Фондовий ринок за тиждень 25.08-27.08

ЗАГАЛЬНА ДИНАМІКА ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

ДУМКА ТИЖНЯ

ФРС США ГОТУЄТЬСЯ ПОСИЛИТИ МОНЕТАРНУ ПОЛІТИКУ

Федеральна резервна система США гуртується навколо плану зі скорочення щомісячних купівель облігацій на $120 млрд. Про це заявив у четвер президент ФРБ Сент-Луїса Джеймс Буллард.

Президент ФРБ Канзас-Сіті Естер Джордж також заявила у четвер, що готова говорити про скорочення купівель активів Центральним банком швидше раніше, ніж пізніше. Джордж допускає, що дельта-штам коронавірусу несе ризик для відновлення економіки, але цього недостатньо, щоб відкладати обговорення згортання програми QE.

Крім того, Джордж назвала кінець 2022 або початок 2023 року вікном розумного прогнозу, коли ФРС може підняти відсоткові ставки. Однак вона додала, що рішення про підвищення ставок будуть базувати на основі актуальних економічних даних.

Підняття ставок у США з високою ймовірністю спричинить відтік капіталу зі світових фондових ринків. Це свою чергу спричинить широкомасштабну корекцію цін на фінансові активи.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Акції


ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ, ЗА ПЕРІОД З ПОЧАТКУ 2020 РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій
CBONDS-GBI UA — індекс українського ринку державних облігацій. Організація Cbonds розраховує на основі найбільш ліквідних паперів сектору.


Середня вартість українських облігацій цього тижня символічно зросла до 123,74% від номіналу (минулотижневий показник становив 123,72%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) зросли до 11,73% проти минулотижневого показника 11,6%.

Міністерство фінансів України цього тижня розміщення ОВДП не проводило.


КУРС


Динаміка курсу гривні у 2020-2021 роках

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку протягом останнього тижня був у межах 26,65-26,85 грн/дол.

Цього тижня динаміка курсу національної валюти підтвердила минулотижневе припущення, що ревальваційний рух гривні вичерпав свій потенціал. Лише за перші два робочі дні долар відіграв 20 копійок. Очікуємо на поступове ослаблення гривні до кінця осені до рівня 27,5-27,8 грн/дол.

Наступного тижня очікуємо на коливання курсу у межах цінового коридору на рівні 26,7-27,1 грн/дол. на тлі високої волатильності курсу та збільшення обсягів торгів.

У цей період невизначеності та потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (у т.ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.


ІНДИКАТИВНІ КОТИРУВАННЯ КОМПАНІЇ ФРІДОМ ФІНАНС

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»