Скільки коштує вихід на IPO?

Вартість IPO складається в основному з витрат на випуск акцій і комісійних організаторів — андеррайтерів (інвестиційних банків, які допомагають вийти на IPO).

 

Щоб зрозуміти, скільки коштує вихід на IPO конкретної компанії, потрібно підрахувати всі витрати. Вони включають: юридичну консультацію, роботу аудиторів, звернення в депозитарій, маркетингову програму, комісію за лістинг та інші витрати. Після виходу на IPO головними витратами фірми можуть стати непрямі втрати від недооціненості акцій при первинному розміщенні.

 

Тільки зібравши всі витрати разом, можна приблизно підрахувати, скільки коштує вихід на IPO. За статистикою, перша поява на фондовій біржі стає компанії в 10-20% від обсягу випуску цінних паперів (в залежності від обсягу випуску). За іншими даними, для первинного розміщення цінних паперів на ринку потрібен як мінімум 1 млн дол.

 

IPO — це дорого. Тому процедура підходить для підприємств з високою капіталізацією та стабільним прибутком, або для стартапів з великими інвесторами. Але незважаючи на великі витрати, IPO того варте. При успішному розміщенні компанія отримує серйозні інвестиційні вливання та хорошу репутацію.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»