Торговий дефіцит США скоротився. Перші підсумки нової політики.

Зміни торгової політики США, ініційовані президентом США Дональдом Трампом минулого року, дають перші результати. Торговий дефіцит США на початку 2019 р. знизився на 15 %, і в першому кварталі американський ВВП може показати більш значне зростання, ніж очікувалося раніше.

У січні 2019 р торговий дефіцит досяг п'ятимісячного мінімуму, скоротившись до $ 51,1 млрд, у порівнянні з $ 59,9 млрд в грудні 2018 року, згідно з офіційними даними.

Зниження торгового дефіциту було забезпечено падінням імпорту з Китаю, зменшенням цін на нафту, а також зростанням експорту сої, що збільшувався майже на 50 % рік від року. Експорт автомобілів і запчастин також збільшився. Поставки імпортної продукції до США виросли, але незначно: на 0,9 % до $ 207,3 млрд.

 Значний вплив на скорочення торгового дефіциту зробило падіння цін на імпортну нафту. При цьому в майбутньому зростання ціни на нафту і газ перестане бути негативним фактором для США, оскільки країна змінює статус на провідного світового експортера енергоресурсів.

Треба відзначити, що США все ще знаходяться поблизу десятирічного максимуму торгового дефіциту, і навряд чи він помітно зменшиться у 2019 р. Однак США продемонстрували здатність збільшити експорт з одночасним зниженням імпорту в областях, нечутливих для американської економіки. Ймовірно, переговори що тривають між Китаєм і США, стануть причиною для отримання істотних преференцій для американських експортерів. Перш за все, це стосується експорту соєвих бобів. Аналогічним чином США збільшать поставки продукції до Європи та інші регіони з великими економіками. Зміцнення власних стратегічних галузей є важливим напрямком американської політики, про що ffin.ua розповідав раніше.

Powered by Froala Editor

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»