Найочікуваніша акція 2020 року Palantir оцінюється в близько $22 мільярди на старті торгів 30.09.2020

Найочікуваніша акція 2020 року Palantir оцінюється в близько $22 мільярди на старті торгів 30.09.2020

Очікується, що Palantir Technologies Inc. (PLTR) отримає високу оцінку при своєму переході до статусу публічної компанії, незважаючи на незвично агресивну структуру управління, в останній признак ненаситного апетиту інвесторів до нових акцій.

Спеціаліст програмного забезпечення з добування даних (data mining) уникає традиційного маршруту IPO та публічно розміщується шляхом прямого лістингу, в якому компанія розміщує наявні акції на публічній біржі та дозволяє ринку визначати ціну. Напередодні дебюту, запланованого на 30 вересня, банкіри Palantir заявили інвесторам, що акції можуть почати торгуватися близько $10 за штуку. Це дорівнює ринковій оцінці майже $22 мільярди.

На приватних ринках за останній рік акції Palantir зросли вище. Середньозважена ціна в серпні становила $7,31, а у вересні - $9,17.

Ці середні ціни, ймовірно, допоможуть визначити референтну (індикативну) ціну Palantir, орієнтир до місця відкриття акцій при прямому лістингу. Фондова біржа публікує ціну після огляду останніх транзакцій на приватному ринку та консультацій з фінансовими радниками компанії.

Немає жодної гарантії, що акції Palantir почнуть торгуватись на очікуваному рівні, і навіть якщо це станеться, вони довго залишатимуться такими високими.

Очікування підвищеної ринкової капіталізації для Palantir є останньою ознакою малоймовірного сплеску на ринку IPO, оскільки компанії намагаються випустити свої акції, а інвестори поглинають їх на тлі економіки, що бореться з кризою. Ринок IPO працює рекордними темпами, частково завдяки зростанню цін на акції, особливо у технологічних компаній.

Palantir виробляє програмне забезпечення, що використовується численними державними установами, включаючи інструменти для відстеження підозрюваних у тероризмі, а також підприємства, що допомагають сортувати та аналізувати дані.

Великий попит на акції компанії, яка втрачає гроші вражає, враховуючи те, що її засновники створили одну з найагресивніших структур управління, яку коли-небудь бачили. Акції трьох співзасновників Palantir - інвестора-мільярдера Пітера Тіля, виконавчого директора Алекса Карпа та президента Стівена Коена - структуровані таким чином, щоб вони могли стати більш потужними, коли продають свої пакети акцій, згідно із заявами на цінні папери. Завдяки унікальній особливості структури голосування, наприклад, пан Коен все ще може ефективно контролювати компанію, володіючи лише 0,5% акцій.

Palantir також має надзвичайно довгий перелік угод між компанією та її керівниками, які відомі як "операції із пов’язаними сторонами". У 2016 році Palantir позичив $25,9 мільйона пану Коену, який погасив більшу частину боргу в серпні, використовуючи деякі його акції. Позики компаній вищим керівникам не дозволяються державним компаніям.

Структура голосування Palantir являє собою новий рубіж у натисках засновників стартапів в останні роки на збереження контролю після того, як вони перейдуть у державну власність, навіть незважаючи на те, що в багатьох випадках вони дають собі можливість скористатися непередбачуваними результатами від продажу більшості своїх акцій.

Інвестори з більшою обережністю ставилися до голосуючих структур, які надають засновникам надзвичайний контроль, особливо після гучної невдалої спроби ІРО минулого року WeWork. Пропозиція несклалася в основному через неабиякий контроль його співзасновника і тодішнього генерального директора Адама Ноймана та сотні мільйонів доларів, які він отримав від продажу своїх акцій та інших операцій з компанією.

Цей рік формується як один із найактивніших років для проведення IPO, оскільки інвестори прокачують можливості інвестувати в швидкозростаючі технологічні новинки. До кінця вересня емітенти отримали 95 мільярдів доларів з IPO, які котируваних на біржі США, перевищивши 84 мільярди доларів, зібраних на цей момент у 2000 році, попередній рекордний рік, повідомляє Dealogic.

Часто публічні акції в багатьох випадках стрімко зростають і зростають у середньому на 22% у перший день торгів. Це найкраща середня ефективність за перший день з часів технологічного буму. В останньому прикладі акції компанії-сховища даних Snowflake Inc. зросли більш ніж удвічі за перший день торгів, незважаючи на те, що ціни значно перевищують цільовий діапазон.

У 2020 фінансовому році Palantir заявив, що передбачає зростання доходів на +42% - приблизно до $1,1 млрд.

Як і багато інших високо оцінених технологічних компаній, перш ніж вийти на біржу, Palantir ніколи не отримував прибутку. За 2019 рік він повідомив про чистий збиток у розмірі $579,6 млн., приблизно такий самий, як і у 2018 р. Перша половина 2020 р. продемонструвала покращення, збитки склали $164 млн порівняно з дефіцитом $274 млн. за той же період 2019 року.

Деякі потенційні інвестори кажуть, що навіть якщо вони вважають структуру голосування компанії надзвичайною, вони вважають, що Palantir буде продовжувати рости, а акції з часом зростатимуть.

Структура прямого лістингу, як правило, дозволяє існуючим акціонерам та працівникам продати більшість або всі свої акції негайно, а не чекати встановленого блокування 180 днів у більшості традиційних IPO. Palantir вживає заходів для обмеження пропозиції акцій на ринку, дозволяючи лише існуючим власникам продати 20% своїх акцій до початку наступного року. Ця нестача може сприяти зміцненню ціни акцій.

Навіть після запуску акції Palantir (PLTR) можуть почати торгуватися навколо того місця, де вони залучили фінансування п’ять років тому. З моменту свого заснування в 2003 році Palantir зібрав понад $3 мільярди і став одним з найцінніших стартапів, коли в 2015 році раунд фінансування оцінили в $20 мільярдів.

Резюме

Прогнозуємо досить велику волатильність від очікуваної ціни $10 за акцію: таргет ціни від $30 (+200%), нижня межа $5-$7 (-50%). Тому торги будуть цікавими, і в залежності від настроїв, кон’юнктури, та відсутності форс-мажорних ситуацій акція може дати достатньо велику дохідність інвесторам та максимальні прибутки венчурним інвесторам та головним акціонерам.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»