Облігації внутрішньої держпозики: про особливості та переваги в інтерв'ю з експертом Фрідом Фінанс Україна


Анатолій Федорчук

Анатолій Федорчук, провідний інвестиційний консультант ТОВ «Фрідом Фінанс Україна»

Freedom-finance

Якщо учасниками фондового ринку США є більше 52% населення країни, то в Україні цей показник ледь перевищує позначку в 1%. Такий низький рівень залученості в інвестування, але зростання тенденції до зберігання коштів на депозитних рахунках свідчать про одне — українцям бракує фінансової грамотності.

Ми зустрілися з Анатолієм Федорчуком, керівником інвестиційного відділу ТОВ «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА», щоб дізнатися більше про специфіку облігацій внутрішньої державної позики.


Що таке ОВДП?

Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) — це державні цінні папери, які розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку. Емітентом цінних паперів виступає Міністерство фінансів України. Держава гарантує власникам ОВДП 100% виплату номінальної вартості облігацій і доходу відповідно до умов їх розміщення.

ОВДП — це, перш за все, практичний інвестиційний інструмент. Придбання держоблігацій для інвесторів-початківців — це можливість глибше ознайомитися з особливостями ринку, а для інвесторів з досвідом — практичний засіб диверсифікації інвестиційних ризиків.


Навіщо державі випускати ОВДП?

Облігації внутрішньої держпозики є не тільки найнадійнішим способом зберігання капіталу, а й передбачають високу прибутковість, відсутність податку на доходи фізичних осіб, можливість повернути 100% вкладених коштів.

Держава випускає облігації держпозики для того, щоб покрити бюджетний дефіцит. При цьому, кошти, що надійшли в скарбницю в результаті продажу облігацій, використовуються для фінансування державних або регіональних програм і проектів з умовою їх повернення в обсягах, передбачених на ці цілі законом «Про державний бюджет» на відповідний рік.

На ділі виходить так, що через продаж ОВДП держава отримує кошти для реалізації запланованих програм і проектів це істотно підвищує загальний рівень життя населення), а власники цінних паперів отримують стабільний пасивний дохід у вигляді процентних виплат і згодом повертають свою інвестицію в повному обсязі.


ОВДП передбачають виплату купонного доходу. Що це і хто безпосередньо здійснює виплати?

Купон — це річна процентна ставка, що виплачується власнику ОВДП. Розмір виплати розраховується у відсотках від номінальної суми облігації. Купонний дохід налічує Міністерство фінансів. ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА, в свою чергу, виплачує його клієнтам вже з першого місяця інвестування в ОВДП. Це дає нам можливість говорити, що на ринку ми пропонуємо унікальний продукт.


Ви у ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА стверджуєте, що ОВДП вигідніше, ніж банківський вклад. Чи справді це так?

Насправді про переваги держоблігацій над депозитами говоримо не тільки ми, а й інші інвестиційні компанії по всьому світу, адже це факт. В реаліях ринку України увагу клієнтів ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА ми акцентуємо на таких особливостях:

  • Податок на дохід, отриманий від ОВДП, платити не потрібно (нагадую,що процентна ставка податку для фізосіб на інвестиційний прибуток або на депозит складає 18%). Оплачується лише 1,5% військового збору.
  • Прибутковість ОВДП вища, ніж прибутковість депозитів. Для порівняння: відсоткова ставка державних облігацій складає 15,7% в гривні і 6% у доларах США, а середня процентна ставка депозитів у державних банках становить 14% і 4% відповідно.
  • Держава гарантує 100% повернення вкладу без обмеження верхньої граничної суми, тоді як банки можуть повернути вкладникам максимум 200 тис. грн.
  • Ставка ОВДП фіксується на весь період випуску облігації і не може бути змінена емітентом. Якщо говорити про депозити, то банки часто змінюють розмір процентної ставки, зокрема, і в бік зниження.

Таким чином, облігації внутрішньої держпозики є не тільки найнадійнішим способом зберігання капіталу, а й передбачають високу прибутковість, відсутність податку на доходи фізичних осіб, можливість повернути 100% вкладених коштів. До речі, гарантія повернення інвестиції — вагома перевага для юридичних осіб, адже депозити для юросіб не гарантовано.

Наскільки мені відомо, купити облігації можна в банку або фінансових компаніях на кшталт ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА. Умови всіх гравців ринку однакові чи все-таки можна вибирати вигідну пропозицію?


