Американські компанії захопилися зворотним викупом. Як це може загрожувати акціонерам?

Американські компанії все більше витрачають на викуп власних акцій з біржі. Обсяг зворотного викупу в 2019 році наблизиться до $ 1 трлн, підрахували аналітики Goldman Sachs.

Інвестори задоволені — зворотний викуп призводить до скорочення кількості акцій, доступних на відкритому ринку. Викуп паперів збільшує важливий з точки зору фундаментального аналізу показник — прибуток на акцію. В результаті котирування ростуть, це вигідно тим, хто не став продавати папери компанії. Для тих, хто акції продав, зворотний викуп є альтернативою дивідендам. З одним маленьким «але»: отримуючи від компанії гроші в процесі зворотного викупу, інвестори не платять державі 40-відсотковий податок з дивідендів.

Компаніям така практика теж на руку: вони уникають великих капіталовкладень за часів економічної і політичної невизначеності. Немає грошей — немає проблем.

Однак, проблеми є у держави. Адже воно не отримало ні інвестицій, ні робочих місць, ні навіть вищезгаданого 40-відсоткового податку з дивідендів. Фактично американський бюджет втрачає близько $ 400 млрд на рік у вигляді недоотриманих податкових відрахувань. Державі це особливо прикро тому, що саме воно по суті забезпечило компаніям фінансування для зворотного викупу.

Податкові пільги, введені в 2018 році на доходи, зароблені компаніями за кордоном, і зниження ставок корпоративного податку за задумом адміністрації Дональда Трампа повинні були стимулювати компанії повернути прибуток на батьківщину і вкладати її в розвиток проектів на території США. Але за даними Міністерства торгівлі США, після того як в першому кварталі 2018 року в країну надійшло близько $ 295 млрд прибутку, заробленої корпораціями за кордоном, темпи репатріації різко сповільнилися. До кінця року цей показник скоротився до $ 93 млрд. При цьому близько третини вже репатрійованих коштів пішли на викуп власних акцій. Згідно з новими даними S & P Dow Jones, загальна вартість викупу акцій компаніями в 2018 році зросла до рекордних $ 806,4 млрд, що на 55 % більше, ніж минулого року.

Тож не дивно, що ця практика стала предметом пильної уваги з боку деяких законодавців у Вашингтоні, які говорять, що американські компанії не витрачають прибуток від зниження податків на створення робочих місць. Представники від лібералів в Сенаті виступили з ініціативою про заборону на викуп власних акцій, для компаній, які платять своїм працівникам менше $ 15 на годину. Лідер Демократичної партії Сенату Чарльз Шумер і сенатор Берні Сандерс хочуть поширити таку заборону на тих, хто не збільшує відрахування для співробітників до пенсійного фонду або не покращує медичну страховку.

Стурбованість законодавців по-хорошому мала б передатися й інвесторам. Зрештою, викуп власних акцій ставить бізнес в небезпечне становище. Спад в економіці, що насувається, загострить фінансові проблеми. На їхнє вирішення будуть потрібні вільні грошові засоби. Хто в такій ситуації буде і далі купувати акції за завищеною ціною?

Powered by Froala Editor

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»