Фондовий ринок за тиждень 09.03-12.03

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

НА ПЕРВИННИЙ РИНОК ОВДП УКРАЇНИ ДОПУСТИЛИ ФІНАНСОВІ КОМПАНІЇ

10 березня 2021 року Кабінет міністрів України ухвалив зміни до Положення про інститут первинних дилерів. Відтепер на первинний ринок облігацій внутрішньої державної позики будуть допущені не тільки банки. Первинними дилерами ОВДП зможуть бути будь-які фінансові установи, що відповідають встановленим вимогам.

Нагадаємо: відповідно до попередньої редакції Положення про інститут первинних дилерів тільки банки могли бути учасниками розміщень ОВДП. Натомість на сьогодні існує багато інших торговців цінними паперами, які створюють значний попит на ринку державних облігацій та мають можливість придбавати ОВДП під час проведення Мінфіном аукціонів, але втрачають конкурентні переваги.

Також уряд вніс уточнення щодо строку торгівлі облігаціями (протягом останнього року) та строку виконання зобов’язань первинними дилерами для цілей оцінювання (календарний рік).

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ 2020 РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня знизилася, як порівняти з минулим тижнем, і становить 117,39% від номіналу (минулотижневий показник — 117,7%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня зросли до 11,69%. Минулотижневий показник —   11,42%.

У результаті проведення розміщень ОВДП 9 березня 2021 року Міністерство фінансів України залучило до держбюджету 5,2 млрд грн (минулого тижня — 11,5 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 9,03-12,05% у гривні.

За тиждень дохідність облігацій строком обігу 1 рік знизилася з 10,67% до 10,62% у гривні, строком обігу 3 роки — залишилася на рівні 12,05%.

Таким чином, Мінфін залучив на 2,2 раза більше коштів, ніж минулого тижня, на тлі незначного коливання рівня дохідності. Це свідчить про зниження інтересу інвесторів до боргових зобов’язань України.

Курс гривні 09.03 – 12.03.2021 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був на рівні 27,6-27,8 грн/дол. Середній готівковий курс цього тижня був на рівні 27,73-27,75 грн/дол. 

Цього тижня курс гривні переважно залишався у вузькому коридорі 27,65-27,75 грн/дол., демонструючи рівносильність «бичачих» та «ведмежих» настроїв на ринку.

Наступного тижня очікуємо, що курс протестує верхню межу каналу на рівні 28 грн/дол. на тлі високої волатильності курсу та збільшення обсягів торгів.

Середньостроково до червня 2021 року очікуємо укріплення гривні до рівня 26,5 грн/дол., якщо не буде глибокої корекції на фондовому ринку США.

У цей період невизначеності і потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (в т. ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т. ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»