Підсумки 2020 року: статистика, яку потрібно знати тим, хто уже інвестує або лише цікавиться інвестуванням

ФОНДОВИЙ РИНОК УКРАЇНИ 

У 2020 році в Україні продовжився тренд 2019 року з популяризації та масовості інвестицій у внутрішні державні облігації України (ОВДП). 

Портфель ОВДП нерезидентів зменшився за 2020 рік з 117,7 млрд грн до 85,3 млрд грн. Водночас фізичні особи збільшили свій портфель з 9,8 до 11,1 млрд грн. Джерело інформації

Після початку пандемії коронавірусу в умовах падіння світових ринків дохідність українських ОВДП зросла, однак уже в червні на фоні стабілізації макроекономічної ситуації та зменшення облікової ставки НБУ з 13,5% на початку року до 6% відбулося зменшення дохідності державних облігацій, і лише під кінець року дохідності знову зросли через припинення співпраці з Україною МВФ (Табл. 1).

Таблиця 1. Середньозважені ставки дохідностей ОВДП

Джерело: НБУ

Сьогодні в Україні існує 2 потужні фактори, що визначають облікову політику Нацбанку:

  • курс на таргетування інфляції (таргет 5%±1%), який НБУ взяв ще у 2015 році; 
  • державі необхідно сприяти відновленню національної економіки після наслідків пандемії коронавірусу. 

Обидві цілі досягаються шляхом поступового зниження облікової ставки, тому у 2021 році існують істотні передумови для зниження облікової ставки до 5-5,5%. Таким чином, у поточному році може зберегтися тенденція до зниження дохідностей ОВДП, а також подальше зниження дохідності банківських депозитів та інших інструментів з фіксованою дохідністю. У таких умовах вважаємо найраціональнішою стратегією фіксацію чинних ставок на максимально довгий період у довгострокових інструментах, наприклад, ОВДП.

В умовах зниження дохідності державних облігацій набиратимуть популярності корпоративні облігації. Нагадаємо, що ще у 2019 році Фрідом Фінанс Україна першою в Україні почала надавати доступ до інтернет-трейдингу на Українській біржі. Попри малу ліквідність, на українському фондовому ринку можна сформувати портфель із дохідністю дивідендів до 15% у гривні та до 5% у доларах та додатковим потенціалом зростання ціни акцій.

ФОНДОВИЙ РИНОК США

Наразі для фізичних осіб діє ліміт на здійснення інвестицій за кордон у розмірі 200 тис. євро (в еквіваленті) на рік. Для здійснення інвестицій потрібно пред’явити в банку договір з іноземним брокером та підтвердити походження коштів. Провести цю операцію можна онлайн!

Попри обвал ринків навесні через початок пандемії коронавірусу, минулий рік фондовий ринок США завершив на оптимістичній ноті. За підсумками 2020 р. фондовий індекс S&P500 (SPX) зріс на 15,3%, а індекс Dow Jones Industrial Average (DJI) – на 6%. 

Нагадаємо: цей відсоток можна легко конвертувати у дохід, інвестуючи у ETF (біржовий інвестиційний фонд) на дані фондові індекси – SPY та DIA відповідно.


Найпопулярніші акції фондового індексу S&P500 продемонстрували таку динаміку:

  • Apple Inc. (AAPL): +76,7%;
  • Microsoft Corporation (MSFT): +38,5%;
  • Amazon.com Inc. (AMZN): +71,6%;
  • Facebook Inc. Class A (FB): +30,2%;
  • JPMorgan Chase & Co. (JPM): -9,9%.

У 2019 році акції холдингу Freedom Holding Corp. (FRHC), до якого входить «Фрідом Фінанс Україна», пройшли лістинг на біржі NASDAQ. За підсумками 2020 року приріст ціни акцій FRHC склав 249%.

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПОРТФЕЛЬ 

Наш типовий інвестиційний портфель, складений на початку 2020 року, приніс 29% дохідності своїм інвесторам. Типовий портфель 2021 прогнозує дохідність на рівні 18%.

РИНОК ІРО

Не менш успішним був ринок ІРО – первинного розміщення цінних паперів. Загалом у 2020 році ми взяли участь у 58 ІРО, і середня дохідність до закінчення 3-хмісячного локап-періоду склала 90%.



Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»