Що таке короткострокові держоблігації?

Державні короткострокові облігації — це цінні папери, що емітуються Міністерством Фінансів України для фінансування конкретних програм і/або швидкого поповнення бюджету. Характерна риса таких ОВДП — термін погашення до 1 року.

 

Сучасні цінні папери депоновані, інвестор не отримує на руки фізичні облігації. Інформація про угоду зберігається на спеціальному рахунку.

 

Короткострокові облігації державної позики містять дані про номінальну вартість, процентну ставку та дату погашення. Іноді актив може продаватися з дисконтом, тобто нижче номінальної вартості, а за мірою наближення терміну погашення ринкова ціна вирівнюється. Інші ОВДП торгуються за ринковою вартістю, але через певні часові проміжки інвестор отримує дивіденди.

 

Що стосується економічної привабливості, то прибутковість державних короткострокових облігацій становить близько 15% річних в гривні. Ставка змінюється в залежності від макроекономічних показників країни. Але, на відміну від депозитів, прибуток інвестора звільнений від сплати прибуткового податку, що робить вклади в ОВДП високоприбутковою інвестицією.

 

Аналітики відносять купівлю урядових облігацій до безпечних операцій, а у випадку з вкладами в гривні — ще й високоприбутковим.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»