Як оцінити та вибрати компанію для інвестування?

Немає такого інструменту або методу аналізу, які могли б вказати на ідеальну компанію для інвестування, з гарантованим прибутком і відсутністю ризиків. Однак це не привід відмовлятися від аналізу зовсім. Ми розповімо, як вибрати акції для інвестування, щоб не було надмірно тривожно за весь портфель.

 

Крок 1. Дізнатися все

 

Перше, що треба з'ясувати щодо компанії, чиї акції ми розглядаємо як об'єкт для інвестицій, — це фінансові показники. Бажано відстежити їхню динаміку за кілька років:

 

  • виторг та чистий прибуток — потрібно структурувати джерела та розуміти, звідки приходить основна грошова маса;

  • структура активів (придбання будівель, устаткування, будівництво власних логістичних центрів тощо);

  • боргові зобов'язання (кредити, заборгованості перед постачальниками та ін.), їхня загальна сума та частина відносного прибутку.

 

Уся ця інформація є у відкритому доступі на сайтах компаній. Наприклад, якщо вас зацікавила «Мотор Січ», шукайте відомості в розділі «Інвесторам та акціонерам»:

Screenshot_5.jpg 

Так, детальний аналіз потребує часу, а фінансові звіти читати нудно. Але це найкраще, що ви можете зробити для себе як інвестора.

 

Зібравши інформацію про 10-12 компаній, ви вже зможете вибрати найцікавіші для вкладень. Однак висновки за ними — ще не сигнал купувати акції або назавжди відмовитися від цієї ідеї.

 

Крок 2. Аналізувати

 

Як оцінити компанію для інвестування без аналізу зібраних показників? Ніяк.

Ви можете внести всі дані в таблиці, будувати наочні графіки та схеми. Так вам буде легше побачити тенденції та порівнювати показники в розрізі різних компаній.

 

Позитивні сигнали:

 

  • стабільне зростання виторгу;

  • наявність чистого прибутку — чудово, якщо він не просто є, але й зростає;

  • невисока щодо активів закредитованість — якщо є її спад, це хороша тенденція.

 

Варто також оцінити перспективи галузі загалом. Адже йдеться про довгострокові вкладення, в ідеалі на десятки років. Зрозуміло, що, не володіючи спеціальними знаннями та досвідом, зробити це вкрай складно. Тому читайте аналітику, прислухайтеся до думки фахівців.

 

Збалансований портфель передбачає, що в ньому є акції компаній з різних секторів: машинобудування, видобувна промисловість, технології тощо. Можна орієнтуватися на біржові індекси, щоб розуміти загальну картину.

 

Крок 3. Коефіцієнти в допомогу

 

При аналізі пропозицій фондового ринку варто звернути увагу на співвідношення вартості підприємства до його прибутку (Р/Е). Що він нижчий, то краще. Це означає, що компанія досить швидко окупить бізнес з прибутку, а її акції не переоцінені та торгуються на біржі за ринковою вартістю.

 

Повернемося до прикладу «Мотор Січ». За даними аналітичної компанії «Сіті Інвест» цей показник виглядає так:

 Screenshot_6.jpg


І, в принципі, надійність і перспективність підприємства підтверджує стабільне зростання вартості його акцій:

MSICH-4-1024x482.png


 

Водночас виплати на акцію також ростуть: від 1,45 грн у 2006 році до 30 грн у 2016. Таким чином, за десятиліття прибутковість цінних паперів емітента виросла у 20 разів.

 

У технологічних компаній і стартапів показник Р/Е може сягати позначки 200-300 пунктів. Чи означає це, що подібні компанії варто обходити стороною? Зовсім ні. Наприклад, Р/Е Amazon становить 227 (прибуток 3,9 млрд доларів при капіталізації 874 млрд доларів), і навряд чи хтось дорікне йому за погану прибутковість. Молоді компанії, щойно виходять на IPO, можуть показати стрімке зростання, і тоді при мінімальних вкладеннях інвестор отримає вагому віддачу.

 

Однак ризики в даній галузі також великі. Так, зі стартапів тільки 10% не закриваються протягом року. Технологічні підприємства можуть відразу як отримати істотний прибуток, так і втратити його через банальний програмний збій або навіть твіти свого засновника.

 

Існує багато підходів того, як вибрати компанію для інвестування. Але всі вони так чи інакше зводяться до аналізу фінансових показників і прогнозування. Якщо вважаєте це нудною справою або не впевнені в особистій аналітиці, зверніться до професіоналів, до інвестиційних компаній. У силу специфіки своєї роботи вони зацікавлені в успіху своїх клієнтів не менше за них самих.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»