Фондовий ринок за тиждень 19.07-23.07

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ


За даними бірж

Думка тижня

НАЦБАНК ПІДВИЩИВ ОБЛІКОВУ СТАВКУ ТА СТАВКУ РЕФІНАНСУВАННЯ

22 липня 2021 року Національний банк України підвищив облікову ставку до 8% річних. НБУ обґрунтував своє рішення як необхідну умову для повернення інфляції у 2022 році до визначеного регулятором цільового коридору 5% +/- 1 в.п.

Регулятор не обмежився обліковою ставкою і вирішив посилити монетарну політику через додаткові заходи:

  1. Продовжив планове згортання антикризових заходів.
  2. Встановив вартість рефінансування банків на рівні «облікова ставка + 1 в.п.», через що кредити для банків подорожчали одразу на 150 б.п.
  3. Зменшив планові обсяги щоденних інтервенцій із купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку з $20 млн до $5 млн.

Прийняте рішення зумовило різке укріплення гривні після місячної консолідації. Ця тенденція може зберегтися до вересня.

Нацбанк готується до подальшого підвищення облікової ставки до рівня 8,5%.

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ 2020 РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня зросла до 121,9% від номіналу (минулотижневий показник — 121,84%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) зросли до 11,99% проти минулотижневого показника 11,9%.

У результаті проведення розміщень ОВДП 20 липня 2021 року Міністерство фінансів України залучило до держбюджету 7,8 млрд грн (минулого тижня — 9,9 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 10,99-12,59% у гривні.

Дохідність облігацій строком обігу 1 рік залишилася на рівні 10,99% у гривні, строком обігу 3 роки — залишилася на рівні 12,3%.

Цього тижня Мінфін залучив на 21% менше коштів, ніж минулого тижня, на тлі незмінності ставок. За всіма гривневими випусками Мінфін задовольнив увесь обсяг заявок. Найпопулярнішими паперами залишилися ОВДП строком обігу 2 роки. На них прийшлося 69,4% обсягу розміщень.

Курс гривні 19.07 – 23.07.2021 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був у межах 27-27,27 грн/дол.

Протягом першої половини тижня курс консолідувався навколо позначки 27,2 грн/дол. в очікуванні рішення НБУ щодо розміру облікової ставки. Після підвищення облікової ставки до 8% і ставки рефінансування до 9% відбулося укріплення гривні до 27,03 грн/дол. Очікуємо на подальше укріплення гривні до вересня до рівня 26,7-27 грн/дол.

Наступного тижня очікуємо на коливання курсу у межах цінового коридору на рівні 26,8-27,2 грн/дол. на тлі високої волатильності курсу та збільшення обсягів торгів.

У цей період невизначеності та потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (у т.ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Індикативні котирування компанії Фрідом Фінанс

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»