Розпочався 2020-й рік. Настав час підвести підсумки 2019 р.

ФОНДОВИЙ РИНОК УКРАЇНИ

У 2019 році в Україні продовжувався тренд 2018 року з популяризації та масовості інвестицій у державні облігації України (ОВДП).
Портфель ОВДП нерезидентів зріс з 6,3 млрд. грн. до 117,7 млрд грн. на кінець 2019 року. В той же час фізичні особи збільшили свій 
портфель з 6 до майже 10 млрд. грн. Однак на фоні зниження інфляційних очікувань, зменшення облікової ставки НБУ з 18% до 13,5%,
спостерігалося суттєве зменшення дохідності державних облігацій (Табл. 1).


Джерело: НБУ (https://bank.gov.ua/markets/t-bills)

З огляду на інфляцію, розраховану на основі індексу споживчих цін, у розмірі 4,1% (таргет 5%±1%) на кінець 2019 року, в 2020 році ми маємо можливість побачити облікову ставку на рівні 8%, що відповідає історичним значенням облікової ставки при поточній інфляції. Таким чином, у 2020 році збережеться тенденція до зниження дохідності ОВДП, а також подальше зниження дохідності банківських депозитів та інших інструментів з фіксованою дохідністю. В таких умовах вважаємо раціональною стратегією фіксацію діючих ставок на максимально довгий період у довгострокових інструментах, наприклад, в ОВДП.

В умовах зниження дохідності державних облігацій набиратимуть популярності корпоративні облігації. Також не можемо не відмітити, що у 2019 році «Фрідом Фінанс Україна» перша в Україні почали надавати доступ до  інтернет-трейдингу на Українській біржі. Незважаючи на малу ліквідність, на українському фондовому ринку можна сформувати хороший портфель із дохідністю дивідендів до 20% у гривні та до 8% у доларах та додатковим потенціалом зростання ціни акцій.

ФОНДОВИЙ РИНОК США

У грудні НБУ збільшив ліміт інвестицій за кордон для фізичних осіб вдвічі – з 50 до 100 тис. євро. Для здійснення інвестиції потрібно пред’явити в банку договір із іноземним брокером та підтвердити походження коштів. Провести дану операцію можна онлайн!

Минулий рік фондовий ринок США завершив на оптимістичній ноті. Так, за підсумками 2019 р., фондовий індекс S&P500 (SPX) зріс на 30,4%, індекс Dow Jones Industrial Average (DJI) на 23,8%. Нагадаємо, цей відсоток можна було легко конвертувати у дохід, інвестуючи у ETF (біржовий інвестиційний фонд) на дані фондові індекси – SPY та DIA, відповідно.



Зокрема, акції, що входять у TOP 5 фондового індексу S&P500, продемонстрували наступну динаміку:

  1. Apple Inc. (AAPL): +89,6%;
  2. Microsoft Corporation (MSFT): +58,4%;
  3. Amazon.com Inc. (AMZN): +26,1%;
  4. Facebook Inc. Class A (FB): +59,1%;
  5. Berkshire Hathaway Inc. Class B (BRK.B): +12,3%.

Не можемо не згадати, що у 2019 році акції нашого холдингу Freedom Holding Corp. пройшли лістинг на NASDAQ і сумарно за підсумками року приріст ціни акцій FRHC склав 80,7%.

Інвестиційний портфель

Наш типовий інвестиційний портфель, складений на початку 2019 року, приніс 39 % дохідності своїм інвесторам. Типовий портфель 2020 прогнозує дохідність на рівні 12%.

Ринок ІРО

Не менш успішним був ринок ІРО – первинного розміщення цінних паперів. Загалом у 2019 році ми взяли участь у 33 ІРО і середня дохідність до закінчення 3-х місячного локап-періоду склала 58%.



Ринок вчить нас простим істинам – не варто боятися інвестувати, піддаючись страхам та сумнівам, пов’язаних із кризою, яку так багато із нас чекали 2019 року. Не слід нехтувати можливостями, які дає ринок сьогодні. Яскравим підтвердженням цьому є факти наведені вище.


Запрошуємо до інвестування!

Успіхів у 2020-му!

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»