Фондовий ринок за тиждень 06.04 - 10.04

Завантажити звіт.pdf


ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА
СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ




НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ

Україна продовжує торгувати в мінус, хоча імпорт скорочується Експорт та імпорт товарів в січні-березні 2020 року скоротився. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка. «Експорт становить 12,25 мільярда доларів. Імпорт — 13,32 мільярда доларів. Сальдо від'ємне — 1,07 мільярда доларів. У порівнянні з першим кварталом минулого року експорт скоротився лише на 0,1 відсотка, а імпорт – на 3,3 відсотка», — написав він. При цьому Качка зазначив, що в порівнянні з останнім кварталом 2019 року (жовтень-грудень) експорт у першому кварталі 2020 року скоротився на 5,5%, а імпорт — на 19,2%. «З хороших новин — негативне сальдо істотно скоротилося. Погана новина — зменшення обсягів торгівлі — це прямий мінус для економіки загалом», — підсумував він. Як повідомляв УНІАН, згідно з даними Державної служби статистики, зовнішньоторговельний баланс України за 2019 рік зведений із дефіцитом у 3,633 мільярда доларів, що в 1,7 раза нижче дефіциту за 2018 рік. У тому числі дефіцит зовнішньої торгівлі товарами у 2019 році зріс на 8,8% — до 10,723 мільярда доларів.

Коронавірус призвів до проблем з експортом продуктів у світі – Bloomberg Через пандемію коронавірусу у світі спостерігаються проблеми з експортом аграрної продукції та руйнуються ланцюжки виробництва продуктів харчування. Про це повідомляє «Громадське» з посиланням на Bloomberg. Видання зазначає, що низка великих портів по всьому світу, які раніше відповідали за транспортування великих обсягів зерна, какао-бобів, рису тощо, наразі тимчасово зупиняють свою роботу або ж подовжують час доставки продуктів у різні куточки світу. Через це вже незабаром можуть виникнути проблеми з постачанням рису з країн Південно-Східної Азії, чи какао-бобів з Африки, або ж кави з Центральної Америки. «Значна частина транспортних компаній обмежують робочі години для своїх працівників через коронавірус, уповільнюючи доставку продуктів», — йдеться у повідомленні. За даними Bloomberg, порт Лос-Анджелесу зафіксував рекордне падіння товарообороту у зв’язку з коронавірусом — на 31%. У портах Нігерії навпаки накопичилося занадто багато контейнерів, які робітники не можуть перевантажувати, адже через карантин просто не можуть дістатися на роботу. Напередодні повідомлялося, що через коронавірус кількість людей у світі, які голодують, може подвоїтися у найближчі декілька місяців. Напередодні у Світовій організації торгівлі передбачили падіння обсягів світової торгівлі на 13-32% залежно від сценарію розвитку пандемії коронавірусу. Відповідно до досліджень, через нову економічну кризу кількість людей, що живуть за межею бідності, може зрости на 500 мільйонів осіб.  Про обмеження експорту харчових продуктів заговорили й в українському уряді. Зокрема, обсяги експорту зернових домовилися обмежити на рівні 20,2 мільйона тонн для того, щоб забезпечити зерновими внутрішній ринок. Антимонопольний комітет також застеріг найбільшого виробника курятини в Україні від надмірного експорту за кордон, адже це може нести загрозу продовольчій безпеці.

ЄС узгодив план порятунку економіки на $500 мільярдів: куди підуть гроші Міністри фінансів Європейського Союзу на своєму засіданні 9 квітня погодили план порятунку економіки блоку в умовах пандемії коронавірусу та економічної кризи на суму понад 500 млрд євро. Про це повідомила прес-служба Ради ЄС з посиланням на слова президента Єврогрупи Маріо Сентено. У рамках Європейського стабілізаційного механізму (ЄСМ — постійний фонд фінансової стабілізації країн Єврозони, прим. ред.) буде виділено близько 240 млрд євро країнам, які найбільше постраждали від пандемії коронавірусу і які є членами зони євро; 200 млрд євро — на кредитування європейських підприємств з акцентом на малий середній бізнес і близько 100 млрд євро — на схему субсидування заробітної плати, щоб компанії не скорочували своїх співробітників. Після рішення міністрів фінансів цей план має бути затверджений на засіданні Європейської Ради, вищого політичного органу ЄС. Як повідомляв УНІАН, через пандемію COVID-19 Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує найбільший обвал світової економіки з часів Великої депресії 1929-1933 років. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19 прогнозує падіння світового ВВП у 2020 році на 1,9% у порівнянні з попереднім роком. 

