Фондовий ринок за тиждень 04.05-08.05

Скачати звіт.pdf


ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ


НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ

Нацбанк і ЄБРР підписали договір про валютний своп на $500 мільйонів для підтримки бізнесу

Національний банк України та Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) підписали договір про здійснення валютних операцій своп гривня/долар США обсягом до 500 млн дол. для підтримки українського бізнесу в умовах пандемії коронавірусу. Про це повідомила пресслужба НБУ.

«Це дасть можливість посилити макрофінансову стабільність в Україні під час глобальної кризи, викликаної пандемією коронавірусу, а також збільшити підтримку реального сектору економіки. Операції своп із Національним банком відкривають ЄБРР доступ до гривневого ресурсу, який буде використано для кредитування українських підприємств, які зазнали втрат від пандемії та карантину», — йдеться в повідомленні. Зокрема, зазначається, що цей ресурс буде спрямовано на підтримку ліквідності, поповнення оборотних коштів і торгове фінансування таких компаній без наражання їх на валютний ризик. 

Водночас купівля валюти Нацбанком у ЄБРР на умовах своп сприятиме зростанню міжнародних резервів України. «Це позитивно позначиться на настроях учасників ринку й посилить здатність Національного банку досягати своїх цілей із підтримки цінової стабільності», — наголосили в НБУ. 

Зазначається, що договір з ЄБРР укладено на два роки з можливістю пролонгації. Мінімальна сума траншу в рамках договору становить 25 млн дол. США, а мінімальний термін траншу — до 3 місяців із можливістю роловеру. Вартість гривневих ресурсів визначатиметься на базі облікової ставки НБУ, а вартість доларових ресурсів — на базі ставки, прив'язаної до визнаного на міжнародному ринку індикатора грошового ринку SOFR. Повідомляється, що перша операція своп Нацбанку та ЄБРР відбудеться упродовж наступних кількох тижнів. 

Як повідомляв УНІАН, Європейський банк реконструкції і розвитку виділить 21 млрд євро для підтримки економік країн-клієнтів у боротьбі з наслідками кризи, викликаної пандемією коронавірусу. Банк зосередить свою підтримку на секторах, які найбільше постраждали від наслідків кризи, — секторі фінансових установ, туризмі, промисловості й агробізнесі. 

 

Мінекономіки хоче зобов'язати іноземців отримувати дозволи для інвестицій у стратегічні підприємства

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонує запровадити процедуру отримання спеціального дозволу для іноземців, які хочуть здійснити інвестиції у стратегічні підприємства України. Відповідний законопроєкт «Про порядок здійснення іноземних інвестицій в суб'єкти господарювання, які мають стратегічне значення для національної безпеки України» міністерство розмістило на своєму сайті для обговорення. У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що багато розвинених країн вже запровадили таку міру, а в Україні така практика відсутня. 

Дозвіл на концентрацію суб'єктів господарювання-нерезидентам України, які набувають або мають намір набути контроль над суб'єктом господарювання — підприємством у стратегічній сфері, надається у разі погодження угоди щодо здійснення іноземних інвестицій Міжвідомчою комісією з питань оцінки впливу іноземних інвестицій на національну безпеку України, у порядку, визначеному вищенаведеним законом. Про це сказано в матеріалах, які опублікувало міністерство.

Як повідомляв УНІАН, у січні Кабінет міністрів затвердив оновлений перелік підприємств, які не підлягають приватизації. В опублікованому переліку об'єктів присутні НАК «Нафтогаз України», Магістральні газопроводи України, Укртрансгаз, Укргазвидобування, Чорноморнафтогаз, Укртранснафта, холдингова компанія «Артем», Укрпошта, Укрзалізниця. Для цих підприємств встановлено умову, що частина корпоративних прав, які належать державі, повинна бути не менше 50% плюс одна акція. Для таких підприємств, як Енергоатом, Укргідроенерго, Укренерго, Антонов, прописана умова, що 100% корпоративних прав належать державі.

