Фондовий ринок за тиждень 12.07-16.07

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

«УКРЗАЛІЗНИЦЯ» РОЗМІСТИЛА 5-РІЧНІ ЄВРООБЛІГАЦІЇ НА $300 МЛН ПІД 7,875%

  • АТ «Укрзалізниця» розмістила єврооблігації обсягом $300 млн під 7,875% річних на 5 років.
  • Номінальним емітентом випуску стала зареєстрована у Великобританії Rail Capital Markets plc.
  • Більшу частину залучених коштів «Укрзалізниця» планує спрямувати на обслуговування боргових зобов’язань, у першу чергу 一 на погашення кредиту АТ «Сбербанк».

Як повідомили у прес-службі «Укрзалізниці», у травні 2021 року компанія фіналізувала угоду з АТ «Сбербанк» про часткову зміну графіка погашення заборгованості перед банком. «Укрзалізниця» наголосила, що планує поступово знизити вартість цього інструменту фінансування. Частину залучених коштів планується спрямувати на збільшення оборотного капіталу компанії.

Нагадаємо: міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло планованому випуску п’ятирічних єврооблігацій «Укрзалізниці» очікуваний пріоритетний незабезпечений рейтинг «B (EXP)» і помістило його до списку Rating Watch «Негативний».

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ 2020 РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.


Середня вартість українських облігацій цього тижня символічно зросла до 121,84% від номіналу (минулотижневий показник становив 121,837%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) зросли до 11,9% проти минулотижневого показника 11,78%.

У результаті проведення розміщень ОВДП 13 липня 2021 року Міністерство фінансів України залучило до держбюджету 9,9 млрд грн (минулого тижня — 3,1 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 8,5-12,59% у гривні.

Дохідність облігацій строком обігу 1 рік залишилася на рівні 10,99% у гривні, строком обігу 3 роки — залишилася на рівні 12,3%.

Цього тижня Мінфін залучив утричі більше коштів, ніж минулого тижня, на тлі незмінності ставок. Однією з причин є розміщення валютних ОВДП обсягом $65,25 млн. Як і на минулому аукціоні, найпопулярнішими були папери строком обігу 2 роки.

Курс гривні 12.07 – 16.07.2021 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був у межах 27,2-27,34 грн/дол.

Протягом останнього місяця курс консолідувався у широкому коридорі 27,15-27,5 грн/дол., який поступово звужувався. Цього тижня гривня переважно знаходилася у вузькому коридорі на рівні 27,2-27,34 грн/дол. Очікуємо на подальше укріплення гривні до серпня до рівня 26,8-27 грн/дол.

Наступного тижня очікуємо на коливання курсу у межах цінового коридору на рівні 27,05-27,4 грн/дол. на тлі високої волатильності курсу та збільшення обсягів торгів.

У цей період невизначеності та потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину у валютних облігаціях (в т.ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т.ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід з грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Індикативні котирування компанії Фрідом Фінанс

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»