Як торгувати золотом на біржі?

Золото використовувалося ще за часів античності як платіжний засіб у вигляді монет. З появою паперових грошей воно стало способом їхнього забезпечення. Згодом «золотий стандарт» (конвертованість валюти у шляхетний метал) було скасовано, але золото не втратило актуальності. З нього роблять ювелірні прикраси, застосовують у створенні комп'ютерів та іншої електроніки, використовують у промисловості та як держрезерви. Крім того, ним торгують на біржах. Це надійний та ліквідний актив, який особливо актуальний у кризові часи. Купити золото можна у різний спосіб. Розгляньмо основні.

Вигода інвестування у золото

Цей шляхетний метал може зберігатися вічно. Він не схильний до корозії. Це одна з причин, чому золото було основою економік капіталістичних країн. Метал також цінний через обмеженість запасів та складність видобутку. Істотно збільшити обсяг за короткий час неможливо. Золото залишається одним із популярних способів вкладення грошей. Завдяки цьому активу інвестор може захистити капітал від інфляції, девальвації та інших негативних факторів.

Купівля золота виправдана як короткостроковими інвестиціями, так і при виборі довгострокової стратегії. Залежно від поставленої мети підбираються оптимальні інструменти для вкладень у шляхетний метал.

За оцінками авторитетних аналітичних агентств, у найближчі 3—5 років ціна активу може суттєво зрости. Якщо за одну тройську унцію (XAU) 28.10.2021 року на біржі потрібно заплатити $1 799,4, то до 2024 — 2026 років ціна може досягати $3000-5000.

Втім, спиратися виключно на прогнози аналітиків під час інвестування не варто. Існує безліч факторів, у тому числі й несподіваних, здатних вплинути на вартість цього благородного металу. Варто пам'ятати, що золото, на відміну від компаній і навіть держав, не може збанкрутувати або оголосити дефолт. Саме тому актив користується підвищеною популярністю при настанні кризових явищ, будь то війни, пандемія, геополітична напруженість, фінансова криза тощо.

Інвестування в золото може стати гарним способом захиститися від ризиків або отримати прибуток на різниці цін при купівлі та продажу.

Доступні варіанти купівлі золота

Придбання дорогоцінних металів складає товарно-сировинному ринку. Він давно перестав бути місцем натурального обміну. Операції відбуваються з допомогою похідних фінансових інструментів (деривативів). Це можуть бути:

  • ф'ючерси;

  • форвардні контракти;

  • опціони й т.д.

Втім, за посередництва біржі можна купити й справжні зливки, наприклад, використовуючи ф'ючерси, але такий варіант — рідкість. Зазвичай купівля та продаж золота не пов'язані з його реальними поставками, а фіксуються лише в електронному вигляді. Прибуток у цьому випадку — цінова різниця при придбанні активу та експірації (закриття контракту).

Чому купівля реальних зливків розглядається інвесторами рідко? По-перше, його потрібно десь надійно та правильно зберігати. Будь-яка подряпина знижує ціну. По-друге, досить суттєві вартісні коливання при купівлі та продажу. Вони можуть сягати 15%. З цієї причини найчастіше використовуються ф'ючерси. Даний інструмент має високу прибутковість і ліквідність. З його допомогою можна заробити на різниці цін у короткостроковій (3—6 міс.) перспективі. Однак це досить ризикований спосіб інвестування, який підходить лише досвідченим трейдерам. Курс золота на біржі може знизитись, що призведе до втрат.

Існують і альтернативні варіанти, доступні на фондовому ринку:

  • купівля цінних паперів золотодобувних підприємств;

  • інвестування в ETF-фонди, основним активом яких є золото.

Цінні папери золотодобувних компаній, як і інші можуть приносити додатковий дивідендний дохід. Вони добре підходять для довгострокового інвестування. Однак важливо правильно оцінювати перспективи емітентів, застосовувати фундаментальний та технічний аналізи, детально ознайомитись з фінансовими показниками, враховувати регіон, де відбувається видобуток, та соціально-економічні обставини.