 

Відкриття магазину IKEA в Києві відклали на невизначений термін

Минулого року, повідомляючи про чергове перенесення довгоочікуваного відкриття першого магазину, нам назвали «весну 2020 року», однак цього так й не відбулося, хоча на календарі вже 7 травня 2020 року. І ось зараз в українському офісі IKEA перервали мовчання і, як і очікувалося, повідомили про чергове перенесення термінів. Про це у Facebook написав координатор бізнес-клієнтів IKEA Ігор Іус. 

Ритейлер уже підписав договір оренди з київським ТРЦ Ocean Mall — саме там буде відкрито перший магазин IKEA, про що вже говорилося раніше. Водночас відкрити магазин наразі неможливо з огляду на карантин через пандемію коронавірусу. Тепер в IKEA планують відкриття першого магазину в Києві після завершення карантину. Точну дату в компанії поки назвати не готові, оскільки недавнім рішенням Кабмін продовжив карантин до 22 травня, а вже з 11 травня очікуються деякі пом'якшення обмежень. Хороша новина в тому, що найближчим часом IKEA планує розпочати онлайн-продажі в Україні. «IKEA зрозуміла, що український покупець дуже еластичний і більш пристосований до інтернет-покупок, ніж безпосередньо в традиційному магазині», — пише Ігор Іус. 

Нагадаємо, українська версія сайту IKEA з'явилася ще влітку минулого року, але наразі там немає можливості замовити товар. Нинішня спроба IKEA вийти на український ринок є третьою за рахунком. Свій перший торговий центр компанія планувала відкрити поряд із Бориспільською трасою у 2006 році, але так і не змогла домовитися з київською владою про придбання ділянки площею 70 га. Другу спробу IKEA здійснила у 2009-му, коли придбала ділянку площею 60 га в Одеській області. Але за рік без пояснення причин відмовилася від своїх планів. Залишається додати, що запуском і розвитком мережі в Україні займається підрозділ IKEA Південно-Східна Європа, що є частиною IKEA Group (Ingka Holding B. V.). Цей підрозділ відповідає за роздрібний бізнес IKEA в Хорватії, Сербії, Румунії та Словенії.

 

Нацбанк перерахував до Держбюджету майже 43 млрд грн свого прибутку за минулий рік

Національний банк України перерахував до Державного бюджету майже 43 млрд грн свого прибутку за 2019 рік. Ці кошти спрямовані на боротьбу з коронавірусом, на підтримку бізнесу та громадян. Про це повідомляє УНН із посиланням на річний звіт Нацбанку за 2019 рік.

«Національний банк перерахував 42,72 млрд грн свого прибутку за минулий рік до Державного бюджету. Це на 2 млрд грн більше, ніж планувалося державним бюджетом на 2020 рік. Всю суму прибутку було перераховано відразу. На держбюджет цього року лягає значний фінансовий тягар боротьби з коронавірусом у країні та підтримки бізнесу й громадян, які найбільше потерпають від обмежувальних заходів», — йдеться у повідомленні.

 

Єврокомісія прогнозує економічний шок через наслідки пандемії

Весняний економічний прогноз Єврокомісії (ЄК) обіцяє у 2020 році «рецесію історичного розмаху».

«Європа переживає безпрецедентний із часу Великої депресії економічний шок. Масштаби рецесії та обсяги відновлення будуть нерівномірними, оскільки вони залежать від швидкості, з якою можуть скасовуватися заходи ізоляції, від значення, наприклад, туризму у кожній (національній) економіці, й фінансових ресурсів кожної країни», — заявив член Єврокомісії з економіки Паоло Джентілоні.

Представляючи аналіз Єврокомісії на пресконференції, він назвав шість ключових висновків, що випливають із весняного прогнозу на 2020 рік.

