Фондовий ринок за тиждень 05.10-09.10

Завантажити звіт.pdf

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

Ф'ючерс гривня-долар: інструмент заробітку та хеджування ризиків

Сьогодні, 09.10.2020, відбудеться експертна дискусія «Ф'ючерс гривня-долар: інструмент заробітку та хеджування ризиків». Її проводить Українська біржа за підтримки проєкту USAID «Трансформація фінансового сектору». Участь у зустрічі візьмуть професійні учасники ринку, у тому числі ТОВ «Фрідом Фінанс Україна». 

Мета заходу:

  • обговорити плани регуляторів щодо розвитку біржових деривативів та плани біржі з розвитку ліквідності;
  • розглянути ініціативи щодо вдосконалення податкового законодавства та запуску нових біржових інструментів;
  • уточнити очікування учасників ринку. 

Спікери:

  • Дмитро Тарабакін, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України. 
  • Олексій Лупін, в.о. директора Департаменту відкритих ринків Національного банку України. 
  • Володимир Кузьо, керівник напрямку розвитку небанківського фінансового ринку проєкту USAID «Трансформація фінансового сектору». 
  • Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.
  • Олексій Сухоруков, директор із розвитку, Українська біржа. 

Нагадаємо, що 4 серпня 2020 року розпочато відновлення строкового ринку в Україні з розрахункового контракту на курс долара США. Перша угода по ф'ючерсним контрактам на курс долар США-українська гривня укладена Dragon Capital і Фрідом Фінанс Україна.

Специфікація контракту залишилась незмінною. Розмір контракту — одна тисяча доларів США. Виконання (експірація) найближчого контракту DXZ0 — 15 грудня 2020 року. Також доступний березневий ф'ючерс (DXH1) — експірація 15 березня 2021 року.

Торги на строковому ринку Української біржі стартували у 2010 році, але у 2018 році були призупинені через заборону РНБО України використовувати програмне забезпечення торговельної системи. За два роки Українська біржа відновила торги на новому програмному забезпеченні. Спочатку торгували цінними паперами (в березні 2019 року), і тепер — ф'ючерсними контрактами.

Ф'ючерс гривня-долар наразі виступає достатнім інструментом для валютного хеджу від ризиків коливання курсу USD/UAH. Приватним українським інвесторам цей похідний інструмент цікавий як заробіток на коливанні валютного курсу. Зараз відбувається інтеграція ф'ючерсу через систему інтернет-трейдингу Tradernet від Фрідом Фінанс.

Рекомендації

Акції

Корпоративні облігації

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)

BAVL

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня трохи зросла, якщо порівняти з показниками минулого тижня, і становить 112,58% від номіналу (минулотижневий показник  112,11%). 

Ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня знизилися і становлять 10,8% (в середньому). Минулотижневий показник — 10,93%

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 6 жовтня 2020 року, до державного бюджету залучено 7,244 млрд грн із середньозваженим рівнем дохідності 7,19%-10,95% у гривні та 3,39% у доларах США (за курсом НБУ).

Курс гривні станом на 09.10.2020 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня трохи знизився до рівня 28,4–28,2 грн/дол. США, (середній готівковий курс цього тижня на рівні — 28,5-28,12 грн/долар). 

Як ми й прогнозували, курс коректується вниз. Проте, ми знаходимося на рівні вересня-грудня 2018 року, тому наступного тижня будемо спостерігати коридор 27,9–28,3 грн/дол. США, з суттєвою волатильністю через продавлення вниз курсу Нацбанком.

Залежно від ринкової кон'юнктури, агрокомпанії та Нацбанк можуть також знизити курс, укріпляючи гривню, можливо, відштовхуючись від рівня опору (вересня-листопада 2018 року) 28,5 грн, як було цього тижня. Можливе посилення курсу національної валюти до рівня 27,9-27,6 грн/дол. до кінця жовтня через корекцію. 

Середньостроково ж, до кінця 2020 року, курс може піднятися до 29-30 грн/дол. Наголосимо, що 80% виконання цього сценарію залежатиме від політики НБУ, а не від інших учасників ринку.

У цей період невизначеності рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (у тому числі корпоративних) чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Так ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію, яка знижується, та девальвацію у випадку форс-мажору.


Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»