Що таке ринок IPO?

Ринок IPO — це фондовий ринок акцій компаній, які вперше вийшли на біржу. Будь-яке підприємство може залучити інвестиції шляхом випуску акцій. Якщо до цього фірма ніколи такого не робила, то появу її цінних паперів на біржовому майданчику називають IPO (Initial Public Offering). Після розміщення активів на фондовому ринку компанія перетворюється на публічну, а її акції доступні практично кожному бажаючому.

 

Крім залучення капіталу, IPO дає й інші важливі переваги. Наприклад, покращення репутації. Часто потрапляння на світовий ринок IPO розглядається як крок на вищий рівень. Також вихід на біржу дає можливість дізнатися реальну вартість підприємства, зробити діяльність більш прозорою. Робота акціонерного товариства строго регулюється. Компанія повинна подавати щоквартальний фінансовий звіт і скликати раду директорів. Через ретельний контроль фірмам, які вийшли на IPO, привласнюють більш високий рейтинг. Випущені цінні папери підприємства можуть використовуватися як оплата угод і для виплати бонусів кращим співробітникам.

 

Для інвесторів ринок IPO — це й спосіб добре заробити, і високі ризики. Чимало компаній, які виконали Initial Public Offering, — стартапи. Вони динамічно зростають, що ускладнює прогнозування потенціалу зростання цінних паперів. Також існують "гарячі IPO" — акції найвідоміших світових корпорацій, попит на які часто перевищує пропозицію.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»