Так, продавати і купувати ОВДП можуть банки і компанії, які мають спеціальну ліцензію НКЦПФР. І кожен з гравців ринку пропонує клієнтам свої умови. Якщо говорити про внутрішній продукт нашої компанії, то його умови, без перебільшення, є напрочуд вигідними.

Наприклад, мінімальний поріг інвестиції у ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА становить 1150 гривень або доларів США, а додаткові комісії відсутні. Якщо людина хоче купити облігації на ринку, то їй доведеться заплатити ринкову вартість облігацій від 1000 гривень або доларів США за облігацію, додаткову комісію розміром 200 гривень при купівлі і продажу, 30 гривень в місяць за обслуговування рахунку. Як бачимо, сумарна фактична ціна держоблігації на ринку вище.

Різниться також схема нарахування купонного доходу. Для облігацій, куплених на ринку цінних паперів, процентні нарахування здійснюються, як правило, два рази на рік, а нашим клієнтам ми нараховуємо відсоток прибутковості щомісяця.


Купівля цінних паперів передбачає податкові зобов’язання. Скільки власникам ОВДП доводиться віддавати державі назад?

Фізичні особи сплачують лише 1,5% військового збору, ПДФО не сплачується. Якщо врахувати, що прибутковість облігацій становить від 15,75% до 18,5% у гривні (процентна ставка залежить від терміну погашення ОВДП), то виходить дуже вигідно, хіба ні?

Юридичні особи сплачують 18% від доходу, але для них визначальними є інші виняткові переваги. Інвестуючи в держоблігації, вони можуть з часом повернути всю суму вкладення. Це особливо актуально, якщо згадати, що юрособи не є учасниками Фонду гарантування вкладів.


Ви більше говорите про облігації в гривні. Як щодо валютних ОВДП?

Валютні облігації держпозики також існують. Їх особливості і переваги ідентичні гривневим. У ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА ми пропонуємо українцям купити цінні папери по 1150 доларів США за одиницю з фіксованим річним доходом 6%. Процентні нарахування виплачуємо щомісяця.

У статуті нашого суспільства зазначено, що предметом діяльності ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА є професійна діяльність на фондовому ринку. Через нашу компанію можна придбати ОВДП на ринку цінних паперів.

У них показник річної прибутковості варіюється від 5% до 7%, а купонні виплати здійснюються двічі на рік


Чи має ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА дозвільні документи для здійснення операцій на фондовому ринку?

Звичайно, у нас є всі потрібні дозволи і ми діємо виключно в рамках правового поля. Ми працюємо на основі ліцензій НКЦПФР на здійснення дилерської діяльності, брокерської діяльності та депозитарної діяльності депозитарної установи.

У статуті нашого суспільства зазначено, що предметом діяльності ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА є професійна діяльність на фондовому ринку. І це величезна перевага для наших клієнтів. На відміну від банків для нас це основний вид діяльності, тому ми постійно працюємо над вдосконаленням наших послуг. Кожен клієнт має свого персонального менеджера, якому можна поставити будь-яке запитання щодо особливостей ОВДП. У нас індивідуальний підхід до кожного, абсолютно прозорі умови співпраці і немає додаткових комісій.


Ну і наостанок. Що б ви могли сказати нашим читачам як фахівець фондового ринку?

Потрібно думати на кілька кроків наперед. Перспективність ринку держоблігацій прекрасно демонструє не тільки активність клієнтів нашої компанії, але й офіційна статистика. Якщо на початку 2017 розмір інвестицій від фізичних осіб в ОВДП склав 104 млн грн, то зараз ця цифра зросла в 90 разів і досягла позначки 9,5 млрд гривень. Такий стрибок пояснюємо вигідною прибутковістю від цінних паперів. Відсоткова ставка держоблігацій вище, ніж депозитних вкладів. Останнім часом прибутковість валютних облігацій Мінфіну досягала 7,75% річних, тоді як банки пропонували клієнтам депозити під 3−4% річних.


Українці поки що не орієнтується в питаннях інвестування, купівлі державних облігацій та інших видів цінних паперів. Але ми працюємо для того, щоб підвищити обізнаність людей і надати їм можливість вибирати найкращі фінансові рішення, які існують на сьогодні.

Джерело: https://bit.ly/2X0hNbS

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»