Розвиток електромобілів підштовхує промислові метали

На хвилі боротьби зі змінами клімату автомобільна індустрія переживає найпотужнішу трансформацію за всю історію. Світові автовиробники зрозуміли, що двигун внутрішнього згоряння стрімко йде в минуле, і вступили в жорстоку гонку на ринку електромобілів.


Цей тренд активно підтримують уряди передових країн. Євросоюз прийняв низку директив, спрямованих на обмеження кількості викидів в атмосферу, а адміністрація Байдена вже постановила замінити на електрокари весь урядовий автопарк.


Електрокари не тільки вважаються екологічнішими за бензинові машини, але й потенційно несуть своїм власникам фінансові вигоди. Експерти Bloomberg вважають, що електромобілі стануть дешевшими за класичні авто вже у 2022 році.


Фондовий ринок дуже чутливий до інновацій, тому вартість акцій автокомпаній, які розвиваються в електричному напрямі, неухильно зростає. Найяскравішим прикладом служить Tesla (TSLA), акції якої за 2020 рік зросли з $84,9 до $705,67, або на 731%. Хоча треба зазначити, що був присутній і спекулятивний компонент.

Звичайно, остаточний перехід на електромобілі – справа не одного року, але тенденція очевидна. І вона вже стає причиною зростання попиту на промислові метали.


Інвестиції в сегмент промислових металів, як правило, вважають як ставку на прискорення економічного зростання. Оскільки у 2021 році очікується відновлення світової економіки після кризи, існують серйозні передумови для росту ETF, орієнтованих на індекси промислових металів, як у перспективі кількох місяців, так і з горизонтом у 1 рік. Включення у свій інвестиційний портфель ETF і компаній, які займаються видобутком цих металів, може стати відмінною інвестицією.


На сьогодні найцікавішим з інвестиційної точки зору металом є літій, тому що головною складовою електрокарів є двигуни, що складаються із тисяч літій-іонних батарей. Логічно, що попит на літій (як і вартість супутніх акцій) зростатиме.


Наприклад, за останній рік вартість тони літію зросла на 81%, з $7219,66 до $13056,84 (рис. 1).


Акції біржового інвестиційного фонду Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT), який інвестує у літієвидобувні компанії, за останні 9 місяців виросли удвічі, з $30 до $60 за акцію (рис. 2).


Також слід звернути увагу на метали, пов’язані з виробництвом напівпровідників (свинець, олово, кадмій, цинк тощо). Напівпровідники є основою виробництва мікросхем, які використовуються в автомобільній електроніці. Галузь електроніки загалом також виглядає перспективною на тлі експоненціальної діджиталізації усіх сфер життєдіяльності людини, а основою виробництва у цій галузі слугують саме напівпровідники.


Вартість тони цинку за останній рік зросла з $1847 до $2846, або на 54% (рис. 3).


Акції компанії-розробника цинкових родовищ Solitario Zinc Corp. (XPL) за останні 7 місяців виросли утричі, з $0,3 до $0,9 за акцію (рис. 4).

Сьогодні існують істотні передумови для росту вартості акцій як компаній-виробників електромобілів, так і пов’язаних із промисловими металами компаній та ETF. Це гарний момент для інвестування в такі компанії. Проте варто пам’ятати, що у конкурентній боротьбі виграють не всі. Перед інвестуванням необхідно провести ґрунтовний аналіз кожної з компаній або замовити цю послугу у професіоналів. До речі, якщо ви є клієнтом ФРІДОМ ФІНАНС, такий аналіз можете отримати безкоштовно.






Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»