Аналітик Freedom Finance на Bloomberg

Ерлан Абдікарімов у світі великих фінансів відносно недавно. 30-річний фондовий аналітик працює у Казахстані, де консультує інвесторів щодо можливостей інвестування у місцеві компанії й IPO в США.

           Коли минулого тижня Е. Абдікарімов виступив зі страшним попередженням відносно компанії Beyond Meat Inc., передбачаючи падіння її акцій, ніхто на Уолл-Стрит не звернув на це особливої уваги. Зрештою, IPO Beyond Meat Inc. характеризувалося найбільшою швидкістю росту, яку можна було спостерігати на ринку США протягом останньої декади, і виросло у три рази з моменту його першого розміщення 1 травня. Хто цей чоловік, який вирішив охолодити запал гравців на ринку?

 Як виявилося, хлопець має що додати до свого послужного списку. Ще у 2012 році, перед виходом Facebook Inc. на IPO, Е. Абдікарімов виступив із достатньо агресивним прогнозом щодо тенденцій до зниження вартості акцій компанії. Він установив найнижчу цільову ціну серед усіх опитаних на Bloomberg і рекомендував продавати акції компанії відразу ж після того, як вони почнуть торгуватися. Цей прогноз виправдався — у перший же рік вартість акцій компанії Facebook Inc. упала на 30%, ненадовго перетворивши 24-річного Ерлана Абдікарімова у зірку фінансового аналізу.

          Тепер йому доводиться оборонятися від клієнтів виробника штучного м'яса, у якого, на думку фінансового аналітика, занадто високий рівень конкуренції, щоб вартість акцій зросла максимально високо. Різкий ріст цін на акції цієї компанії «значною мірою зумовлені спекулятивним настоями, а не реальною оцінкою перспектив» — сказав Е. Абдікарімов, який прогнозує цільову вартість акцій у розмірі 28,4 долара, що приблизно на 64% нижче поточної ціни. Минулого тижня він погіршив свій прогноз, знизивши рекомендацію до "hold" із встановленої раніше рекомендації "buy". «Одразу ж після того, як спаде перша хвиля спекулятивних покупок, ми побачимо коректування» — додає аналітик.

          Перед незначним зниженням втрат у вівторок, 21 травня, ціна акцій компанії Beyond Meat упала на 11% до 76,76 долара. Днем раніше компанія оголосила, що повідомить про результати першого кварталу 6 червня після закриття операцій на біржі.

          Е. Абдікарімов, який працює в Freedom Finance в Алмати, найбільшому брокерському агентстві Казахстану, є одним із трьох аналітиків, які зараз покривають акції Beyond Meat. Двоє інших установили цільові ціни понад 80 доларів США.

 На торгах 20 квітня ціна акцій компанії склала 86 доларів, що означає, що акції торгувалися за ціною, що у 59 разів вища чистого виторгу 2018 року. При цьому на IPO акції компанії коштували 25 доларів США. Акції компанії Beyond Meat увійшли в історію як акції з найсильнішою дебютною сесією з моменту фінансової кризи — їхня ціна злетіла на 163%, і минулого тижня у них були найкращі показники серед усіх акцій у США. За даними фінансово-аналітичної компанії S3 Partners, відсоток коротких позицій покупців за акціями злетів до небачених раніше розмірів і склав 44% вільного обігу.

      «Поточна ціна акцій передбачає деякі напрочуд оптимістичні припущення» — зазначив Е. Абдікарімов.

         Аналітик зізнається, що він знаходиться у невигідному становищі з точки зору всеосяжної оцінки щонайменше тому, що ніколи не куштував вегетаріанські бургери Beyond Meat. Їх немає в Казахстані, країні, де кухня базується навколо справжнього м'яса, і де люди досить скептично ставляться до замінників натуральних продуктів. Проте, він чув багато схвальних відгуків про продукт. «Мої колеги у Москві, які куштували бургери, розповідали, що справді важко зрозуміти різницю».

         Все це загалом дає Е. Абдікарімову змогу прогнозувати, що компанія не стане прибутковою до 2025 року. Значущим фактором при цьому є ріст конкуренції: такі гіганти, як, наприклад, компанія Tyson Foods Inc., також планують виробляти продукти, які замінюють м'ясо. Компанія Nestle SA презентувала у Європі бургер на рослинній основі й почне його випуск у США уже цієї осені. Окрім того, за даними агентства Reuters, ще один конкурент Beyond Meat — компанія Impossible Foods Inc. — за останній час залучила 300 млн доларів, і, як наслідок, її загальна оцінка становить 2 млрд доларів США.

         За п'ять років роботи у Freedom Finance Е. Абдікарімов провів аналітичну роботу відносно майже 58 ІРО. У нього були як хітові прогнози, так і не зовсім вдалі — зокрема, з останніх щодо Uber Technologies Inc. і Lyft Inc., зниження вартості акцій яких після ІРО він не очікував. За акціями двох компаній установлені рекомендації "buy", які, до слова, він планує переглянути.

         «У будь-якого ІРО є свої спекулятивні ігри. І вони можуть тривати від декількох місяців до півроку або й року» — сказав він. Фейсбук, урешті решт, вийшов зі свого круто підйому, який у певний момент сягнув 390%.


Джерело: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-21/beyond-meat-wipeout-predicted-by-kazakh-who-nailed-facebook-ipo 

Powered by Froala Editor

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»