Фондовий ринок за тиждень 01.02-05.02

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

УКРАЇНА ВИГРАЛА СТОКГОЛЬМСЬКИЙ АРБІТРАЖ НА $6 МЛРД У СПРАВІ «УКРНАФТИ»

Як повідомив міністр юстиції України Денис Малюська, Стокгольмський арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції у справі за позовом міноритарних акціонерів «Укрнафти», які хотіли стягнути з України понад $6 млрд плюс нараховані на цю суму відсотки.

Нагадаємо: у червні 2015 року міноритарні акціонери ПАТ «Укрнафта» (зареєстровані на Кіпрі компанії «Littop Enterprises Limited», «Bridgemont Ventures Limited» та «Bordo Management Limited», кінцевими бенефіціарами яких є Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Ігор Палиця), які сумарно володіють 40,1009% акцій ПАТ «Укрнафта», звернулися до Стокгольмського арбітражного трибуналу з позовом до України. Після майже шести років судового процесу арбітраж повністю відмовив позивачам у задоволенні позову.

Наразі компанії «Нафтогаз України» належить 50% + 1 акція «Укрнафти». Групі компаній, пов’язаних із колишніми акціонерами «ПриватБанку», — майже 42% акцій. За словами народного депутата та голови правління «Укрнафти» у 2003-2007 роках Ігоря Палиці, група «Приват» управляє «Укрнафтою» з 2003 року.

У листопаді 2020 року Верховна Рада України ухвалила закон про взаємні розрахунки між «Нафтогазом», державним бюджетом і «Укрнафтою» на суму 42,5 млрд грн. Після цього (за останні 2,5 місяці) акції ПАТ «Укрнафта» зросли на 42,5%, з 140 до 199,5 грн за акцію. Акції «Укрнафти» можуть продовжити ріст на фоні новини про виграш Стокгольмського арбітражу у Коломойського та пов’язаних із ним осіб.

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня помірно зросла, як порівняти з минулим тижнем, і становить 115,81% від номіналу (минулотижневий показник — 115,79%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня зросли до 11,84%. Минулотижневий показник —   11,59%.

У результаті проведення розміщень ОВДП Міністерство фінансів України 2 лютого 2021 року залучило до держбюджету 5,3 млрд грн (минулого тижня — 7,5 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 9,29-12,15% у гривні. 

За тиждень дохідність облігацій строком обігу 1 рік знизилася з 11,68% до 11,4% у гривні, строком обігу 3 роки — залишилася на рівні 12,15%.

Як бачимо, Мінфін залучив у 1,4 раза менше коштів, ніж минулого тижня, на тлі незначного зниження рівня дохідності. Зараз уряд потребує меншого обсягу фінансування, ніж зазвичай.

Курс гривні 01.02 – 05.02.2021 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був на рівні 27,73-28,11 грн/дол. Середній готівковий курс цього тижня був на рівні  27,87-28,08 грн/дол. 

Цього тижня курс вийшов із боковика після трьох тижнів консолідації. Протягом усього тижня відбувалося укріплення гривні. Долар за цей період втратив 40 коп.

Наступного тижня прогнозуємо коридор цін на рівні 27,45-28 грн/дол. із високою волатильністю курсу та збільшенням обсягів торгів. Зазначимо, що рішення про зняття заборони для юридичних осіб на проведення операцій купівлі-продажу іноземної валюти на умовах «форвард», яке нещодавно прийняв Нацбанк, може у перспективі спричинити зростання попиту на іноземну валюту і, як наслідок, зростання курсу гривні.

Середньостроково до кінця 2021 року встановлюємо таргет курсу, який може піднятися до 30 грн/дол., оскільки у бюджеті 2021 року закладений середньорічний курс на рівні 29,1 грн/дол. Наголосимо, що 80% виконання цього сценарію залежатиме від політики НБУ та світової кон’юнктури.

У цей період невизначеності і потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (в т. ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т. ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»