Новорічне ралі!

Всі ми добре знаємо, що кінець року – період, коли кожен підбиває для себе, що було досягнуто в поточному році, які перемоги та поразки спіткали кожного протягом цього насиченого року. Окрім того, люди починають купувати подарунки та витрачати кошти перед новорічними  святами. Це не може не вплинути на показники виручки компаній в останній місяць року, що створює передумови до купівлі інвесторами акцій таких компаній, що, в свою чергу, призводить до, так званої, зимової лихоманки на фондовому ринку – «новорічного ралі».

Акції – один з найпопулярніших активів трейдерів усіх часів. Сьогодні, з розвитком технологій, абсолютна більшість населення планети має доступ до світових ринків акцій. Усі гравці ринку прагнуть заробити на злеті котирувань акцій або ж на їх падінні (відкриваючи короткі позиції).

Проте, далеко не всі можуть вдало аналізувати вартість тієї чи іншої акції, визначаючи її перекупленість чи перепроданість. Однак, всі гравці фондового ринку знають про період так званих «ралі». Одне з таких ралі вже наближається і відоме як «новорічне ралі».

«Новорічне ралі», як явище, виникло в США внаслідок зростання у листопаді-грудні попиту на споживчі товари серед населення. Даний попит пов'язаний з такими прийдешніми святами як Різдво та Новий рік. Попит стимулює пришвидшення оборотності капіталу компаній та відповідно збільшення закупівель сировини та товарів для виготовлення своєї продукції, що в свою чергу стимулює інших стейкхолдерів виробляти та продавати більше продукції.

На очікуваннях збільшення попиту інвестори починають скуповувати акції компаній споживчого сектору. Внаслідок чого відбувається стрибок цін під назвою «Новорічне ралі».  Як показує історія купувати акції найкраще в кінці грудня (до 19 грудня) і розраховувати на спекулятивний прибуток від майбутнього «ралі». Нижче в таблиці наведені дані динаміки значень індексу S&P 500  перед новим роком в різні роки.



Індекс S&P 500 – найширший фондовий індекс в світі, що відображає загальну динаміку зміни цін на акції 500 найбільших за капіталізацією компаній.   

Як бачимо, не завжди тенденція «новорічного ралі спрацьовує», проте для спекулятивної стратегії даний варіант виглядає досить цікавим.  Пам’ятайте, що будь-яка операція з акціями несе в собі ризик неповернення повної суми вкладених коштів. Хоча з іншої сторони, хто не інвестує в акції – може розраховувати лише на скромні відсотки за облігаціями та депозитами.

          На прикладі конкретних компаній, можемо сказати, що під час «новорічного ралі» 2018 акції компанії  Costco (велика мережа магазинів) зросли на 10%, McDonalds (мережа ресторанів швидкого харчування) – на 5,65%, Microsoft (світовий виробник програмного забезпечення) – на 9%. Окремо виділяється тут компанія Xerox (розробник програмних технологій для друку), яка за той же період зросла на 40%!

Восени 2019 року ми спостерігаємо оновлення історичних максимумів індексу S&P 500. Швидше за все, перед 20 грудня в найближчий час ми побачимо корекцію індексу, що стане передумовою цьогорічного раллі!

Тож вибір за Вами. Інвестуйте!

Powered by Froala Editor

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»