Як вибрати брокера для роботи з цінними паперами?

Люди все частіше шукають альтернативні шляхи примноження та збереження грошей. І якщо нещодавно популярністю користувалися банківські депозити, купівля нерухомості для її подальшої здачі в оренду, заробіток на різниці цін дорогоцінних металів і коливання курсів валют, то сьогодні зростає інтерес до інвестування в цінні папери (ЦП). Грамотний підхід дозволить без істотних ризиків отримувати прибуток від дивідендів. Крім того, за бажання можна заробляти на різниці у вартості ЦП. Купівля акцій на біржі можливе лише за умови співпраці з посередником. Розкажемо, як вибрати брокера та на що звернути увагу.

Хто такий брокер і чим він займається

Брокер є одним з учасників фондового ринку. Такі інвестиційні компанії здійснюють діяльність з продажу та купівлі акцій, цінних паперів, облігацій і т. д. Вони торгують від імені інвесторів, тому що мають спеціальну ліцензію. Без дозвільної документації підприємства не допускаються до бірж. В Україні діяльність брокерів та інших учасників фондового ринку регулює та очолює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Часто використовується абревіатура НКЦПФР.

Серед інших учасників також вирізняються:

  • емітенти — підприємства, що випускають цінні папери;

  • депозитарії — організації, які ведуть облік депонентів (власників ЦП) та забезпечують зберігання активів;

  • фондові біржі — ними здійснюється торгівля цінними паперами, облігаціями, ф'ючерсами та ін.;

  • трейдери та інвестори — особи, зацікавлені в купівлі та продажу ЦП з метою отримання доходу на різниці у вартості або завдяки нарахуванню дивідендів.

До найпопулярніших в Україні цінних паперів належать облігації внутрішньої позики (ОВДП). Також викликають інтерес акції українських та іноземних компаній. Щодо інвестування в ОВДП, вибирають такий інструмент через високу прибутковість. У довгостроковому періоді (від 3 років) відсоткова ставка становить 12% і вище, що покриває інфляцію. Крім того, з ОВДП не потрібно виплачувати податок у розмірі 18% та військовий збір у 1,5%. Облігації на 100% захищені державою, тому такий варіант є ще надійнішим, ніж депозит у банку.

Придбати ОВДП можна на кількох українських біржах. При цьому інвестор може вибрати, у якій валюті хоче це зробити. Варто враховувати, що при покупці, наприклад, у доларах США процентна ставка буде нижчою, ніж у разі придбання у гривні.

Біржі доступні онлайн, але зробити угоду можна за допомогою брокера або скориставшись послугами банку. Співпраця з банківською установою накладає низку обмежень, наприклад, мінімальна сума інвестування у такому разі становитиме 1 млн. Такий варіант підходить небагатьом. Тому інвесторів-початківців цікавить, як знайти брокера в Україні, адже за його допомогою можна купити ОВДП на суму від 11 500 грн, що знімає обмеження і дозволяє отримувати дохід, маючи менше грошей.

Також він, як правило, надає послуги безкоштовного зберігання, не стягує комісію за купівлю та продаж, щомісяця сплачує відсотки тощо. Усе це недоступне у банках. При цьому інвестору важливо знати, як вибрати брокера в Україні, щоб отримати велику вигоду від співпраці.

Як вибрати брокера для торгівлі акціями

Перш ніж розпочати інвестувати, слід вивчити корисну інформацію. Спочатку потрібно правильно вибрати брокера. Для цього достатньо відвідати офіційний сайт біржі, де плануєте здійснити купівлю цінних паперів. На кожній із них є розділ, де вказані акредитовані інвестиційні компанії. Це означає, що співпраця з будь-яким із брокерів, які перебувають у списку на конкретній біржі, дозволить здійснювати торгові операції. У такому разі можете укладати договір та користуватися брокерськими послугами.

Якщо ж представники інвестиційної компанії запевняють вас, що ви зможете купувати та продавати ЦП, але у спеціальному розділі біржі брокер не вказаний, то це привід насторожитися та детальніше перевірити інформацію. До торгівлі не допускаються компанії без спеціальної акредитації. Наприклад, "Фрідом Фінанс Україна" з 2008 року є акредитованим брокером "Української біржі". З цією інформацією можна ознайомитись на офіційному сайті останньої.

Крім того, вибір біржового брокера повинен обов'язково включати вивчення веб-сайтів. Потрібно оцінити й наповненість, якість розміщених матеріалів, інформативність та дату публікацій. Рекомендується перевірити офіційний сайт щодо наявності звітів про діяльність інвестиційної компанії. Оцінити їхню повноту та актуальність.

На що звернути увагу під час пошуку брокера

Додатково рекомендується відвідати офіційний сайт НКЦПФР і перевірити, чи є брокер, що вас зацікавив, у списку ліцензованих учасників фондового ринку, чи актуальні дозвільні документи і т. д.

Такий скрупульозний контроль необхідний тому, що інвестиційні компанії дозволяють не тільки здійснювати операції з купівлі та продажу цінних паперів, але й зберігають активи власників. В інтересах останніх має бути максимальний їхній захист. Тому вибір брокера для торгівлі акціями повинен включати також перевірку наявності ліцензії, виданої НКЦПФР на надання депозитарних послуг. У разі виявлення будь-яких порушень комісія відкликає дозвільну документацію.

Як правило, відповідальні учасники фондового ринку розміщують розділ із ліцензіями на офіційних сайтах, але у будь-якому випадку рекомендується додатково перевірити інформацію на порталі НКЦПФР. Така скрупульозність гарантує захист фінансових операцій. Процедура перевірки не триває багато часу. Знаючи, що брокер діє у правовому полі, інвестор може вкладати навіть великі суми грошей без побоювань за збереження їх на рахунку. Також не доведеться хвилюватися щодо зберігання активів у депозитарії. Переконавшись у законності діяльності, що здійснюється брокером, наступним етапом має стати ознайомлення з тарифікацією на послуги. Від цього багато в чому залежатиме фінансування, планування тих чи інших операцій, їхня доцільність.

Правила взаємодії з біржовим брокером

Насамперед після того, як відповідного посередника було знайдено, укладається договір і фізична особа отримує можливість користуватися всіма інструментами фондового ринку без будь-яких обмежень. Це можна зробити, завітавши до офісу компанії або пройшовши реєстрацію онлайн. Там же будуть прописані тарифи на здійснення тих чи інших фінансових операцій. З ними краще ознайомитись уважно.

Потім ви поповнюєте брокерський рахунок на потрібну суму. Після цього можна видавати доручення брокеру на купівлю, продаж тих чи інших активів. Робити це можна безпосередньо на сайті, користуючись мобільним додатком і т. д. Важливо продумати інвестиційну стратегію, щоб не робити випадкових покупок. Для цього можна пройти навчальні курси та розібратися в основах функціонування фондового ринку. Як правило, надійні брокери надають експертні фінансові консультації.

За потреби гроші з брокерського рахунку можна вивести на банківську картку, але потрібно враховувати комісію та податкові відрахування.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»