В очікуванні ліків-блокбастерів: на що звернути увагу

У нинішньому році ринок чекає на схвалення відразу декількох препаратів, що можуть стати блокбастерами протягом двох-чотирьох років. Звернемо увагу на деякі перспективні розробки.

Серед препаратів з великим потенціалом — ліки AR101 від біотехнологічної компанії Aimmune Therapeutics Inc. (AIMT, NASDAQ). Препарат націлений на зниження алергічної реакції на арахіс і може швидко стати популярним, оскільки алергія на цей горіх поширена: близько 6 млн чоловік в США і ЄС.

У дослідженнях було показано, що 67 % пацієнтів у віці від 4 до 17 років після лікування AR101 змогли вживати арахіс без серйозних проблем зі здоров'ям, у порівнянні з 4 % в групі плацебо.

Препарат AR101 може стати першим і єдиним профілактичним лікуванням алергії на арахіс. Завдяки високому незадоволеному попиту на таку терапію препарат може принести близько $ 1,17 млрд річних продажів вже до 2023 року, за даними Clarivate Analytics.

Відразу два потенційних блокбастера зараз розробляє компанія AbbVie Inc. (ABBV, NYSE). Перший з препаратів — це Upadacitinib, націлений на лікування ревматоїдного артриту. Зараз близько 60 % продажів AbbVie забезпечує препарат Humira для лікування ревматоїдного артриту. Проте продажі цієї терапії знижуються через наявність біосімілярів. Крім того, на лікування Humira не реагує велика група пацієнтів. Новий препарат Upadacitinib покликаний вирішити обидві ці проблеми. Аналітики з Clarivate Analytics припускають, що продажі Upadacitinib можуть приносити близько $ 2,2 млрд до 2023 р. 

Ще один препарат AbbVie — це терапія псоріазу Skyrizi. У разі схвалення, препарат може приносити $ 1,74 млрд до 2023 р. При цьому для збільшення продажів компанія працює над розширенням застосування Skyrizi для пацієнтів з хворобою Крона і виразковим колітом. Передбачається, що Skyrizi отримає рішення від FDA вже до кінця нинішнього року, а це означає, що навесні-влітку 2020 р. може з'явитися в аптеках.

Компанія Alexion Pharmaceuticals Inc. (ALXN, NASDAQ) отримала схвалення препарату Ultomiris для лікування пароксизмальної нічної гемоглобінурії (PNH). Препарат має більш зручний графік прийому, ніж його попередник Soliris так само від компанії Alexion Pharmaceuticals. Таким чином, новий препарат може забезпечити високі продажі, аж до $ 1,74 млрд до 2023 року, за даними Clarivate Analytics. Відзначимо, що в наступному році Alexion Pharmaceuticals планує розширити сферу застосування Ultomiris для лікування атипового гемолітичного уремічного синдрому (aHUS).

Powered by Froala Editor

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»