Як виховати дітей фінансово успішними?

Природне бажання всіх батьків ― допомогти своєму чаду стати щасливим. Хоча гроші не є ключем до щастя, вони, безумовно, ― один з чинників успіху та добробуту. Вчені й дослідники, які аналізують історії успішних людей, що досягли вершин у різних галузях, діляться результатами своїх пошуків. Хоча рекомендацій, які підходять усім без винятку, не існує, дорослим варто звернути увагу на поради та результати спостережень. 

Батьки ― наставники в успіху для своїх дітей

Якщо ви прагнете прищепити дітям певні якості та звички, потрібно обов'язково самим дотримуватися їх, інакше кажучи, показати особистий приклад. Якщо батьки говорять одне, а роблять інше, у дитини немає стимулу й мотивації, вона бачить, що і так можна прожити. Тому шанси, що вона вчинятиме правильно, незначні.

 

Дорослим варто узятися за свою фінансову освіту ― щоб стати гідними наставниками та передати нащадкам корисні знання та навички. Можливо, саме час почати інвестувати. Це дозволить не тільки отримати цінний практичний досвід, а й накопичити необхідні кошти, достатні для того, щоб дати дитині гарну освіту.

Стратегії поведінки батьків, щоб забезпечити дітям світле майбутнє

Як показує багаторічна практика, дорослі втілюють різні плани, які, на їхню думку, повинні допомогти дітям добре влаштуватися в житті.

 

Одні вважають, що достатньо отримати гарну освіту, яка в майбутньому дозволить влаштуватися на престижну роботу. Це хороше рішення, але не варто забувати, що в житті трапляються різні обставини. Якщо раптом ваші діти з якоїсь причини втратять посаду, чи зможуть вони самостійно розв’язати свої фінансові проблеми?

Інші батьки впевнені, що головне ― це вдалий шлюб. Поза всякими сумнівами, весілля з перспективним заможним партнером відкриває нові можливості та дає корисні зв'язки. Однак не виключено, що шлюб розпадеться чи не буде щасливим або з якихось причин молода сім'я втратить свої гроші. Чи впевнені ви, що вони зможуть впоратися з фінансовими труднощами, які на них зваляться?

Є й такі сім'ї, у яких звикли покладатися на державу, вона, на їхню думку, має піклуватися про своїх громадян. У деяких родинах з великою кількістю дітей дорослі перекладають фінансові обов'язки на державу. Однак така залежність ні до чого доброго не приводить. Що буде потім, коли діти підростуть і виплати закінчаться? Чи будуть готові молоді люди до самостійного дорослого життя?

 

Запитання, як виховати дітей фінансово успішними, часто ставлять багатим людям, що зуміли заробити значний капітал з нуля. Багато хто з них говорить про важливість фінансової підготовки. Ситуацій, коли діти навіть забезпечених батьків не можуть зберегти отримане багатство і грамотно розпорядитися ним, безліч. Тому яку б стратегію ви не вибрали для своїх нащадків, потрібно обов'язково подбати про їхню фінансову грамотність та розвиток мислення. Завдяки цьому вони зможуть добре заробляти і розв’язувати будь-які матеріальні проблеми.

Універсальні поради батькам

Які ж сімейні звички допомагають підготувати дітей до успіху та щастя? Ось що роблять мудрі батьки:

1. Вони намагаються створити всі умови, щоб забезпечити своїм нащадкам доступ до гарної освіти й широких можливостей. Якщо це необхідно, батьки шукають іншу роботу і переїжджають в інший район, місто або навіть країну.

2. Вони прищеплюють нащадкам любов до читання. Один з найбагатших людей на планеті, Біл Гейтс, впевнений: щоб досягти успіху, потрібно постійно розвиватися в усіх напрямках. Вашим дітям корисно читати науково-популярну, історичну, біографічну та художню літературу.

3. Вони привчають їх до праці. Дітей варто готувати до того, що щоб чогось досягти, потрібно докласти зусиль.  Починайте з найпростіших домашніх обов'язків: вранці ― застелити ліжко, увечері ― прибрати іграшки тощо.

4. Вони заохочують своїх дітей пробувати все нове і привчають доводити почату справу до кінця.

5. Вони хвалять своїх дітей, заохочуючи до корисних життєвих звичок.

6. Вони дають дітям кишенькові гроші та вчать брати відповідальність за витрати. Дорослі мають дозволити дитині самій вирішувати, куди витратити ці кошти. Маленька людина повинна на власному досвіді зрозуміти цінність грошей і навчитися розпоряджатися своїм бюджетом. Наприклад, якщо замість того, щоб купити ту річ, на яку їй видали гроші, дитина витратить їх на щось інше, дорослі мають пояснити: вона зробила свій вибір, тому залишиться без потрібного предмета.

7. Вони заохочують доросліших дітей до обговорення сімейного бюджету. Дитина розумітиме, які щомісячні витрати чекають на неї в самостійному майбутньому. Вона навчиться розставляти пріоритети з урахуванням бажань і реальної необхідності. З цією метою варто брати дітей з собою за покупками в магазини ― там маленький споживач на практиці навчиться вибирати товари і грамотно розпоряджатися фінансами.

8. Вони вчать берегти гроші. Понад 70% заможних людей упевнені: свій капітал вони змогли заробити завдяки тому, що виробили звичку витрачати менше, ніж заробляють.

 

Поясніть дітям, що гроші не повинні бути метою, їх варто сприймати як інструмент для досягнення корисних і цікавих цілей. Тому не варто займатися неефективним накопиченням, яке передбачає консервацію вільних грошей. Краще з розумом вкладати наявні кошти у свій розвиток і перспективні інвестиційні проєкти. Вони забезпечать фінансову незалежність інвестору та принесуть користь суспільству. Це можуть бути інвестиції різної вартості: у нерухому власність, у бізнес та інші активи з різними рівнями прибутковості й ризику.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»