежів. Розмірковуйте наступним чином: цього місяця піде така сума на комунальні, стільки — на продукти, стільки — на оплату дитячого садка і стільки — треба відкласти.

Ваша мета — зібрати 20 тисяч за 5 місяців? При отриманні зарплати одразу переведіть 4 тисячі на ощадний рахунок або відкладіть у скриньку.

Спосіб №2. Save More Tomorrow — "накопичуй  більше завтра". Полягає в поступовому підвищенні розміру накопичень паралельно до збільшення доходів. Наприклад, зарплата Івана — 15 000 грн, з якої йому необхідно відкласти 5% —  750 грн. Якщо йому платять премію, розмір накопичень потрібно збільшити до 6%. Щороку Івану підвищують зарплатню на 20%. З кожним підвищенням збільшується і сума, яку потрібно відкласти, наприклад, з 7% до 10%. Наступного року Іван отримуватиме вже 18 000 грн, а щомісячний розмір заощаджень становитиме 1800 грн.

Метод Save More Tomorrow дозволяє подолати популярний страх людей перед необхідністю відкладати кошти — страх, що грошей може не вистачити або доведеться від чогось відмовитися. Поступове збільшення темпу накопичень одночасно з підвищенням доходу дозволяє залишатися на плаву, ні в чому не обмежуючи себе.

Спосіб №3. «Фінансова дієта» —  ефективна методика, коли накопичувати не виходить. Спосіб полягає в тому, щоб прибрати всі витрати та залишити суму, потрібну для виживання: на їжу, комунальні платежі, ліки та предмети першої необхідності.

Порахуйте, скільки вам потрібно за день на їжу та проїзд. Помножте отриману суму на кількість днів на місяць. Додайте обов'язкові витрати. Залишіть цю суму, решту відкладіть. Такий спосіб добре допомагає сформувати коректні фінансові звички.

Виберіть фінансові інструменти для накопичення

Якщо ви відкладаєте гроші на довгостроковий проєкт або «подушку безпеки», кошти знецінюватимуться рік у рік під впливом інфляції. Вигідніше вкласти їх у вільні активи та отримувати стабільний пасивний дохід. Ось найпопулярніші варіанти інвестування серед українців:

  • депозит — найпоширеніший, але не найприбутковіший спосіб, оскільки відсотки за банківськими вкладами не завжди покривають інфляцію;

  • ОВДП — державні облігації України. Найнадійніший спосіб інвестування, оскільки гарантом збереження грошей є держава;

  • цінні папери — найбільш ризикований і водночас прибутковий варіант. Компанії виплачують власникам акцій регулярні дивіденди, проте під впливом зовнішніх та внутрішніх чинників цінні папери можуть знижуватися.

Як відкладати гроші та отримувати додаткову вигоду? Просто, якщо у вас є надійний консультант. Зменшити ризики при купівлі акцій допоможе розуміння аналітики та життя фондової біржі. За інформацією можна звернутися до фінансового спеціаліста Freedom Finance Ukraine

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»