Фондовий ринок за тиждень 06.07 - 10.07

Завантажити звіт.pdf

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ

Голова Мінекономіки назвав низьку інфляцію шкідливою для України

«Інфляція в бюджеті у нас закладена в районі 10%. Інфляція, яка на цей момент є, в річному вираженні сягає 1,7%, що, з моєї точки зору, абсолютно не добре для економіки, тому що така маленька інфляція з падінням ВВП прирівнюється до рецесії. Тобто, зараз країна фактично перебуває в рецесії. Низька інфляція не завжди добре», — сказав Ігор Петрашко під час ефіру на одному з телеканалів. 

При цьому міністр підкреслив, що рівень інфляції — це сфера інтересів Національного банку України, і вона може регулюватися лише монетарними методами. 

Як повідомляв УНІАН, валовий внутрішній продукт України в січні-травні 2020 року скоротився на 5,9%. Національний банк України підвищив прогноз інфляції в Україні у 2020 році до 6% з 4,8%, прогнозованих раніше, залишившись при цьому в цільовому діапазоні 5% +/- 1 п. п. Новий державний бюджет базується на прогнозах падіння ВВП на 3,9%, тоді як раніше очікувалося зростання на 3,7%, безробіття — 9,4% замість 8,1%, середньорічного курсу гривні — 29,5 за долар проти 27 гривень/долар, а також прискорення інфляції до 8,7%. Інфляція в Україні у 2019 році сповільнилася до 4,1% і стала мінімальною за останні 6 років.

Представлено законопроєкт для захисту вітчизняного машинобудування: ФРУ повідомила деталі

На Крюківському вагонобудівному заводі презентували законопроєкт №3739 з підтримки локалізації продукції машинобудування при публічних закупівлях. Як повідомила Федерація роботодавців України, у рамках цього заходу відбулася виїзна зустріч ініціативної групи народних депутатів, керівництва Федерації роботодавців України, керівників місцевої влади та провідних машинобудівних підприємств. 

Зазначається, що відповідний проєкт закону зареєструвала Верховна Рада. Його авторами стали народні депутати Дмитро Наталуха, Дмитро Кисилевський і Роксолана Підласа. Законопроєкт підписали 38 народних депутатів із різних фракцій та груп, Федерація роботодавців України активно сприяла його розробці. 

Як повідомляє ФРУ, законопроєкт виділяє 4 основних напрями машинобудування, для яких пропонується локалізація на рівні 25-40%. Це залізничний транспорт, міський пасажирський транспорт, комунальна техніка, спецтехніка, енергетичне машинобудування. Також документ передбачає обов'язковий відсоток локалізації виробництва на території України для участі в державних закупівлях, що викликає гарячі дискусії. Крім того, він не лобіює інтереси окремих великих виробників або певних проєктів. Завдяки внутрішній кооперації дрібних і середніх підприємств-суміжників будуть організовуватися виробництва з випуску устаткування, комплектуючих, що сьогодні закуповуються у закордонних постачальників. 

Федерація роботодавців України підготувала відкрите звернення до президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо підтримки представленого законопроєкту №3739, важливості його прийняття для промисловості та економіки країни, і запропонувала всім присутнім — керівникам підприємств і керівниками органів місцевої влади — підписати звернення.

Скільки грошей українці тримають на депозитах: свіжі дані НБУ

Обсяг гривневих депозитів в українських банках за червень збільшився у порівнянні з травнем на 4% — до 699,1 мільярда гривень. Обсяг валютних (у доларовому еквіваленті) депозитів зменшився на 1,4% — до 17,3 мільярда доларів. 

Як повідомляється на сайті Національного банку України, з початку року обсяг гривневих депозитів збільшився на 9,1%, валютних — на 12,6%. Водночас залишки за гривневими кредитами збільшилися на 0,3% за червень та скоротилися з початку року на 1,8% — до 606,1 мільярда гривень. Залишки за валютними кредитами скоротилися на 0,4% за червень і зросли з початку року на 7,6% — до 14,28 мільярда доларів. 

Як повідомляв УНІАН, обсяг гривневих депозитів в українських банках за 2019 рік зріс на 18,5% — до 639,7 мільярда гривень, валютних — на 28,5%, до 17,2 мільярда доларів.

У МВФ назвали умови співпраці з Україною після відставки Смолія

Для виконання умов програми stand-by і отримання фінансування Україна повинна, як мінімум, зберегти поточну модель управління центральним банком, а також не відходити від принципів інфляційного таргетування та плаваючого валютного курсу. Про це в інтерв'ю виданню LIGA.net заявив офіційний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

«Програма базується на цих параметрах. Ми переконані, що модель управління центробанком і система управління монетарним і фінансовим секторами відповідають економічним інтересам України», — сказав Люнгман. Він зазначив, що для того, щоб ця модель працювала, центробанк повинен мати впевненість у тому, що він зможе ухвалювати «важкі, але необхідні рішення політично мотивованих наслідків». «Незалежність центробанку — це не абстрактна концепція. Існує чіткий зв'язок між незалежністю центрального банку та економічними результатами», — зазначив Люнгман. 

