Фондовий ринок за тиждень 12.04-16.04

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПІДВИЩИВ ОБЛІКОВУ СТАВКУ ДО 7,5%

У четвер 15 квітня Правління Національного банку України ухвалило рішення щодо підвищення облікової ставки з 6,5% до 7,5%. Рішення прийняли, щоб поступово уповільнювати інфляцію у другій половині 2021 року, а також знижувати її до цілі НБУ на рівні 5% у першій половині 2022 року. Нацбанк підвищує облікову ставку вже удруге в цьому році: 4 березня відбулося підвищення з 6% до 6,5%.

Підвищення облікової ставки до 7,5% не викликало здивування на ринку. Останнім часом інфляція очікувано перевищувала цільовий діапазон у 5% ± 1 п.п. Після того як у березні зростання споживчих цін прискорилося до 8,5% в річному обчисленні, що на 42 б.п. перевищує верхню межу цільового діапазону, стало ясно, що Нацбанк здійснить заходи щодо приборкання інфляції.

До основних факторів, які розганяють інфляцію в Україні, зараховуємо:

  1. Зростання споживчого попиту, зокрема через підвищення зарплат.
  2. Високі інфляційні очікування населення і суб'єктів господарювання.
  3. Ефект низької бази порівняння.
  4. Зростання світових цін на енергоносії, сировину і продукти харчування.
  5. Загальне пожвавлення світової економіки.

Підвищення облікової ставки на 1 п.п. в першу чергу зумовить здорожчання кредитних ресурсів, що негативно відіб'ється на обсягах національного виробництва і сукупному попиті. Це сприятиме зниженню рівня інфляції і незначному зростанню рівня безробіття. Також підвищиться привабливість депозитів у порівнянні з іншими інвестиційними активами.

У другому півріччі поточного року можна очікувати на зниження рівня інфляції. Цьому сприятиме ефект від підвищення облікової ставки Нацбанком до 7,5%, а також вичерпання ефекту низької бази порівняння для більшості товарів. У той же час, на наш погляд, цих факторів недостатньо для зниження рівня інфляції до 5% річних, оскільки через економічну і, головне, військову нестабільність інфляційні очікування в країні залишатимуться на високому рівні.

Однак, як зазначив Голова НБУ Кирило Шевченко, Нацбанк готовий і далі продовжувати підвищувати облікову ставку до рівня, який забезпечить повернення інфляції до цільового рівня 5% у першому півріччі 2022 року. Не виключено, що в найближчі півроку регулятор підніме облікову ставку ще на 1-1,5 п.п.

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ 2020 РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

Корпоративні облігації 

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня зросла, як порівняти з минулим тижнем, і становить 118,51%  від номіналу (минулотижневий показник — 117,81%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня зросли до 11,94% проти минулотижневого показника 11,9%.

У результаті проведення розміщень ОВДП 13 квітня 2021 року Міністерство фінансів України залучило до держбюджету 1,6 млрд грн (минулого тижня – 1,1 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 8,07-11,1% у гривні.

За тиждень дохідність облігацій строком обігу 1 рік залишилася на рівні 10,75% у гривні; облігації строком обігу 3 роки не розміщувалися.

Цього тижня Мінфін залучив у 1,5 рази більше коштів, ніж минулого тижня, на тлі незначного коливання рівней дохідності. Це свідчить про деяке покращення інвестиційної привабливості України. З іншого боку, інвестори починають втрачати інтерес до України через побоювання щодо можливої воєнної агресії з боку РФ.

Курс гривні 12.04 – 16.04.2021 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був на рівні 27,86-28,1 грн/дол. Середній готівковий курс цього тижня був на рівні 27,9-27,97 грн/дол. 

Цього тижня курс гривні протестував рівень 28,1 грн/дол., після чого відразу відкотився до рівня 27,9 грн/дол. Загалом за підсумками тижня спостерігається поступова консолідація курсу у вузькому діапазоні 27,9-28 грн/дол. перед вірогідним розворотом і укріпленням національної валюти.

Наступного тижня очікуємо на коливання курсу у межах цінового коридору на рівні 27,8-28,15 грн/дол. на тлі високої волатильності курсу та збільшення обсягів торгів.

Середньостроково до кінця червня 2021 року очікуємо укріплення гривні до рівня 26,5 грн/дол., якщо не буде глибокої корекції на фондовому ринку США.

У цей період невизначеності і потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах з високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину - у валютних облігаціях (в т.ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т.ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід з грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Індикативні котирування компанії Фрідом Фінанс

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»