Після 2025 року США отримають термоядерну енергію. Значення для ринку

Вчені з Массачусетського технологічного інституту (MIT) обіцяють 2025 року виготовити термоядерний реактор, здатний замінити традиційні газові та атомні електростанції. Над своїм термоядерним проектом також працює і Lockheed Martin Corporation (LMT, NYSE). Чи варто очікувати швидкого перевороту в глобальній енергетиці?

У 2017 р вчені з MIT створили приватну компанію Commonwealth Fusion Systems, яка в даний час займається розробкою термоядерного реактора. Компанія залучила велике фінансування в $250 млн. Реактор під назвою SPARC з надпровідними магнітами на основі оксиду ітрію-барію-міді планується побудувати в 2025 р

До сих пір ключовою проблемою термоядерної енергетики було те, що на підтримку «горіння» плазми в магнітому полі потрібно більше енергії, ніж в результаті вдавалося отримувати від реакції синтезу. Commonwealth вважає, що SPARC буде виробляти приблизно в 10 разів більше енергії, ніж споживати. Потужність першої електростанції оцінюється в 270 мегават - цього достатньо для живлення 100 тис. будинків.

У разі успіху проекту SPARC, людство здійснить епохальний крок вперед. Термоядерний реактор використовує як паливо водень, який можна виробляти з природного газу або води. Ефективність при цьому рекордна: склянки води буде достатньо, щоб на все життя забезпечити всі потреби в енергії для однієї людини. Поява SPARC означає кінець «викопної» енергетики і швидке скорочення потужностей атомної енергетики, яка і без того перебуває під тиском зеленої енергії.

У жовтні 2020 р Commonwealth Fusion Systems продемонструвала свій перший дослідний виріб: високотемпературний надпровідний кабель. 

Треба відзначити, що Lockheed Martin з 2014 р працює над власним проектом термоядерного реактора. Однак проект Lockheed насамперед націлений на застосування в космосі, де потрібне надійне безперебійне джерело живлення, що працює на доступній сировині - воді. Таким чином, проекти Lockheed і Commonwealth Fusion Systems націлені на різні ринки. Lockheed згадувала про деякі успіхи в створенні термоядерного реактора, а у фахівців MIT поки немає великих готових прототипів. У той же час, в 2035 році планується запуск Міжнародного термоядерного експериментального реактора (ІТЕР) вартістю $22 млрд, розташованого у Франції. Таким чином, до середини століття термоядерна енергетика може перейти в практичну фазу будівництва серійних електростанцій. Цю можливість необхідно враховувати при плануванні довгострокових інвестицій.

На торгах 19 жовтня акція LMT коштувала $383,71.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»