Gilead Sciences (GILD) виграла гонку за лідерство в розробці ліків від COVID-19

Препарат Remdesivir, розроблений Gilead, був схвалений FDA для екстреного використання для терапії пацієнтів з COVID-19, ставши першими на сьогодні протиковідними ліками, ефективність яких була офіційно доведена. На ринку цей препарат з'явиться під назвою Veklury. Застосовувати засіб дозволено при лікуванні пацієнтів від 12 років вагою 35-40 кг.

Remdesivir вже широко застосовують для лікування коронавірусної інфекції в США, проте тепер є офіційні результати тестування, профінансованого державою, які довели ефективність цього засобу і його здатність знизити смертність від COVID-19. Раніше настороженість на ринку викликали дані Всесвітньої організації охорони здоров'я про те, що Remdesivir нібито не викликає видимих поліпшень у ковідних пацієнтів. Однак FDA вдалося спростувати ці доводи ВООЗ, і інвестори більше довіряють авторитету американської регулюючої організації.

Найближчі конкуренти Gilead - Eli Lilly (LLY) і Regeneron (REGN) чекають рішення FDA щодо своїх препаратів від коронавірусу, яке може бути винесено тільки через 6-8 місяців. Gilead за цей період здатна налагодити поставки Remdesivir в лікарні у відповідності зі своїми планами, які передбачають випус 2 млн курсів Remdesivir (6-7 доз препарату на курс) до кінця 2020 року. Вартість курсу лікування близько $3000, розмір виручки з продажів можна оцінити в $6 млрд. У третьому кварталі відповідно до контракту з Міністерством охорони здоров'я США Gilead повинна була поставити 500 тис. курсів Remdesivir, і результати виконання цих зобов'язань знайдуть відображення в звітності компанії за цей період. Оскільки, за заявою самої Gilead, ціна препарату близька до точки беззбитковості, вибухового зростання прибутку чекати не доводиться. Тим часом при нарощуванні обсягів випуску Remdesivir маржинальність може почати підвищуватися, і вже за підсумками четвертого кварталу це буде відображено в звіті.

Акції GILD двояко реагують на новину: 23 жовтня вони піднялися на +6,64%, до $64,7, проте закрилися зниженням по ціні $60,79 (тільки +0,2%).

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»