Китайська товарна біржа BOCE купила 49,9% української «ПФТС»

 Це може стати каталізатором для динамічного розвитку нашого фондового ринку. 

Про завершення угоди з купівлі свідчать дані системи розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Компанії Primeview LTD (8,5%, Беліз), Dakal LTD (9,37%, Беліз), Crookston Limited (9,06%, Беліз) і Boline LTD (9,21%, Маршаллові острови), бенефіціари яких невідомі, вийшли зі складу власників біржі ПФТС. 

«ПФТС» — друга за величиною фондова біржа України, на яку припадає близько 37-39% всього обороту на ринку цінних паперів в Україні. 

BOCE — китайська товарна біржа, зареєстрована у Гонконгу. У грудні 2018 року Антимонопольний комітет України надав їй дозвіл на купівлю акцій української «ПФТС» у розмірі, що перевищує 25% акцій. Про намір здійснити покупку китайська компанія оголосила лише через рік.

Ринок цінних паперів в Україні не розвинений. Сьогодні в Україні функціонує 6 фондових бірж, проте більшість операцій на них — це операції з купівлі та продажу державних боргових цінних паперів. Торгівля акціями та облігаціями приватних підприємств займає дуже незначну частку від загальної кількості операцій.