Як рахувати дивідендну дохідність акцій

Щоб зважитися на торгівлю і «вступити в гру» на фондовому ринку, потрібні конкретні знання і навички, сміливість і ... звісно, прагнення отримати додатковий прибуток. У принципі, це основна і цілком природна мотивація для інвестора. Але, як відомо, під лежачий камінь вода не тече, багатство не падає з неба. Хоч багато хто досі упевнений тільки в тому, що акціонери та вкладники – усього лише люди з фартом.

Все насправді не так. За історією успішних інвестицій завжди стоїть серйозна робота. Яку компанію вибрати для вкладень? Чого варто побоюватися? Як визначити прибутковість акцій? Як розрахувати дивідендну вартість? І це тільки частина запитань. Звичайно, вміння обчислювати інтеграли та логарифми тут не знадобиться, але все-таки хороші знання алгебри будуть дуже цінними. 

Як розрахувати дивіденди за акцією? 

Дивіденди – частина прибутку компанії-емітента, яку вона готова розділити зі своїми акціонерами. Звичайно, насамперед варто подивитися на дивідендну політику: деякі корпорації, за статутом, розподіляють між вкладниками весь прибуток. Відразу зауважимо, що такі компанії в явній меншості. Інші ділять виторг, частина з нього йде на виплати акціонерам, решта – на реінвестиції нових проєктів. Є також ті, які повністю відмовилися від регулярних відрахувань інвесторам, щоб випускати нові продукти і бути більш конкурентоспроможними на ринку. Мають право. Щоб знати напевно і не шкодувати про своє рішення, потрібно ретельно вивчити відомості про компанію.

     На фондовому ринку сила-силенна своїх індексів, коефіцієнтів і формул. Якщо говорити простою мовою, дивідендна прибутковість акції – співвідношення розміру річного дивіденду на акцію до ринкової (поточної) ціни на акцію. Зазвичай для більшого розуміння серед професіоналів заведено вказувати її у відсотках. Це має такий вигляд: 

(річний дивіденд на 1 акцію)/(ринкова ціна 1 акції) × 100%

Щоб дізнатися величину річного дивіденду, достатньо переглянути фінансові звіти компанії за попередній період, які повинні бути у відкритому доступі. Якщо емітент виплачує дивіденди кілька разів на рік, потрібно додати платежі – і початкові дані за ставками готові. 

Як розрахувати дохід від акцій? 

Тут з'являються трохи складніші, але все ж інтуїтивно зрозумілі обчислення, які потрібно запам'ятати і правильно використовувати. Але все по черзі: що мають на увазі, коли говорять про ринкову прибутковість акції? 

У кожної акції, як і в будь-якого цінного паперу, є номінальна вартість. Що це означає? Сума всіх випущених емітентом акцій дорівнює величині статутного капіталу. Номінал акції, тобто його справедлива первинна ціна – це відношення розміру статутного капіталу до кількості акцій. Не вище і не нижче. Це свого роду орієнтир цінності, на якому будується ринкова вартість, дивіденди тощо. Коли акція з номінальною ціною тільки входить в обіг, перший інвестор купує її за емісійною ціною. Щойно вона йде далі, проходить багато рук, перепродується та купується, звісно, з коливанням значень, її вартість стає ринковою.

(ціна продажу акції ― ціна купівлі)/(ціна купівлі акції) × 100%

Разом дано: відношення вигоди угоди за ринковою вартістю до ціни покупки акції, помноженої знову-таки для зручності на 100%. Саме такі розрахунки застосовують експерти для оцінювання ринкової прибутковості акції.

Як визначити загальну дохідність акції? 

Показники (навіть не формула), які також допоможуть інвестору прийняти рішення, мають такий вигляд: 

сума дивідендів + зростання курсу вартості

Ці два параметри стають визначальними в оцінюванні загальної дохідності акції. Прибуток інвестора від зростання ринкової вартості може бути отриманий тільки тоді, коли цінні папери продані за новою, вищою ціною.  

У багатьох експертів склалося враження, що серйозні гравці – тільки ті, які ризикують, а виплату дивідендів обирає тільки «стара гвардія», консерватори, яким потрібна стабільність. Наголосимо, це вибір кожного, він залежить від цілей інвестування. Для емітента дивіденди – спосіб винагородити акціонерів за можливі ризики, на які вони йдуть, вкладаючись у компанію, стаючи її частиною.

Звідси висновок: якщо ринкова ціна активів нижче – потрібно купувати, коли вартість завищена і котирування різко підіймаються вгору – безумовно, продавати. Якщо курс рівний – утримувати цінні папери. 

Навіщо рахувати річну дохідність акції? 

Це робиться для адекватного оцінювання їхньої вартості, оскільки саме середовище фондового ринку робить багато показників змінними та розмитими. Для того, щоб прийняти правильне рішення, чи залишати конкретний актив у своєму інвестиційному портфелі, та сформулювати ризики. Інакше інвестор не зможе сформувати максимально чітку точку зору на свою власність, визначити її перспективи й уникнути можливих ризиків. 

    Маючи на руках точні параметри, а не обіцянки, можна вибудувати сильну стратегію та зрозуміти, які активи дають гарні дивіденди, а через які – частіше укладати угоди і не грати «в довгу».

Поради тим, хто на старті

Базою, яка визначає вартість акції, як і раніше залишається її справедлива ринкова ціна. Вона уможливлює саму угоду купівлі-продажу. Хоч, безумовно, деякі женуться за недооціненими акціями, а хтось роками вичікує, щоб успішно продати активи за новою ціною.

    Обираючи компанію для своїх інвестицій, зацікавлений вкладник оцінюватиме не тільки фінансові звіти та політику компанії. Він обов'язково зверне увагу на її конкурентоспроможність, вміння швидко реагувати на мінливі умови ринку, можливість створювати нові продукти, формат послуг.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»