Фондовий ринок за тиждень 03.08-07.08

Завантажити тижневий звіт у pdf

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ


Думка тижня

Мотор Січ знову буде розвиватися? 

Українська група Development Construction Holding (DCH) досягла домовленостей із представниками китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited про спільну діяльність із розвитку українського авіабудування. Мова, у тому числі, йде про розвиток запорізького ПАТ «Мотор Cіч». Про це повідомляє пресслужба DCH. 

У повідомленні наголошується, що група DCH має величезний досвід відновлення та модернізації промислових підприємств, що наочно демонструє стабільне функціонування Харківського тракторного заводу, Дніпровського металургійного заводу, Криворізького рудника «Суха Балка».

Також додається, що силами DCH був побудований і ефективно адмініструється сучасний аеропорт в Харкові. Зараз DCH як приватний інвестор аеровокзального комплексу бере участь в проєкті будівництва нового летовища в Дніпрі. 

Антимонопольний комітет України проведе оцінку продажу підприємства «Мотор Січ» на відповідність конкурентному законодавству. Про це йдеться в коментарі голови АМКУ Ольги Піщанської, який кореспонденту Укрінформу надали у відділі комунікацій цього органу. За словами О. Піщанської, АМКУ усвідомлює важливість здійснення контролю за концентраціями об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки країни. «Так, зараз в АМКУ розглядається 4 справи про концентрацію (у вигляді придбання опосередкованого контролю над ПАТ «Мотор Січ»), в рамках яких досліджується вплив заявлених транзакцій на стан конкуренції на залучених товарних ринках. Зокрема, авіаційних двигунів для літаків і вертольотів, їх технічного обслуговування та ремонту», — зазначила вона. 

Голова Антимонопольного комітету додала, що покупець акцій ПАТ «Мотор Січ» відкликав заяву про надання дозволу на концентрацію. При цьому АМКУ продовжує досліджувати питання придбання акцій ПАТ «Мотор Січ» без отримання відповідного дозволу комітету, яке установа розпочала за власною ініціативою. «АМКУ в рамках повноважень проведе оцінку реалізації стратегічного підприємства «Мотор Січ» на відповідність конкурентному законодавству. За результатами проведеної перевірки, у разі виявлення порушень, будуть прийняті жорсткі заходи реагування відповідно до чинного законодавства », — зазначила Піщанська.

Нагадаємо, що торги за акціями ПАТ «Мотор Січ» (MSICH) тимчасово зупинені через події, що зазначені вище. Крайня зафіксована ціна 5 469 грн за акцію була ще у квітні 2018 року.

Рекомендації

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)


ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.


Середня вартість українських облігацій цього тижня знову підвищилась і становить зараз 110,28% від номіналу (проти минуло тижневого показника 108,52%).



При цьому, ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня відповідно теж знизилась до рівня 10,88% (в середньому). Показник минулого тижня був на рівні 11,67%. 

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 4 серпня 2020 року, до державного бюджету залучено 10,249 млрд грн із середньозваженим рівнем дохідності 7,74-10,25% у гривні.

Курс гривні станом на 07.08.2020 р.


Курс гривня/долар на міжбанку залишився у прогнозованому коридорі значень минулого тижня. 

Як ми і прогнозували, коридор цін на міжбанківському валютному ринку тримався на рівні 27,2–28 грн/дол. США, із вузьким коридором 27,5–27,9 грн за 1 дол. США (середній готівковий курс на цьому тижні був на рівні 27,5–27,9 грн/долар). 

На наступний тиждень теж прогнозується коридор 27,2–28 грн/дол. США. Можлива волатильність курсу разі неочікуваних новин від НБУ. 

До кінця серпня очікуються торги в цьому ж діапазоні, якщо не буде жодної паніки. Проте, вже у вересні аграрії почнуть експорт своєї продукції та зайдуть великими обсягами на ринок валюти, скуповуючи її (можемо побачити курс 28,2-30 грн/дол.). 

Залежно від ринкової кон'юнктури, агрокомпанії та Нацбанк можуть також знизити курс, укріплюючи гривню, можливо, до рівня 26,5 грн/дол. до кінця вересня. Будемо спостерігати волатильність. Середньостроково ж, до кінця 2020 року, курс може піднятися до 30 грн/дол.

 У цей період невизначеності рекомендуємо тримати частину заощаджень в гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (у тому числі корпоративних) чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Так ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію, яка знижується, та девальвацію у випадку форс-мажору.



Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»