CDS України не віщують проблем

Кредитно дефолтні свопи (CreditDefaultSwap, CDS) на державні облігації України, не віщують країні проблем з державним боргом. Навіть незважаючи на те, що в даний момент вони коштують дорожче, ніж минулого року.

Щоби розібратися в питанні, для початку варто описати, що таке CDSі з чим їх їдять?

CDS — це фінансовий своп, призначений для страхування від невиконання контрагентом (емітентом) фінансових зобов’язань. Простіше кажучи, це страховка на випадок настання дефолту. За контрактом CDS з обумовленим терміном, продавець даної страховки зобов’язується компенсувати збитки покупцеві в разі настання дефолту емітента, у вигляді різниці між номіналом облігації (умовно прирівняної до 10 000 базисних пунктів) і ринковою ціною облігації після дефолту. Адже, навіть після дефолту, вартість облігації не падає до нуля, оскільки залишається шанс на виплати за боргом, емітентом у майбутньому.

Наприклад, будь-хто купує боргову облігацію, наприклад Італії за 1000 євро, номінальною вартістю 1000 євро. Прибутковість по ній становить 2,6% на рік (тобто 26 євро). Одночасно з цим, купується страховка від дефолту, у вигляді CDS, вартість якої становить 170 базисних пунктів, що дорівнює 1,7% від номіналу (тобто 17 євро). Прибутковість рівна 2,6% покриває витрати на страховку рівну 1,7%. У цьому випадку, якщо дефолту Італії не статися, то покупець отримає 0,9% доходу чистими (9 євро), і дочекавшись повного погашення облігації, отримає назад свої 1000 євро. Якщо ж дефолт трапитися, то ціна облігації на ринку впаде до, скажімо 200 євро (20% від номіналу), продавець CDS відшкодує різницю в розмірі 800 євро за зобов’язаннями свопу й покупець не понесе збитку (часто буває й так, що купон по облігації, теж входить у страхове відшкодування). У цій схемі, покупець облігації зменшує свій потенційний дохід, проте  майже повністю нівелює ризики.

Ціна свопу може вирости в ціні в рази, і люди, сторонні від особливостей ціноутворення, можуть хибно витлумачити динаміку вартості CDS. Але зростання свопу, допустимо з 200 пунктів до 600 пунктів, означає приблизно те ж, що і зростання з 2% до 6%. Тому, зростання вартості свопу на 200%, можливо може звучати загрозливо, але все ж ці зміни не завжди є катастрофою.

CDS на облігації України, номіновані в доларах, значно зросли в ціні наприкінци минулого року й на початку цього. З 450 пунктів, до 740 пунктів, у зв’язку з введенням воєнного стану в країні, виборами і великими виплатами по державному боргу у 2019 році. Але із січня, ціна стала знижуватися і чинник виборів, уже не призводив до збільшення ринкових страхів із приводу державних фінансів України. Більш того, після оголошення результатів виборів президента України, вартість свопів нехай і трохи, але знижується, досягнувши 580 пунктів до 25 квітня. А це означає, що перемога Зеленського не злякала гроші.

Якщо порівнювати нинішні 580 пунктів вартості CDS з минулим періодом, то їх ціна в поточний момент порівняно невелика. У 2015 році, CDS на державні облігації України коштували 4 600 пунктів, практично половину від номінальної ціни облігації й тоді ризик дефолту країни був дійсно дуже великий. Нинішній же рівень, в аналогії дорівнює рівню, який був у порівняно стабільному періоді 2010–2011 років. Тобто ринок і котирування CDS сьогодні, не бачать великих ризиків дефолту.

Динаміка вартості CDS (пунктів) на 5-річні доларові облігації України за 4 місяці й за 20 років.



CDS України не віщують проблем



Powered by Froala Editor

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»