Політика для грошей не указ — величезні спреди між bid і ask стали причиною застою на ринку

Середина травня в Україні стала багатою на політичні зміни порою. Мова йде і про інавгурацію нового президента та його наказ про розпуск Верховної Ради, і про відставку уряду, і про численні заяви політиків різного рангу щодо ситуації в країні та її майбутніх перспектив. Найбільш резонансною стала заява Ігоря Коломойського щодо можливого оголошення дефолту. За словами олігарха, ця перспектива є цілком прийнятною для України й «у цьому немає нічого страшного». Оцінюючи ймовірність такого розвитку подій і нинішню ситуацію, ми вважаємо, що не слід забігати наперед, тим більше, що можливе призупинення співпраці з МВФ не обов’язково призведе до дефолту України.

Рефінансування від МВФ сьогодні не є критично необхідним для держави. Україна може самостійно обслужити свій зовнішній борг, без допомоги зі сторони МВФ. Питання лише у «вартості» такого обслуговування. Державний борг станом на сьогодні становить 60% від ВВП, а дефіцит бюджету у 2018 році склав 1,8% від ВВП. Ключові вимоги МВФ відносно України пов’язані з подоланням корупції та запровадженням ринкового ціноутворення у сфері житлового-комунального господарства. Ці вимоги суголосні прагненням і завданням нової влади в Україні. Таким чином, слова І. Коломойського потрібно розцінювати не більше, ніж просто «шум». Вони не стануть причиною реальних змін, як і значна частина висловлювань інших політиків.

Фінансовий ринок України практично ніяк не відреагував на «шум» у політичній сфері. На валютному ринку гривня знецінилася відносно долара лише на 0,7%. Фондовий ринок UX знизився на 0,6%. Зараз фінансовий ринок Україні завмер в очікуванні виборів до Верховної Ради, запланованих на 21 липня. Поки що активність торгів як на Українській біржі (UX), так і на PFTS доволі низька. Оборотність торгів знизилася через значний розрив спреда між заявками bid і ask. Навіть відсічка на дивіденди на акції Райффайзен Банку Аваль 23 травня не спричинила зростання активності за паперами. Ціна на акції компанії на Українській біржі впала з 36 коп. до 33 коп., на біржі PFTS угод за паперами з 23 травня й зовсім не було, а за результатами двох тижнів акції банку навіть виросли. Спред між bid і ask виявився не під силу навіть відсічці за дивідендами, розмір якої становить 16% від котирувальної ціни акції.

Аналогічну ситуацію спостерігаємо за іншими паперами. Наприклад, у котируванні акцій Укрнафти спред між потитом і пропозицією складає 25 гривень, що становить майже 15% від котирувальної ціни на акцію. Покупці та продавці на українському фондовому ринку зараз дуже сильно різняться у своїх судженнях. Це, у свою чергу, зумовлює низьку активність торгів із рідкісними, поодинокими угодами.

Динаміка найцікавіших активів

Актив

Значення станом на 13.05.2018

Значення станом на 27.05.2019

Зміна, %

Індекс українських акцій (UX)

1706,59

1696,37

-0,6

Райффайзен Банк Аваль, (BAVL)

0,351

0,355

1,14

Укрнафта, (UNAF)

160

165

3,13

Центренерго, (CEEN)

12,38

12,45

0,57

Ferrexpo, (FXPO)

210,4

227,4

8,08

Донбасенерго, (DOEN)

30

29,8

-0,67

Турбоатом, (TATM)

12

12

0,00

MHP S.A., (MHPC)

305

280

-8,20

Мотор Січ,  (MSICH)

5475

5475

0,00


Очікування.

Ми, як і раніше, рекомендуємо купувати акції Укрнафти за цільовою ціною 300 гривень за акцію. Згідно з постановою уряду, компанія має виплатити акціонерам дивіденди за 2018 рік, проте поки вони цього не зробили.


Важливі новини:

  • Володимир Зеленський, новий президент України, у ході церемонії інавгурації заявив про розпуск Верховної Ради. Згодом він офіційно видав відповідний указ і призначив дату виборів на 21 липня (планово вибори мали відбутися 27 жовтня).

  • Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України, подав у відставку й звернувся до депутатів із проханням задовольнити його заяву. Він заявляє, що це жодним чином не вплине на уряд, який продовжить свою роботу у звичному режимі. Відповідно до законодавства та Конституції України, уряд після відставки продовжуватиме свою роботу до того часу, поки не буде сформовано новий кабінет міністрів.

  • Компанія Ferrexpo AG (Швейцарія), яка володіє 99,11% акцій ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» (ПГЗК), примусово викупить у міноритаріїв акції в рамках процедури squeeze-out за ціною 34,24 грн кожна при їх номінальній вартості 9,96 грн.

  • Компанія ДТЕК завершила покупку акцій «Київобленерго» (93,99%) і «Одесаобленерго» (68,29%) у компанії VS Energy.

  • 21 травня в Україні почала роботу місія Міжнародного валютного фонду. Експерти МВФ повинні оцінити виконання Києвом умов програми. 23 травня Джеррі Райс, директор департаменту комунікацій МВФ, зазначив, що фонд готовий повернутися до обговорення подальшої співпраці з Україною після парламентських виборів і формування нового уряду.

  • Міжнародний центральний депозитарій цінних паперів Clearstream, який входить до групи Deutsche Borse Group, 27 травня приєднав український ринок до своєї мережі через рахунок, відкритий у депозитарії Національного банку. Банком-кореспондентом й оператором цього рахунку в Україні стане Citibank. Це полегшить доступ іноземних інвесторів до державних цінних паперів, номінованих у гривні. Переговори про встановлення «лінку» між Clearstream і депозитарієм НБУ велися з 2017 року.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»