Як заробити на ОВДП?

Українці дедалі частіше звертають увагу на альтернативні інструменти інвестування. Цьому багато в чому сприяє їхнє активне висвітлення у ЗМІ та на сайтах брокерів. Завдяки підвищенню фінансової грамотності відбувається поступове зростання обсягів вкладень на фондовому ринку. У порівнянні з класичними способами, наприклад, депозитами в банках або купівлею нерухомості, альтернативні методи за правильного підходу дозволяють більше заробити та забезпечують гнучкість. Один із варіантів інвестування, які стосуються найбільш безпечних, — облігації внутрішньої державної позики України.

Висока прибутковість ОВДП дозволяє перекрити інфляційні втрати та отримати прибуток. Це одна з причин, чому іноземці так активно вкладають гроші в облігації. Так, за підсумками 2020 року до бюджету було залучено близько 259 млрд грн, $3,9 млрд і 845 млн євро. При цьому частка вкладів фізичних осіб з-поміж громадян України становить менш як 1% або всього 0,2% від ВВП країни. Для порівняння у Португалії цей показник дорівнює 15%. У цій статті розберемося, як заробити на ОВДП та скільки потрібно грошей для інвестування. Також розглянемо варіанти купівлі активу.

Що таке ОВДП

Тут нема нічого складного. ОВДП — це цінні папери, емітентом яких є держава. Ця функція здійснюється Міністерством фінансів України. Держава випускає облігації не просто так, а з певними цілями — покрити дефіцит бюджету. Іншими словами, Мінфін бере в борг в інвесторів. Як результат, бюджет наповнюється, а власники ОВДП одержують дохід. Облігації подаються виключно на внутрішньому ринку.

Майте на увазі: ОВДП не існують у паперовому вигляді, тільки в електронному. В той самий час, за необхідності інвестор може взяти виписку, наприклад, щоб отримати кредит під заставу облігацій. Процедура не триває багато часу.

Окрім іноземців, до облігацій виявляють великий інтерес українські державні та приватні банківські установи, пенсійні фонди, страхові компанії тощо.

Які бувають облігації внутрішньої держпозики

Насамперед характеризуються вони за терміном дії, від якого залежить відсоткова ставка. Бувають:

  • короткострокові (до року);

  • середньострокові (1-5 років);

  • довгострокові (6 років).

Мінфін після певного терміну погашає випуск облігацій, повертає всю суму вкладу інвестору, а також нараховує купонний дохід залежно від обумовлених умов. Те, який обсяг облігацій внутрішньої державної позики буде випущено, залежить виключно від Міністерства фінансів України та бюджету.

Крім того, ОВДП можуть відрізнятися і залежно від валюти, що використовується. Так, існують:

  • гривневі;

  • валютні.

Щодо облігацій у доларах США, фунтах чи євро, покупка здійснюється завжди у національній валюті, гривні, тоді як погашення — у вибраній валюті. Ще є індексні ОВДП. На дату погашення розраховується різниця між номінальною вартістю та курсом підібраної валюти. Щоб заробити на облігаціях потрібну суму, потрібно враховувати відсоткову ставку та зіставляти її з інфляцією.

Де і як можна купити облігації

Інвестором може стати як фізична, так і юрособа, резидент та нерезидент. Вкладення в облігації можна зробити виключно за допомогою посередника, купити їх безпосередньо не можна. Є два варіанти — брокери та банки. В обох випадках уповноважені організації здійснюють угоди від імені клієнтів та укладають договір. ОВДП можна купити та продати не лише на первинному ринку, а й на вторинному. Якщо інвестору терміново потрібні гроші, і він не готовий чекати, нічого не завадить продати облігації.

Щоб отримати прибутковість від вкладень в ОВДП, потрібно:

  • визначитись із сумою інвестування;

  • знайти посередника, який від вашої особи здійснюватиме угоди;

  • підібрати депозитарій для зберігання активів (нерідко брокер надає таку послугу);

  • відкрити спеціальний рахунок.

Щоб купити облігації, кожен інвестор має пройти верифікацію. Це така сама процедура, як при відкритті рахунку у банку. Співробітник фінансової компанії перевіряє персональні дані, щоб унеможливити шахрайство. Також, якщо сума купівлі значна, знадобляться документи, що підтверджують легальність грошових коштів. Наприклад, декларація. Підсумковий пункт включає обов'язкове підписання договору та стає доступною інвестицією в облігації.

Врахуйте: прибутковість залежатиме від термінів дії боргових паперів, загальної суми та обраної валюти.

Скільки потрібно вкласти, щоб заробити на ОВДП

Такий інвестиційний інструмент відрізняється високою прибутковістю, відсоткові ставки перевищують депозитні у банківських установах. Крім того, нема потреби сплачувати податок та військовий збір. Найкращих фінансових результатів можна досягти при вкладі на 200–300 тис. грн або еквівалентну суму у валюті. Також потрібно враховувати, що багато банків встановлюють мінімальний поріг входу, як правило, від 1 млн грн і вище.

Щоб приблизно розрахувати прибутковість, потрібно зробити прогноз, виходячи з відсоткової ставки, а також врахувати статті витрат, які залежать від вибору посередника. В них  входять комісії за купівлю, продаж, зберігання. Слід зазначити, що деякі брокери пропонують мінімальні комісії або повну відсутність, а також надають безплатну послугу користування депозитарієм.

Станом на кінець вересня 2021 року відсоткові ставки по ОВДП мають такий вигляд:

  • 13% — на 6 років;

  • 12,47% — на 3 роки;

  • 11,5% — на 1 рік.

Придбати боргові папери можна також на 2 чи 1,5 роки. Щоб зрозуміти, як заробити на облігаціях і скільки наведемо простий приклад. Допустимо, умовний інвестор купує ОВДП на суму 100 тис. грн терміном 1 рік під 11,5%. Отже, через 12 місяців він отримає дохід, виходячи з умов розміщення — 100 000 × 0,115 = 11 500 грн. З цієї суми не потрібно сплачувати податок та військовий збір, віднімаються лише послуги фінансової компанії. Як правило, це близько 100–300 грн. З 11500 віднімаємо 300 та отримуємо 11 200 грн за 12 місяців. Чим вищі вкладення, тим, відповідно, вищий дохід. Важливо підібрати посередника, який пропонує вигідні для потенційного інвестора умови купівлі та зберігання облігацій. Відсутність комісій за зберігання, облік боргових паперів підвищує дохідність.

Які існують ризики

Висока популярність цього інвестиційного інструменту, окрім високих процентних ставок, пов'язана зі 100% захищеністю всієї суми вкладення та купонного доходу. Гарантом у разі виступає держава. До ризиків можна віднести:

  • падіння прибутковості через інфляційні процеси;

  • передчасний продаж на вторинному ринку за ціною, нижчою за номінальну.

Крім того, фактором ризику є співпраця з несумлінним посередником. Потрібно переконатися, що інвестиційна компанія має необхідну ліцензію. Отримати цю інформацію можна на офіційному сайті регулятора — НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку).

Ви можете звернутися за послугами до брокера «Фрідом Фінанс Україна», щоб отримати продумані умови та високий рівень сервісу. Компанія веде ліцензійну діяльність. Крім того, надаються депозитарні послуги. Інвестор може придбати ОВДП на суму від 1150 грн. Відкриття рахунку, облік облігацій, експертне консультування безкоштовні. Дохід нараховується щомісячно. Доступний зворотний викуп через 6 місяців.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»