Як буде змінюватися американський ринок відновлюваної енергетики найближчими роками?

У 2018 р. США виробили близько 10 % електроенергії від вітру та сонця. В цілому, близько 37 % електроенергії в країні сьогодні виробляється електростанціями з нульовим викидом: 7 % від гідроелектростанцій і 20 % від АЕС. Відносно низька ціна електрики від поновлюваних джерел дає підстави припустити, що галузь буде надалі швидко розвиватися.

У США на сьогодні більше 96 000 МВт встановленої енергії вітру і 64 000 МВт сонячної енергії. Як очікується, частка відновлюваних джерел в загальній енергосистемі країни буде зростати з 10 % у 2018 р. до 13 % в 2020 р. При цьому частка вугільних електростанцій знизиться з 39 % у 2014 р. до 23 % в 2020 р.

Завдяки ініціативам компаній NextEra Energy Inc. (NEE, NYSE) і Xcel Energy (XEL, NASDAQ) вітрова і сонячна енергетика розвиватимуться в США надалі.

Великий потенціал на ринку відновлюваної енергетики США у двох типів технологій: офшорна вітроенергетика і вдосконалені геотермальні системи. США, завдяки протяжній берегової лінії, мають величезний потенціал у сфері прибережних вітроелектростанцій. Технологія дозволяє будувати морські вітряні турбіни далеко від берега. Такі установки можуть бути набагато вище, ніж наземні і мати високу ефективність роботи — навіть більшу, ніж електростанції на природному газі. Міністерство енергетики США повідомляє, що до 2030 р. може бути введено у виробництво понад 23 000 МВт морських вітрових проектів, яких достатньо для генерації від 3 % до 4 % від загального обсягу електроенергії країни. Бенефіціаром розвитку офшорної вітроенергетики стане компанія TPI Composites, Inc. (TPIC, NASDAQ), яка виробляє величезні лопаті для вітряків мегаватного класу. 

Вдосконалені геотермальні системи ще тільки починають розвиватися, але також можуть стати важливою частиною енергетичної системи США. Технологія передбачає буріння свердловин глибоко під землею, циркуляцію рідини над гарячими породами і використання пара, створеного в замкнутій системі, для обертання турбін на поверхні. На відміну від звичайних геотермальних або гідротермальних ресурсів, які залежать від геології, проекти вдосконаленою геотермальної системи можуть бути реалізовані в багатьох країнах. За даними Міністерства енергетики, США володіють геотермальним потенціалом нового покоління щонайменше у розмірі 100 000 МВт. У 2018 р. регулятор виділив гранти розмірі $ 16 млн для прискорення досліджень у цій сфері.

Важливу роль у розвитку відновлюваної енергетики грають технології зберігання енергії. На кінець 2018 року в США встановили рекордні 311 МВт зберігання енергії. У нинішньому році цей показник має подвоїтися, а в 2020 р. потроїтися за даними Greentech Media. Драйвером зростання стануть комунальні компанії, які почнуть активніше використовувати поновлювані джерела енергії. Крім того, зросте активність в житловому секторі завдяки доступності рішень від Tesla Inc. (TSLA, NASDAQ) і Enphase Energy Inc. (ENPH, NASDAQ).

Powered by Froala Editor

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»