Як заробити на новинах на фондовому ринку?

Як відомо, на біржах часто можна спостерігати різкі злети та падіння цін на акції. Часто це буває пов'язано з різними економічними та політичними подіями, що відбуваються у світі. На вартість цінних паперів можуть вплинути новини про зростання безробіття, зменшення інфляції, закінчення гучного судового процесу, вихід нового продукту, зміни відсоткових ставок. Такі події викликають ажіотаж, який, залежно від масштабу події, може бути короткостроковим або, навпаки, тривалим. Найактивніше реагують на зовнішні чинники на валютному ринку.

Часто моторні інвестори будують свою стратегію з опорою на публікації в мас-медіа. Вміння аналізувати ринок та використовувати отримані дані у своїй роботі дуже важливе. Торгівля за новинами може стати дуже вигідною. Якщо додати вивчення глобальних економічних даних до побудови графіків, трейдер може досягти значного прибутку.

Що таке торгівля на новинах?

Щоб розібратися, як торгувати за новинами, важливо зрозуміти суть цієї техніки. В її основі — побудова стратегії на базі останньої інформації про акції, курс валют. Увага трейдерів концентрується на виході економічних звітів, повідомленнях про зміни в керівництві компаній та дробленні акцій, несподіваних геополітичних подіях. Останнім часом навіть повідомлення у соціальних мережах можуть вплинути на фондовий ринок. Вже зафіксовано падіння цін на акції після висловлювань Ілона Маска у Твіттері.

Деякі фахівці вважають, що стратегія торгівлі на новинах є різновидом фундаментального аналізу ринку. Вона допомагає оцінити основні економічні, соціальні та політичні чинники, що впливають на вартість конкретного активу. Але все-таки така стратегія має відмінні риси. Зокрема, стандартний фундаментальний аналіз проводиться у довгостроковій перспективі, враховується при цьому безліч факторів, і прогнози нечасто змінюються. Тоді як перспектива, що базується лише на новинах, короткострокова, і її вплив змінюється дуже швидко.

Як відстежувати новини для торгівлі?

З одного боку, перегляд медіа може бути простим завданням. Це те, що будь-яка людина робить щодня. Але з іншого боку, якщо на підставі цих даних планується зрозуміти, що відбувається на фондовому ринку, потрібно знати, за якими новинами краще торгувати.

Загалом усі повідомлення поділяються на дві категорії:

  • регулярні. Це заплановані випуски нової інформації, наприклад публікації в економічних календарях, аналітичних добірках, квартальних звітах про діяльність компаній. Фахівці, які постійно моніторять такі дані, можуть спрогнозувати зміни в цінах на акції, ухвалити рішення про купівлю/продаж активів, уникнути ризиків. Особливо важливо розуміти, які тенденції переважають в економіці країни. Наприклад, якщо очікується, що через день-два оголосять про підвищення рівня інфляції, можна заздалегідь купити чи продати активи;

  • несподівані. Появу таких новин передбачити складно. До них належить інформація про великі катастрофи, початок військових дій, терористичні атаки, геополітичні конфлікти, що розвиваються, пандемію. Список може бути продовжений, але всі ці події поєднують несподівану появу, масштабність, вплив на всі боки життя. Через раптовість до них практично неможливо підготуватися, їх не можна спрогнозувати. По суті, ці події провокують появу ефекту чорного лебедя. На думку фахівців, найкраща стратегія — усвідомити неминучість таких подій та розробити стабільний інвестиційний план з урахуванням їхньої неминучості.

Для використання у своїй роботі шаблонних повідомлень варто заздалегідь подбати про унікальну програму, яка збирає унікальну інформацію з першоджерел (сайтів інформагентств, акаунтів соцмереж), і мати постійний доступ до біржового серверу. Публікація таких даних не має довгострокового впливу на ринок, тому торги здійснюються в найкоротші терміни і найчастіше за допомогою «торговельних роботів».

Основи торгівлі за новинами

Рішення про купівлю/продаж активів може бути прийнято як до, так і після появи публікації. Впровадження такої стратегії може вимагати від трейдера швидкості та готовності ризикувати. Розбираючись з тим, як торгувати на новинах, важливо знати основи роботи на біржі. Так, угоди з урахуванням отриманих даних особливо ефективні на волатильних ринках, наприклад на нафтовому.

Найпоширеніший спосіб використання новинної інформації на біржі — налаштувати оповіщення на перевірених ресурсах, які тематично пов'язані з акціями або компаніями, що вас цікавлять. Необхідно заздалегідь збирати дані про:

  • вихід регулярних звітів про доходи, включаючи аналітичні прогнози щодо змін фінансового стану компанії. Тут найкраще «грати» наперед, за принципом «купуй чутки, продавай новини»;

  • корпоративні дії. Увагу варто акцентувати на дробленні акцій, злитті та поглинанні;

  • державні економічні звіти. Мають значення для фондового ринку статистика зайнятості, стан ВВП, індекс інфляції, інші макроекономічні показники.

Дані з останнього блоку є особливо актуальними для торгівлі на валютному ринку.

Правила новинної торгівлі

Для трейдерів-початківців, щоб вони могли розібратися, на яких новинах краще торгувати, ми можемо порадити:

  • зібрати заздалегідь інформацію про дати і час ключових ринкових подій. Найкраще у цьому допоможуть економічні календарі, розміщені на перевірених ресурсах;

  • заздалегідь розрахувати можливі варіанти та визначитися зі стратегією. Зафіксуйте для себе точки входу та виходу у торгівлі до того, як почнеться дія;

  • уникати імпульсних реакцій. Інвестиційні рішення мають бути раціональними;

  • обмежити рівень ризику. При цьому потрібно намагатися не піддатися спокусі швидкого заробітку, зайнявши концентровану довгу або коротку позицію. Можна заздалегідь поставити заявку стоп-лосс, що допоможе обмежити збитки, якщо план швидкого збагачення не вдасться реалізувати.

І, нарешті, щоб розібратися, як правильно торгувати на новинах, треба пам'ятати про головне правило — ми живемо в епоху інформаційного вибуху, коли дія публікацій гранично короткострокова. Тому іноді дуже корисно проігнорувати повідомлення та дати згаснути черговій хвилі.

Плюси торгівлі на новинах

Основні переваги такої стратегії пов'язані з можливостями:

  • отримати прибуток за короткий термін;

  • заздалегідь спланувати свої дії, тому що найчастіше регулярні дані оновлюються передбачувано за часом.

Підбиваючи підсумки, уточнимо, застосувати цей метод під силу навіть новачкові, тому що для його використання не потрібні передові технічні та фундаментальні знання.

Мінуси новинної торгівлі

З недоліків назвемо:

  • непередбачуваність;

  • високий рівень ризику;

  • поширення спредів під час випусків новин, що може обмежити прибуток.

Хоч би як прибутково це було, торгівля на новинах — це непросто. Це потребує особливої ​​практики. Пам'ятайте про це, вступаючи у ризиковану гру.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»