Як навчитися торгувати акціями на біржі?

Зараз, коли в Україні стали доступними безліч фінансових інструментів, варто спробувати освоїти нові способи заробітку. Особливо зважаючи на те, що почати можна з відносно невеликої суми, не критичної для вашого бюджету.

Стандартне рішення ― банківський депозит ― багатьох не влаштовує через низьку прибутковість: така інвестиція часто не перекриває інфляцію. Привабливою альтернативою є торгівля на біржах. Цей варіант підійде і тим, хто хоче отримувати пасивний дохід, і тим, хто бачить себе активним гравцем.

Існує кілька видів бірж ― товарна, валютна, фондова. Уже за назвою зрозуміло, що вони відрізняються за типом інвестиційних інструментів. Будь-який зацікавлений новачок може спробувати свої сили на фондовому ринку ― тут проводяться операції з купівлі / продажу цінних паперів. Інвестор вибирає компанії, які на його думку підходять найкраще, та вкладає гроші в купівлю їхніх акцій. Вартість цінних паперів ― величина непостійна, котирування здатні неодноразово змінюватися протягом однієї доби. Завдяки цим коливанням можна отримувати щоденний прибуток, а деякі примудряються навіть сформувати значний капітал.

Перед тим як почати торгувати на біржі, визначтеся з торговою стратегією

Вас зацікавили можливості біржової торгівлі? Перш ніж діяти, варто скласти фінансовий план і визначитися, яким чином ви хочете заробляти гроші. Розрізняють дві основні стратегії:

1) Інвестування.

Класичне інвестування ― це купівля акцій на досить тривалий час (зазвичай на кілька років) з метою отримання доходу в довгостроковій перспективі.

Річ у тім, що вартість цінних паперів успішних підприємств поступово збільшується. Наприклад, акції Tesla у 2010 році коштували всього $17, а влітку 2019 року їхня вартість досягла $230. Тобто інвестори, які вклали гроші в цю компанію, при продажі активів через 7 років могли отримати дохід, що перевищує початкові вкладення у 13 разів.

Ще одне джерело заробітку в довгостроковій перспективі ― дивіденди. Деякі компанії діляться зі своїми акціонерами (інвесторами) частиною прибутку. Наприклад, Coca-Cola виплачує дивіденди чотири рази на рік: у травні 2019 року кожен власник отримав $0,16 на одну акцію.

Однак існують і ризики: не кожен бізнес дає позитивний результат. Усі компанії періодично стикаються з різними фінансовими труднощами, через які вартість цінних паперів може впасти до мінімальних значень. У такому випадку інвестор ризикує втратити всі вкладення і збанкрутувати. Щоб уникнути негативного розвитку сценарію, потрібно стежити за ситуацією на ринку з урахуванням багатьох економічних і політичних чинників.

Важливий момент: довгострокове інвестування ефективне при значних вкладеннях. Заробити капітал можна, якщо купити великий обсяг акцій. Повертаємося до прикладу з Tesla. Порівняйте: якщо інвестор купив усього 10 цінних паперів, його дохід через 7 років становив 2130 доларів ((230*10) - (17*10)), а ті, хто купив хоча б 1000 акцій, отримали вже 213 тис. доларів ((230*1000) - (17*1000)). Це також стосується дивідендів ― хороший дохід можливий тільки при великій кількості активів. 

2) Спекулятивні угоди. Якщо ви хочете отримувати дохід не через кілька місяців або років, а вже сьогодні (особливо, якщо у вас немає значних сум для інвестицій), непоганий варіант ― дізнатися, як торгувати на біржі акціями, і почати укладати угоди на фондовому ринку.

Ваше рішення ― активний трейдинг, тобто регулярні операції з купівлі-продажу цінних паперів з орієнтуванням на рух цін. Кожен трейдер вибирає найбільш прийнятну для нього стратегію (наприклад, середньострокова або внутрішньоденна торгівля) та активи (з різною ліквідністю і динамікою курсу). Свою гру на біржі можна вибудувати, звертаючи увагу на тренди або навпаки, йдучи проти трендів (контрольно-трендова стратегія), а також орієнтуючись на новини або патерни.

Як грати на біржі в інтернеті

Перші біржі з'явилися ще у 13 столітті. Довгий час учасники таких ринків мусили фізично бути присутніми на спеціальних зустрічах, де і відбувалися торгові операції. З приходом нового тисячоліття, завдяки розвитку інтернет-технологій, з'явилася можливість укладати угоди віддалено. Інвестори (трейдери) можуть сидіти вдома перед екраном монітора, отримувати свіжу аналітику й виконувати в режимі реального часу всі необхідні дії. Онлайн-торгівля вже звична справа і на товарно-сировинних, і на фондових біржах.

Щоб почати торгувати в інтернеті, кожному гравцеві належить виконати такі дії:

1. Вибрати брокера. Це торговий посередник, без якого ви не зможете вийти на ринок цінних паперів.

2. Відкрити і поповнити особистий інвестиційний рахунок (депозит). Зазвичай існує мінімальний ліміт, наприклад 100 доларів.

