Які акції варто додати в інвестиційний портфель

Інтерес до торгівлі на фондовому ринку серед українців зростає. Пов'язано це з падінням прибутковості традиційних інструментів інвестування, наприклад депозитів. До найпопулярніших на фондовому ринку цінних паперів належать акції. Факторів їх відбору додавання інвестиційний портфель досить багато (враховується дохідність, виплата дивідендів, ліквідність, котирування тощо). Одним із критеріїв є недооціненість. Такі акції можуть принести потенційно високий дохід — вищий за цінні папери «блакитних фішок». Від інвестора вимагається вміння шукати недооцінені акції та відрізняти їх від переоцінених.

Що таке недооцінені акції

Недооціненими називаються цінні папери, вартість яких, згідно з висновками фінансових експертів, нижча за ринкову. Акції компанії можуть недооцінити з різних факторів, серед них:

  • судові розгляди;

  • нестабільні доходи;

  • негативний фон новин навколо емітента;

  • коригування ринку цінних паперів;

  • низька популярність емітента серед інвесторів;

  • мала впізнаваність;

  • тимчасові кризові явища у галузі;

  • падіння сезонного попиту продукції компанії тощо.

Нерідко низька вартість цінних паперів — нетривале явище, але буває так, що емітент не розвивається, ціна з часом не підвищується. Тому необхідно проводити фундаментальний аналіз, щоб виявити подальші перспективи. 

Акції недооцінених компаній можуть принести інвестору високий дохід, якщо у майбутньому ними встановиться справедлива ринкова ціна. Як правило, такі вкладення відносяться до довгострокових: спекулювати на різниці котирувань у цьому випадку досить складно.

Недооціненість цінних паперів найчастіше притаманна новим компаніям, які ще встигли міцно закріпитися над ринком. Їх можна знайти практично у будь-якій сфері. З розвитком емітента та нормалізацією бізнес-процесів вартість, як правило, підвищується. Головне завдання інвестора — розпізнати такі компанії.

Де і як знайти недооцінені акції

Для виявлення недооцінених емітентів та обчислення різниці між номінальною та реальною ринковою вартістю ЦП застосовується фундаментальний аналіз. Спочатку ціна всіх випущених акцій повинна дорівнювати вартості компанії, але нерідко вона або нижча, або вища.

Вручну виявляти такі цінні папери дуже складно. Для цього можна використовувати послуги (скринери), що дозволяють автоматизувати процес. В основі розташований каталог цінних паперів зі своїми характеристиками, і навіть фондові біржі. Інвестору достатньо задати фільтри за фінансовими показниками й сервіс видасть перелік недооцінених акцій. Для пошуку можна використовувати:

  • Stock Watcher;

  • Finviz;

  • Morningstar;

  • Yahoo Finance Screener та ін.

Усі перераховані скринери безкоштовні. 

Як шукати недооцінені акції?  Для цього достатньо скористатися такими фінансовими коефіцієнтами:

  • P/E — показник вказує на відношення вартості всіх цінних паперів до прибутку емітента (що нижчий коефіцієнт, тим більше недооцінені акції);

  • P/BV  — розраховується співвідношення капіталізації компанії до балансової вартості активів (що менше, тим краще для інвестора);

  • P/CF — обчислюється ставлення всіх акцій до вільного грошового потоку (що нижче, то більше в емітента коштів, отже, він становить інтерес);

  • P/S  — розраховується співвідношення капіталізації до виторгу  (менше значення має викликати настороженість).

Врахуйте: перед тим, як знайти недооцінені акції, потрібно правильно задати пошукові критерії — порівнюйте між собою компанії з однієї галузі та країни, які близькі один до одного за фінансовими показниками.

Популярність для пошуку недооцінених цінних паперів також має коефіцієнт Грема. Він дозволяє розрахувати різницю між актуальними активами емітента та його борговими зобов'язаннями. Отриману чисту поточну вартість активів (NCAV) слід поділити на кількість акцій компанії. Негативні значення не слід розглядати.

Якщо ринкова ціна акції становить близько 50–60% від отриманого коефіцієнта Грема, вона підходить для подальшого аналізу за іншими критеріями. Наведемо їх нижче.

Критерії вибору недооцінених акцій

Цінні папери, що можуть вас зацікавити, потрібно додатково відфільтровувати. Для цього використовуються спеціальні критерії. Так, ціна акції не має бути підозріло низькою. Якщо цінний папір коштує кілька центів, краще його проігнорувати та придивитися до тих, чия вартість становить хоча б $1. 

Крім того:

  • середній обсяг торгів на біржі по акції, що зацікавила за Day-Trading повинен мінімум у 100 разів перевищувати той обсяг, який бажає придбати інвестор;

  • показник відношення ціни ЦП по ринку з розрахунку на одиницю до вартості капіталу емітента не повинен бути меншим за 0,75.

Існує понад 70 критеріїв вибору недооцінених акцій, частину з яких можна налаштувати у скринерах. Це досить копіткий та складний процес. Щоб підібрати недооцінені акції та скласти диверсифікований інвестиційний портфель, ви можете звернутися до фінансових експертів «Фрідом Фінанс Україна». Консультації надаються безкоштовно. Додатково варто пройти навчальні курси.

Плюси та мінуси інвестування

Торгівля на фондовому ринку здатна дати прибутковість на рівні 10–35%. Початківцям безпечніше вкладати гроші в облігації чи акції зрілих компаній, які є у списку «блакитних фішок». До переваг інвестування належить можливість збереження та примноження свого капіталу, його захист від інфляції. Грамотне управління активами здатне забезпечити стабільний пасивний дохід або отримати короткостроковий прибуток при активній, спекулятивній торгівлі.

До недоліків можна зарахувати деякі ризики. Як правило, чим вищий потенційний прибуток, тим високоризикованіша інвестиція. Це особливо актуально стосовно недооцінених компаній. Потрібно вміти правильно користуватися біржовими інструментами, навчитися грамотно аналізувати. Пошук недооцінених акцій краще розпочинати, здобувши досвід.

Тимчасові витрати на навчання це ще один мінус інвестування. Водночас ви зможете самостійно розробляти стратегію та забезпечувати собі більший дохід. Крім того, інвестувати це цікаво.

Дивідендна прибутковість

Деякі компанії виплачують власникам акцій дивіденди. Їхня прибутковість може досягати 5–10% від вартості цінного паперу. Дивідендний прибуток добре підходить при стратегії довгострокового інвестування. Слід розуміти, що виплати за звичайними акціями не гарантуються, а залежать від політики емітента, внутрішніх та зовнішніх фінансових факторів. Вони можуть бути скасовані або знизитися у розмірі. Якщо компанія випускає привілейовані акції, то дивіденди виплачуються, всупереч фінансовим показникам емітента.

Інвестори отримують виплати згідно з внутрішнім регламентом. Компанія може нараховувати дивіденди за акціями 1 або 2 рази на рік, щоквартально або навіть щомісяця. У разі успішних фінансових операцій практикуються додаткові виплати.

Дивіденди не залежать від котирувань, потрібно орієнтуватися на фінансову звітність, у тому числі на чистий прибуток. Як правило, така інформація доступна на офіційних сайтах емітентів. Аналіз фінансової звітності дозволить заздалегідь спрогнозувати ймовірність продовження нарахувань виплат за акціями або, навпаки, їх скасування.

У разі співпраці з брокером дивіденди автоматично надходять на рахунок. Нічого додатково робити не потрібно. Врахуйте, що вони обкладаються податковими зборами.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»