  1. У 2021 році ми очікуємо відскік на 6,1% у ЄС і на 6,3% у зоні євро. Цього недостатньо, щоб повністю компенсувати втрати нинішнього року.
  2. І рецесія, і відновлення будуть нерівномірними. За сукупними цифрами у ЄС і єврозоні ховаються значні відмінності між країнами. 
  3. Очікується, що цього року споживчі ціни значно впадуть, що відбиває різке ослаблення попиту, а також різке падіння цін на нафту.
  4. Вплив пандемії буде відчуватися на ринку праці, що покладе край десятирічному періоду поліпшень.
  5. Реакція держав на пандемію у вигляді фіскальних заходів, спрямованих на обмеження соціального й економічного збитку, неминуче призведе до помітного погіршення державних фінансів цього року у всіх державах-членах.
  6. Економічна активність в ЄС стрімко впала приблизно на третину. Такий шок призвів до низки потрясінь попиту, пропозиції, промислового виробництва, інвестицій, торгівлі та потоків капіталу.

«Однак, щойно пандемія виявиться під контролем і заходи щодо стримування можуть бути поступово ослаблені, європейська економіка має почати відновлюватися у другій половині цього року», — додав член Єврокомісії.

 


ДУМКА ТИЖНЯ 


ОВДП України. Розміщення під рефінансування банків



5 травня 2020 року провели низку розміщень облігацій внутрішньої державної позики. Як результат — до державного бюджету залучено 10,016 млрд грн. 

Це розміщення відбулося для рефінансування банків, які після зниження облікової ставки отримали від регулятора кредит під 8% річних терміном на 85 днів:

  • Укрексімбанк (6 млрд грн);
  • Аккордбанк (180 млн грн);
  • Місто Банк (122,6 млн грн);
  • Індустріалбанк (70 млн грн);
  • МІБ (50 млн грн);
  • Український капітал (25 млн грн).

 

Купуючи ОВДП, банки заробляють щонайменше 3,26% (11,26% - 8%), що дає їм змогу рефінансуватися. Додатково заробити банки зможуть, якщо невелику частину облігацій продадуть іншим учасникам фондового ринку під 10%. Найбільшим покупцем ОВДП під 11,26% був ПриватБанк.

 

Ринок ОВДП стабілізується, дохідності приходять в норму (знижуються), ціни зростають. Міністерство фінансів України анонсує проведення розміщень короткострокових державних облігацій через ЕТС (Bloomberg), які відбудуться 12 травня 2020 р. за такими показниками:

 

Код облігації 

Первинне розміщення

Первинне розміщення

Дата розміщення

12.05.2020

12.05.2020

Дата погашення

29.07.2020

25.11.2020

 

Як показує практика, ці короткострокові ОВДП потрібні тільки банківській системі України для рефінансування.



Обсяг операцій НБУ з регулювання ліквідності банків



Прогнозуємо ставку дохідності на рівні нижче або рівної 11%.


РЕКОМЕНДАЦІЇ






ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)






Курс гривні станом на 08.05.2020 р.




Курс гривня/долар на міжбанку залишався у прогнозованих значеннях. 

Цього тижня курс знову був у досить невеликому коридорі 26,8 – 27,0 грн за 1 долар (готівковий курс — 26,7–27,2 грн/долар). Така ситуація склалася тому, що НБУ знову рідко виходив на ринок із пропозицією валюти. Але бачимо, що потрохи збільшуються обсяги.

Курс міжбанку на наступному тижні прогнозуємо теж в коридорі 26,5-27,2 грн/$, напруга зростає. Знову ж таки не відкидаємо негативні сценарії, відповідно до яких курс після карантину може піднятися до 29–30 грн/дол. Проте, до кінця травня може відбутися зниження курсу міжбанку до 26-26,3 грн/дол., оскільки активність на ринку невелика й Нацбанк буде стримувати курс.

Середній курс 26,5–27 грн/дол. поки задовольняє всіх учасників ринку, в тому числі НБУ. Рекомендуємо стежити за новинами, які впливають на макроекономіку та валютний курс, і придбати валютні активи для хеджу, наприклад, євробонди




Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»