3. Поставити мету і визначитися з розміром вкладу.

4. Вибрати біржу.

5. Створити власний кабінет у торговому терміналі Tradernet.

6. Зайти у веб-версію торгового термінала ― програми, через яку ви здійснюватимете торгові операції.

Більшість брокерів надають новачкам можливість потренуватися на демо-рахунку з віртуальними грошима. Така безризикова торгівля в режимі тестування допомагає розібратися в нюансах на практиці.

Про брокерів: критерії вибору

Фінансові результати біржової діяльності кожного трейдера багато в чому залежать від посередника. Свої послуги пропонують безліч брокерів (і вітчизняних, і закордонних), тому вибір серед них для новачків ― справа непроста. Є кілька орієнтирів, які допоможуть вирішити правильно:

Надійність. Оцінити роботу брокера допоможуть спеціалізовані рейтинги і відгуки інвесторів. Що довше фінансовий посередник працює на ринку, то краще. Якщо не приділити час вивченню діяльності різних брокерів і почати співпрацювати з першим-ліпшим, можлива ситуація, коли вкладені гроші зникнуть разом із торговим агентом. Але все ж основний критерій ― наявність ліцензії Національної комісії з цінних паперів і фондових ринків. У компанії ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА три ліцензії: на брокерську, дилерську та депозитарну діяльність.

Спектр послуг. Сумлінні брокери налаштовані на тривалу співпрацю, тому пропонують якісний, комплексний сервіс, що спрощує роботу клієнтів. Експерти надають аналітичні огляди, новинну інформацію та прогнози, а також професійне навчання з нуля. Брокер зі значним практичним досвідом краще, ніж будь-хто, навчить, як правильно торгувати на біржі.

Доступ до торгових майданчиків. Один із способів мінімізувати ризики на фондовому ринку ― диверсифікація, тобто робота з різними активами. Щоб скласти збалансований інвестиційний портфель, вам знадобиться вихід на різні закордонні ринки ― переконайтеся, що потенційний фінансовий посередник може надати вам таку можливість.

Ознайомтеся з усіма умовами співпраці. Робота з брокером включає виплату комісійних (винагороди за угоду), і тарифи у різних агентів значно відрізняються. В одних випадках комісія ― це фіксована сума, в інших ― певний відсоток від обсягу угоди. Якщо у вас обмежений бюджет, перевірте, чи буде його достатньо для мінімального інвестування (у деяких брокерів ліміти становлять тисячі доларів).

І це ще не все. Перш ніж вносити кошти, ознайомтеся з процедурою відкриття рахунку та умовами виведення грошей, уточніть усі нюанси, пов'язані з оподаткуванням та витратами на депозитарій (облік і зберігання цінних паперів). Також варто уважно ознайомитися із запропонованою торговою платформою і переконатися, що брокер забезпечить хорошу технічну підтримку.

Як знизити ризики?

Кожен, хто вирішив інвестувати в цінні папери, повинен усвідомлювати, що ця діяльність пов'язана з великими ризиками. Що може статися і як мінімізувати збитки?

Ринкова вартість акцій може знизитися. Купивши цінні папери з метою інвестування, потрібно бути готовим до того, що котирування не завжди стабільні. Не виключено, що через економічні чи політичні чинники ціна акції впаде нижче її первинної вартості. Якщо у вашому портфелі будуть акції тільки однієї фірми, збиток виявиться значним. Якщо ж працювати з цілим набором цінних паперів, то прибуток інших підприємств, імовірніше, перекриє збитки, і ви все одно залишитеся в плюсі.

Компанія, що випустила цінні папери, може збанкрутувати. Тому так важливо грамотно оцінювати ризики, особливо якщо ви плануєте вкластися в незнайомі галузі і підприємства.

Той, хто працює з паперами іноземних компаній, повинен знати і про валютні ризики. Залежно від коливань валютного курсу це може призвести до збитків або, навпаки, до додаткового прибутку при обмінних операціях. Знизити вплив різниці валютних курсів допомагає диверсифікація.

Деякі брокери пропонують опції страхування ризиків. Один з варіантів ― хеджування, тобто страхування від зниження котирувань (за послугу доведеться заплатити певний відсоток від вартості пакета акцій). Той, хто працює із закордонними брокерами (безпосередньо або через вітчизняного субброкера), може розраховувати на страховку від банкрутства брокера.

Курс «Біржовий університет» від ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА

Самостійні спроби розібратися з усіма нюансами торгівлі на фондових біржах нерідко призводять до втрати грошей. Ті, кому вдалося отримати позитивний результат, визнають: на це пішло дуже багато часу. Але є й інший спосіб: інтенсивне навчання торгівлі на біржі за участю професіоналів ― брокерів і реальних гравців.

Таку можливість надає компанія ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА. Усього за п’ять днів занять інвестор отримує не тільки необхідні теоретичні основи, а й практичні навички.

Програма курсу складається з занять, на яких вчать проводити фінансовий аналіз, працювати з терміналом, формувати збалансований інвестиційний портфель і власну стратегію інвестування.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»