Світовий банк прогнозує падіння української економіки на 3,5% Пандемія COVID-19 спричинить скорочення ВВП України у 2020 році на 3,5%. Про це йдеться в оновленому регіональному звіті Світового банку «Економічний огляд, весна 2020», передає УНН. Згідно з прогнозом, після скорочення на 3,5% у 2020 році, у 2021-му економіка відновиться до 3%, після чого у 2022 році Світовий банк очікує зростання до 4%. «Відповідно до сценарію, коли криза в галузі охорони здоров’я вщухне в другій половині року, і в ключових очікуваних реформах буде досягнутий прогрес, згідно з прогнозами, в 2020 році економіка скоротиться на 3,5 відсотка. Розсудлива макроекономічна політика повинна стати важливою опорою політики. Це вимагатиме пріоритетності витрат в обмеженому фінансовому просторі», — йдеться у звіті. Очікується, що доходи значно скоротяться. Це означає, що владі необхідно буде розставити пріоритети у витратах, щоб створити простір для критично важливих потреб у галузі охорони здоров’я та соціальної допомоги й визначити додаткове фінансування. Додаткові витрати на охорону здоров’я повинні відповідати напрямку ширшої реформи охорони здоров’я. Додаткову соціальну допомогу 

можна надати шляхом розширення цільової програми гарантованого мінімального доходу (GMI). Згідно з очікуваннями Світового банку, криза COVID-19 вплине на економічну активність в Україні по декількох каналах у 2020 році: Наявні доходи та споживання постраждають від раптових обмежень, включаючи закриття ресторанів, кафе, ТРЦ і зупинки повітряного, залізничного, автобусного й пасажирського транспорту. Зниження грошових переказів через слабку економічну активність у Польщі та інших країнах ЄС негативно вплине на споживання домашніх господарств. Зниження цін на сировину вплине на експорт України. Загальний вплив на економічну активність у 2020 році залежатиме від тривалості кризи суспільної охорони здоров’я, а ключовим фактором буде здатність економіки відновитися після кризи охорони здоров’я. «Це вимагатиме швидкого прогресу за ключовими очікуваними реформами, а також розумної макроекономічної політики», — йдеться у звіті. Бюджетний дефіцит прогнозується на рівні 5% ВВП у 2020 році, але тривалі порушення на міжнародних ринках капіталу можуть вплинути на здатність задовольняти фінансові потреби. У міру скорочення експорту, грошових переказів і припливу капіталу для забезпечення зовнішньої стійкості потрібен гнучкий обмінний курс і зовнішні коригування. Як повідомляв УНН, Світовий банк різко погіршив свої прогнози щодо країн, що розвиваються і країн із ринком, що формується в Європі і Центральній Азії цього року через епідемію коронавірусу, але заявив, що ці економіки можуть повернутися до стійкого зростання у 2021 році.

У НБУ пояснили, чому гривня зміцнює свій курс «Ажіотажний попит на валюту вже вичерпався, а пропозиція валюти в останні дні перевищувала попит. Характерно, що обсяги чистого продажу валюти громадянами повернулися на «доажіотажний» рівень. Громадяни й бізнес певною мірою «перекупили» валюти й зараз на ринку відбувається зворотний тренд», — пояснив під час конференції зі «Спілкою українських підприємців» голова Національного банку України Яків Смолій. Зазначимо, що протягом останніх днів Національний банк фіксував перевищення пропозиції валюти над попитом на неї. Це дало змогу НБУ викуповувати надлишки валюти з ринку та поповнювати золотовалютні резерви: 7 квітня — на 142 мільйони доларів, а 6 квітня — на 186 мільйонів доларів. У Нацбанку зазначають, що наразі для знецінення гривні немає достатніх економічних підстав: навіть попри падіння світових цін на товари українського експорту (та відповідно зменшення надходжень валюти в економіку України), ціни на товари українського імпорту впали ще більше, зокрема ціни на нафту та газ.


ДУМКА ТИЖНЯ

Прогнози за макроекономічними показниками
 Українська економіка, як і решта світових економік, готується до спаду в І кварталі 2020 року через негативний вплив заходів із запобігання коронавірусу, а саме — закриття багатьох секторів бізнесу задля запобігання розповсюдження вірусу. За офіційними даними Держстату, реальний ВВП у IV кварталі 2019 року у порівнянні з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактора) збільшився на 0,1%, а у порівнянні з IV кварталом 2018 року — на 1,5%. Песимістичний прогноз. Щоквартальне падіння ВВП в середньому на 2%, за 2020 рік на -8% і нижче. Оптимістичний прогноз. Падіння річного ВВП на 3% у 2020 р. Показник падатиме пів року, а після карантину економіка відновиться, тому падіння в річному розрахунку буде не таким значним. Реалістичний прогноз. Зниження в І кварталі 2020 р. ВВП на 2% потягне за собою зниження у ВВП у річному вираженні на 4−5%.