Процес інвестування в ETF (Exchange Traded Fund) схожий на купівлю цінних паперів золотодобувних компаній. Акції біржових фондів лістингуються на біржі. Вони доступні для покупки. Це оптимальна альтернатива придбання натуральних золотих злитків. Єдиний актив спеціалізованих ETF – золото. Тому вартість цінних паперів таких фондів безпосередньо корелює з ціною на благородний метал.

Як торгувати золотом на біржі

Безпосередньо здійснювати операції купівлі-продажу фізична особа не може. Доступ до бірж мають лише ліцензовані учасники. Перед тим як купити золото, потрібно знайти брокера, який від вашого імені проведе угоду. Для цього слід з'ясувати, які компанії мають ліцензії на ведення брокерської діяльності, і вибрати найбільш підходящу.

Наприклад, ви можете звернутися до «Фрідом Фінанс Україна». Інвестиційна компанія є на ринку багато років, діє в законодавчому полі. Щоб відкрити брокерський рахунок, необхідно пройти реєстрацію на офіційному веб-сайті. Після цього достатньо внести гроші та вибрати відповідний для покупки золота фінансовий інструмент. Можете торгувати ф'ючерсами, опціонами, цінними паперами та ін. Щоб інвестувати грамотно, пройдіть курси від компанії «Фрідом Фінанс Україна». Ви можете звернутися по безкоштовну консультацію до фінансових експертів.

Ризики інвестування в золото

Інвестиційна привабливість активу визначається співвідношенням його доходності до ступеня ризику повністю або частково втратити вкладені гроші. Золото на біржі, як було зазначено вище, можна придбати за допомогою різних варіантів (інвестиційних інструментів). З цієї причини рівень ризику в першу чергу залежатиме від обраного способу покупки. 

Важливо наперед визначити цілі інвестування. У випадку із золотом, як і з іншими активами, інвестиційний ризик полягає в можливому зниженні котирувань нижче за прийнятний для інвестора рівень. До факторів, здатних призвести до цього, відносять:

  • зміна попиту чи пропозиції на натуральний благородний метал (наприклад, через коливання обсягів видобутку);

  • загальний стан фінансових ринків;

  • зміна курсу долара США;

  • глобальна фінансова криза;

  • зміни у національному законодавстві (наприклад, заборона купівлі золота для приватних інвесторів);

  • дії біржових спекулянтів;

  • зміна геополітичних обставин у світі;

  • новинний фон навколо ринку золота (наприклад, хибні чутки);

  • природні катаклізми та ін.

Ризиків досить багато, але не всі з них є реальною загрозою. Золото, на відміну від інших активів, має високу стійкість до несприятливих змін у світі. Однак важливо вміти прогнозувати котирування, визначати обрій інвестування. За довгострокових вкладень у цей благородний метал більшість ризиків можна мінімізувати.

Формування ціни на золото

Вартість золота відрізняється малою волатильністю. Як правило, ціна зростає в період рецесії світової економіки та знижується за її відновлення. Це демонструє пандемія, викликана COVID-19. У 2020 році вартість золота (XAU) підвищилася практично на 40%, досягнувши 02.08.20 позначки $2 075. 

До офіційного повідомлення ВООЗ середня ціна становила приблизно $1 525. До основних факторів, що впливають на вартість цього благородного металу, відносять:

  • відсоткові ставки центральних банків країн із розвиненими економіками;

  • стан фінансових ринків;

  • загальне становище у світовій економіці;

  • резервні політики центральних банків країн, МВФ та ін.

Курс золота в Україні залежить від загальносвітових тенденцій. Враховуючи специфіку інвестування в дорогоцінні метали та складність передбачення ціни, рекомендується розглядати цей шляхетний метал як довгострокове вкладення (10—15 років), якщо йдеться про цінні папери великих компаній, пов'язаних із видобутком і переробленням, про безпосередньо реальні фізичні зливки та ETF. У разі використання деривативів ви можете отримати дохід у стислий термін. Обов'язково ознайомтеся із принципами та стратегіями інвестування, вибираючи ризиковані фінансові інструменти.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»