Інвестиційна ідея: купити акції недооціненого агрохолдингу, а через рік-два отримувати 10%+ у доларах і опосередковано володіти землею

З 2018-2019 років і досі в Україні складається ситуація, коли приватні інвестори переходять від банківських продуктів до цінних паперів на фондовому ринку. Тенденція є цілком логічною. Річ у тім, що інвестори прагнуть вкладати гроші в інструменти з хорошою дохідністю й невисокими ризиками, а ставки за валютними банківськими депозитами постійно знижують.


За даними НБУ, середньозважена дохідність депозитів українських банків у валюті з січня до жовтня 2020 року знизилась із 2,4% до 1,5% річних. Із заробленого прибутку ще потрібно сплачувати 18% податку на дохід фізосіб та 1,5% військово збору, тому виникає багато сумнівів у вигідності такої інвестиції. Ті, хто мають вклад у банку, отримують мінімальну дохідність і повинні приймати ризик дефолту за кредитним портфелем банку. У випадку форс-мажору через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вдасться повернути собі лише суму, що в еквіваленті не перевищує 200 тис. грн.


Ситуація, що складається, не дуже втішає інвесторів. Вищу дохідність вони шукають на фондових ринках України та світу. І знаходять.


Державні облігації: симбіоз дохідності й надійності


Перший вигідний спосіб вкласти кревно зароблені гроші — придбати державні цінні папери, які випускає Міністерство фінансів України. Облігації внутрішньої державної позики у доларах забезпечать 3-3,5% річних дохідності. Якщо ж в Україні купити облігації зовнішньої державної позики терміном на 6 років, то можна отримувати 5-5,5% річних у доларах. Погодьтеся, що різниця з 1,5% у банках разюча. А ризиків менше, бо власникам ОВДП та ОЗДП держава гарантує повернення повної суми інвестиції та виплату усього нарахованого доходу.


Купуємо акції, щоб заробляти зразу та у перспективі


Інвестори, які готові хоч трохи ризикувати, віддають перевагу інвестиціям в акції компаній, які виплачують дивіденди. Нагадаємо, що дивіденди — це своєрідна матеріальна винагорода власникам акцій за те, що вони вклалися в компанію, і вона отримала прибутки. Також такі інвестори розраховують на дохід від подорожчання цих цінних паперів.


Якщо розглядати таку інвестиційну стратегію і враховувати зростання інфляції щодо сировинних товарів, то привабливо виглядають акції українських аграрних компаній. Цінні папери Kernel, IMC, MHP, Astarta уже тривалий час обертаються на провідних біржах Європи. За статистикою, лише за 2020 рік акція Kernel подорожчала на 9,5%, IMC — на 43%, Аstarta — на 65%.


Акції МХП (MHP) — перспективна інвестиційна ідея


З усіх українських агрохолдингів недооціненими у 2021 році залишається МХП (MHP). Причина затримки у зростанні пов’язана з цінами на курятину (головний продукт компанії) на світових ринках. 


Рис. 1. Історична вартість курятини на світових ринках

З рисунка бачимо, що у квітні 2020 року зафіксований локальний 13-річний мінімум вартості курятини. Після цього ціни на м'ясо почали зростати. У перспективі одного-двох років можна очікувати на відновлення історичних максимумів вартості продукту.  


Рис. 2. Приріст виробництва курятини компанією МХП, тис. тонн

 


Попри спад цін на продукцію, який почався у 2018 році, МХП стабільно нарощує виробництво курятини. Це бачимо з даних на рисунку вище. Що це означає? А те, що якщо ціни на м'ясо й обсяги виробництва зростуть, то дохід компанії значно збільшиться. А це вже позитивно відіб'ється на дивідендних виплатах та вартості акцій.


Рис. 3. Історичні дивідендні виплати МХП в розрахунку на одну акцію, $



Зараз MHP виплачує $0,28 дивідендів за кожну акцію. Через 1-2 роки виплата, швидше за все, повернеться до справедливого значення $0,75. Якщо врахувати, що одна акція компанії сьогодні коштує $6, то дохід складе 12% річних у валюті. Тобто, якщо купити цінні папери MHP зараз, то у довгостроковій перспективі ви будете отримувати 10%+ прибутку у доларах. Придбати їх, до речі, можна на внутрішньому ринку України, на відміну від цінних паперів інших агрохолдингів.


Ще однією перевагою купівлі цінних паперів українських аграріїв є їх земельний банк. Після введення повноцінного ринку сільськогосподарських земель в Україні, земельні активи почнуть зростати в ціні, а агрохолдинги збільшувати свою капіталізацію. Земельний банк МХП входить до п’ятірки найбільших в Україні та складає близько 380 тис. гектарів. 


Як бачимо, українцям вигідніше купувати акції українських агрохолдингів, ніж відкривати валютні депозити — дохідність у 3-5 разів більша. При цьому кредитний ризик підвищується пропорційно, а на девальвацію гривні можна буде не звертати увагу. 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»