 

Торгівля

 Торгівля стала ключовим сектором, що постраждав через карантинні заходи. У січні 2020 р. індекс фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі відносно січня 2019 р. становив 112,1%, у лютому 2020 р. відносно лютого 2019 р. — 113,5% (Рис. 1).


Рис. 1. Індекси фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі у 2020 році (% до відповідного періоду попереднього року; підсумок, що наростає)

Виходячи з даних на рисунку, ми прогнозуємо зниження індексу фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі у березні-квітні через карантин і припинення роботи ХоРеКа, ТРЦ та іншого роздрібного бізнесу в Україні майже на 13%. З квітня, коли карантин закінчиться, і до кінця 2020 року економіка відновиться. При цьому, березень-квітень можна вважати «місяцями доставки» — кафе, ресторани та рітейлери доставляють свою продукцію, що підтримує оборот роздрібної торгівлі на потрібному рівні. Індикаторами ефективності торгівлі також є динаміка експорту (рис. 2) та імпорту (рис. 3) товарів. У січні 2020 р. експорт товарів становив 4156,7 млн дол. США, або 102,3% у порівнянні з січнем 2019 р., імпорт — 4018,6 млн дол. США або 98,6%. Позитивне сальдо торгівлі склало 138,1 млн дол. США (у січні 2019 р. негативне — 15,9 млн дол. США). Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,03 (у січні 2019 р. — 1,00). Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 197 країн світу.

Рис. 2. Темпи зростання (зниження) експорту товарів у 2020 році (% до відповідного періоду попереднього року; підсумок, що наростає)


Загальноекономічні сценарії

Песимістичний. Через паніку на міжнародних ринках капіталу та необхідність рефінансування боргів України з допомогою МВФ, велика кількість ОВДП та ОЗДП будуть перепродані, фінансові компанії будуть отримувати збитки, їх ліквідність зменшиться. Банківська система буде працювати у віддаленому режимі, кредитні ліміти для фізосіб зменшать, показник NPL буде збільшуватися. Також зменшиться кредитування, припиняться кредитні лінії, тимчасово зупиниться іпотечне кредитування. Боргова криза вплине майже на всі сфери економіки, крім послуг, які передаються та експортуються без людського втручання (наприклад, ІТ-системи, онлайн-спілкування тощо). Ціни на нафту впадуть до рівня 2000−2001-го та 90-х років, якщо не нижче. Рефінансування боргів не вийде ефективним, МВФ не надасть транш, курс гривні до долара зросте до 30−32 грн/дол. на міжбанку, інфляція збільшиться до 12%. НБУ може підняти облікову ставку з 10% до 12−15% до кінця 2020 року.
Реалістичний. Економіка України стагнуватиме у березні-квітні 2020 року. Травень стане місяцем відновлення після карантину. Дефляція зміниться інфляцією, курс гривні до долара буде у доволі широкому коридорі 27−29 грн/дол. США. Індекси експорту й імпорту будуть нижчими за 100%, або близькі до цієї позначки. Відбудеться друкування гривні НБУ, звідси, інфляція збільшиться з 2,4% до 6−8% за 9 місяців 2020 року і до 10% — до кінця року. Ціновий діапазон на нафту буде в коридорі $16-$30 за барель до кінця 2020 року.
Оптимістичний. Карантинні заходи знімуть у кінці квітня. Травень буде місяцем відновлення. Весь бізнес відновить роботу. Коронавірус не вплине на українську економіку — лише 1,5 місяці випали із загальної економічної ситуації та економічного росту. При цьому, інфляція все-таки зросте до 6% за рік, облікова ставка можлива на рівні 12− 12,5%. Курс гривні до долара буде у доволі широкому коридорі 26−27 грн/дол. США. Країни ОПЕК змінять свою політику, відбудуться переговори з Росією, Саудівською Аравією та США, ціни на нафту стабілізуються на рівні $40 за барель.

 

 РЕКОМЕНДАЦІЇ


КУРС ГРИВНІ


Цього тижня наші прогнози щодо курсу гривні на міжбанку знову підтвердилися. Курс коливався у не широкому коридорі 27,0 – 27,4 грн за долар (готівковий курс — 26,5–27,5 грн/долар). НБУ щоразу виходить на ринок із досить великою кількістю іноземної валюти, тому курс міжбанку наступного тижня прогнозуємо в коридорі 27,0-27,5 грн/долар. Якщо Нацбанк ще більше буде зливати валюту, то курс може опуститися до 26,5 гривні за один американський долар. Якщо ситуація з карантином та коронавірусом призведе до непередбачуваних ситуацій у країні, то курс може піднятися до 28-28,3 грн/дол.


Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»