Як повідомляв УНІАН, 3 липня Верховна Рада України підтримала пропозицію президента Володимира Зеленського звільнити Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

В Україні з'явиться «портфельне кредитування» — В. Зеленський

Президент України Володимир Зеленський висловився за спрощення процедур для отримання підприємцями кредитів. Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив у Волинській області під час зустрічі з місцевими підприємцями. 

«Треба надати можливості, щоб люди могли відкривати малий, середній бізнес. Є речі, пов'язані з банківською культурою та банківськими програмами. Нам важко, ми близько року з цим боремося — говорили дуже серйозно з Національним банком — знижували облікову ставку, щоб потім у людей з'являлася можливість взяти кредити», — заявив президент. За його словами, незабаром у парламенті буде зареєстровано законопроєкт про так зване «портфельне» кредитування. «Крім програми «5-7-9%», яку ми наповнюємо, є «портфельне» кредитування, яке у Верховній Раді з'явиться у вигляді законопроєкту. Наше головне завдання — зробити нормальні умови для кредитування», — додав президент. 

Зеленський вважає, що в питанні кредитування існує «зарегульованість процесів», а Національний банк здійснює дуже жорстку монетарну політику. «Треба дати можливість користуватися спрощеною процедурою отримання цих кредитів з нормальними умовами — до 10%. Я думаю, що в принципі 5-7% — це нормальні умови, коли людина не буде виїжджати, а буде мати можливість, якщо вона хоче працювати», — підкреслив глава держави. 

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада в січні прийняла закон про створення в Україні Фонду розвитку підприємництва, який у 2020 році отримає 2 мільярди гривень фінансування. Фонд реалізує програму державної підтримки малого та середнього бізнесу, яка дасть змогу учасникам отримати кредит до 1,5 мільйона гривень під 5%, 7% або 9% річних для створення або розширення власного бізнесу. 3 лютого уряд України оголосив про старт програми «5-7-9», оцінюючи її потенціал в цьому році до 50 тисяч кредитів. Станом на 15 червня українські банки надали 639 кредитів на 404,76 мільйона гривень у рамках цієї програми. 17 червня 2020 року Кабінет міністрів спростив доступ бізнесу до кредитів, які надаються представникам малого та мікробізнесу в рамках програми «5-7-9». За період з 12 по 19 червня динаміка державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» склала + 69%, або + 593 заявок з пакетом документів на 1,6 млрд грн.

До кінця року економіка України впаде на 5% — Мінфін

За підсумками 2020 року економіка України впаде не більш ніж на 5%. Про це, як повідомляє пресслужба Мінфіну, заявив міністр фінансів Сергій Марченко. «Є підстави вважати, що найбільш критичну стадію кризи ми пройшли. Зараз йде відновлення», — сказав міністр. 

С. Марченко не бачить підстав вважати, що падіння економіки в Україні буде більшим, ніж у розвинених країнах. «Вважаємо, що 4,8% падіння ВВП —  реальний показник. Цьому є кілька пояснень. Україна не сильно інтегрована в найбільш постраждалі економічні ланцюжки світової економіки. Ринки нашої експортної продукції збереглися. Йдеться про зернові та продукти харчування. Падіння цін на руду і метал не таке сильне, як на нафту та газ», — сказав він. За його словами, для України, з точки зору зовнішніх позицій, ситуація не настільки вразлива, як для інших країн. «Вважаю, ми гідно вийдемо з цієї складної ситуації», — повідомив міністр. 

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня Міністерство фінансів України після кількох тижнів перерви повернулося на внутрішній ринок запозичень, відновивши проведення щотижневих аукціонів з розміщення облігацій внутрішньої державної позики. Викликана стрімким поширенням коронавірусу паніка на світових ринках спровокувала падіння валют країн і котирувань фондових бірж. У результаті нерезиденти скоротили обсяг купівлі боргових паперів країн, що розвиваються, до яких відноситься й Україна. 2 червня 2020 року Міністерство фінансів України на щотижневому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 2 мільярди 945 мільйонів 492,3 тисячі гривень.

Єрмак домовився зі Світовим банком про виділення Україні $350 мільйонів

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів телефонну розмову з віцепрезидентом Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анною Б'єрде. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента. Сторони обговорили надання Україні 350 мільйонів доларів США в рамках «Першої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення». Цей кредит буде спрямований на підтримку реформ, які є критично важливими для економічного відновлення, і повинні допомогти Україні пом'якшити наслідки пандемії COVID-19.

