Як подарувати або передати в спадщину цінні папери

Як правило, коли справа доходить до подарунків, ми обираємо щось більш слушне для нагоди або конкретної людини. Ігристе вино та квіти колезі, квиток на концерт улюбленого гурту або теплий плед бабусі. Коли відповідей і зачіпок для подарунка немає, у хід йде універсальний прийом – гроші в конверті. З подарунками іншого рівня (наприклад, цінних паперів) ми стикаємося не так часто, попри те, що в юристів такої роботи хоч греблю гати. Як подарувати акції? Як оформити спадщину на акції? Ця сфера трохи закрита для обговорень, але на практиці вимагає необхідних знань.

Коли йдеться про дарування акцій, за цим стоять серйозніші причини. Дарувальник хоче забезпечити обдаровуваного серйозними інвестиціями в майбутнє. Дарувальник більше не збирається займатися інвестиціями, але відчуває вигоду від проєкту та вирішує ощасливити близьку людину з жилкою підприємця. Тепер розберемося наочно, як бути, якщо така ситуація виникла.

Як подарувати акції: покрокова інструкція

У чому полягає суть? Це передавання акцій, яке ґрунтується на добровільному бажанні та є безоплатним. Той, кому дарують акції, нічого не винен дарувальнику у відповідь, інакше йшлося б вже про покупку акцій. Застереження: він повинен буде заплатити стандартний податок у 13%, якщо тільки не є близьким родичем дарувальника. 

З якими труднощами можна зіткнутися під час дарування акцій?

  • Вік того, кому переходять у дар цінні папери. Діти до 18 років, звісно, можуть володіти пакетом акцій, але самостійно не здійснюють за ними ніяких угод. За законом до такої дарчої потрібно залучати батьків або опікуна неповнолітнього, що дає свою згоду. Це пов'язано з тим, що ймовірно буде потреба оформити акції в депозитарії, а діти за законом не можуть самостійно відкривати собі рахунки. 

  • Співвласники акції. Якщо дарувальник управляє активами спільно з чоловіком, партнером або навіть із сім'єю, усі власники мають бути згодні на подібний процес. Для цього необхідне письмове запевнення кожного з них або, як це ще називається, – згода на відчуження.

  • Обопільна згода. Зазвичай будь-який подарунок, зокрема й акції, дарують некорисливо, але з юридичного боку такий дар повинен бути обов'язково прийнятий іншою людиною, щоб угода вважалася законною. У разі відмови вона просто скасовується. 

Як і за будь-яких рухів з акціями, щоб новий власник став повноцінним акціонером, треба закріпити все юридично. Природно, цей процес не відбувається миттєво, і, що обов'язково, – у присутності нотаріуса й учасників угоди.

Для початку необхідний базовий пакет документів в оригіналі: посвідчення особи обох сторін, ІПН учасників угоди та їхні особисті дані, свідоцтво про право власності на цінні папери та передавальне розпорядження за підписом дарувальника, завірене нотаріально. Зауважимо, що це первинні документи, якщо справа не ускладнюється іншими причинами: згода на відчуження або органів опіки.

Після цього укладається угода про передавання цінних паперів, оформлюються документи та анкети, реєструється новий власник у реєстрі акціонерів або відкривається новий рахунок у депозитаріїв. Договір про вступ у права вважається укладеним, коли обидві сторони та нотаріус підпишуть його. Подарунок у вигляді акцій не переходить до спадкоємців обдаровуваного, якщо це не зазначено в договорі окремим пунктом.

Важливо також зазначити в договорі предмет, а саме: усі передані активи, їхню вартість на ринку й інші важливі характеристики, щоб надалі не виникло питань і спірних ситуацій. 

Як переоформити акції на родичів?

Якщо акціонер з якої-небудь причини хоче переоформити акції на когось зі своєї родини, це робиться за допомогою дарчої або договору про купівлю-продаж. Угода з другого варіанта можлива, але тільки якщо цінні папери не торгуються на фондовій біржі, в будь-якому іншому випадку – цей варіант неробочий.

      Усі зміни через дарчу простіші, особливо якщо її отримує хтось із найближчих родичів: чоловік, дружина, дочка, син, мати або батько. У цьому випадку вони звільняються від сплати податків. 

Як передати акції в довірче управління родичу?

Це запитання може виникнути, коли акціонер з певних обставин не може управляти активами, але й не бажає їх продавати. Тоді за спеціальним договором, також оформленим у нотаріуса, надані права закріплюються за одним з його родичів.

Кровні зв’язки: як оформити спадщину на акції?

В Україні, як і в більшості країн, є спадкування за заповітом і за законом.

У першому випадку процедура спрощується волевиявленням самого акціонера. Усе просто: усі майнові права отримає той, хто прописаний у заповіті. Ним може стати будь-хто – близький родич, друг або людина, яку спадкодавець вважав гідною цього.

Вступити в права спадкування у випадку з акціями можна не раніше, ніж через шість місяців з дня смерті заповідача. До закінчення цього терміну спадкоємець має звернутися до нотаріуса, зібравши необхідний пакет документів, і вже в його присутності оформити заяву на прийняття спадщини. Згода – одна з обов'язкових умов.

Добре, якщо в заповіті вказано ім'я компанії, яка веде облік акціонерів або реквізити рахунку. Це істотно допомагає спадкоємцю в процесі оформлення цінних паперів на себе. Якщо таких даних в паперах немає, нотаріус бере на себе клопіт про це і розсилає необхідні запити. Акції, само собою, можуть приносити доходи у вигляді дивідендів, а отже, потрібно перевірити, чи передаються вони в спадщину за заповітом разом з цінними паперами. Інакше правонаступник швидше за все не отримає їх. Фінальний етап – нотаріальне свідоцтво про спадщину і вступ у права, після чого ім’я спадкоємця вносять у реєстр акціонерів.

Якщо активи торгуються на фондовому ринку, нотаріус дізнається поточну вартість акцій. Брокерський рахунок померлого блокується і в разі надання потрібних документів відкривається новий – вже на ім'я спадкоємця.

У другому випадку при спадкуванні за законом, все відходить до найближчого родича.

Є кілька ступенів споріднення, за якими визначають спадкоємців. Юридично обґрунтовано поділяти їх на три гілки: спадну, висхідну та бічну. Найближчими родичами стають батьки, діти та подружжя. Наступними в цій черговості йдуть рідні брати та сестри, дідусі та бабусі. Далекими родичами будуть нерідні брати та сестри, тітки та дядьки. 

Будь-який спадок визначається плюс/мінус як в історичних фільмах, де королівські династії ділять корону та трон. Жарти жартами, але законодавство потрібно знати. Якщо спадкоємців одного ступеня споріднення багато, акції розподіляють між усіма на частки. Далі вони можуть розпоряджатися цими частками так, як вважатимуть за потрібне: продати, подарувати, відмовитися на користь інших осіб.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»