 Андрій Єрмак та Анна Б'єрде обговорили прогрес земельної реформи в Україні, а також реформу корпоративного управління. Окремо співрозмовники зупинилися на заходах, необхідних для забезпечення макроекономічної стабільності.

Як повідомляв УНІАН, Світовий банк попередив, що в цьому році ситуація може призвести до крайнього зубожіння від 40 до 60 мільйонів осіб, причому Африка на південь від Сахари постраждає найбільше, за нею йде Південна Азія. Міжнародна організація праці очікує, що еквівалент втрачених робочих місць складе 195 мільйонів.

Міненерго: ганебні схеми постачання російського вугілля на «Центренерго» мають припинитися

«Центренерго» має надавати пріоритет українському вугіллю з державних шахт, а ганебних схем постачання російського вугілля не повинно бути. Про це заявила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, передає УНН. 

Вона наголосила, що всі українські шахти повинні якнайшвидше вийти з вимушеного простою, а гірники — повернутися на роботу. «Ми очікуємо, що «Центренерго» проявить державницьку позицію і надасть пріоритет українському вугіллю, а воно має закуповуватися пріоритетно на державних шахтах. Решту потреби «Центренерго» може купувати на вільному ринку, за конкурентними цінами й умовами, які задовольняють сторони. Міненерго вважає, що основним завданням усіх зацікавлених сторін є успішне проходження опалювального сезону, забезпечення гірників роботою, а «Центренерго» — вугіллям. Також ми сподіваємося на те, що ганебних схем із постачанням російського вугілля на«Центренерго» більше не буде», — заявила очільниця міністерства. 

Нагадаємо, нещодавно журналісти викрили схеми постачання на «Центренерго» російського вугілля компаніями з орбіти Ігоря Коломойського. Схеми прикрили та зобов’язали «Центренерго» надавати пріоритет українському вугіллю, аби виводити з простою українські шахти. Та «Центренерго» скаржиться на такі заходи і заявляє про необхідність взяття кредитів під закупівлю українського вугілля.

 

ДУМКА ТИЖНЯ

ДОСТУПНІ ДЛЯ ІНВЕСТУВАННЯ УКРАЇНСЬКІ ЄВРОБОНДИ, НОМІНОВАНІ У ЄВРО, ПІД 5,3% ДОХІДНОСТІ

Інвестори можуть придбати єврооблігації України (ОЗДП), номіновані у євро, з датою погашення 20.06.2026 р. Україна в особі МФУ емітувала 100 000 цінних паперів на суму €1 млрд під 6,75% річних (купонний дохід). Мінімальний лот — 10 облігацій. Номінал облігації — €1000. Придбати дані цінні папери можна на біржі ПФТС через свого брокера.

Ці єврооблігації оцінюються рейтингом «B-» від Standard&Poor's Credit Market Services Europe Limited та «B-» від Fitch Ratings Ltd.. Рейтинг не є рекомендацією щодо купівлі, продажу чи зберігання цінних паперів. Орган, що присвоює рейтинг, може його переглядати, тимчасово зупиняти або знімати у будь-який час (табл. 1).

РЕКОМЕНДАЦІЇ

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)

ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня знову підвищилася до 110% і оновила максимум. Показник становить 109,77% від номіналу (проти минуло тижневого показника 108,87%).

 

Ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня знизилися до рівня 10,74% (в середньому). Показник минулого тижня був на рівні 11,08%.  

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 7 липня 2020 року до державного бюджету залучено лише 0,312 млрд грн.


Курс гривні станом на 10.07.2020 р.

Курс гривня/долар на міжбанку повернувся у прогнозований коридор значень минулого тижня. 

Після відставки Якова Смолія, курси готівковий, НБУ та міжбанку знову повернулися у свій вже звичний коридор 26,5–27 грн. Поки розглядаються кандидатури, оскільки чіткого рішення щодо призначення нового голови НБУ ще немає. 

 

Ще на початку тижня курс міжбанку був 27,14 (середній готівковий — 27,17), а вже зараз коливається в діапазоні 26,6–26,9 грн/дол. США (середній готівковий курс цей тиждень закінчує на позначці 26,8–27,1 грн/дол.). 

 

Наступний тиждень прогнозується на рівні 26,5 – 27 грн/дол. США. Проте, призначення нового глави НБУ (а це буде несподіванкою) може призвести до значної волатильності курсу.

 

У цей період невизначеності рекомендуємо тримати частину заощаджень в гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (у тому числі корпоративних) чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Так ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію, яка знижується, та девальвацію у випадку форс-мажору.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»