Фондовий ринок за тиждень 14.09-18.09

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

ЗБОРИ АКЦІОНЕРІВ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ» (BAVL). ДИВІДЕНДИ БУДУТЬ, АЛЕ ПІСЛЯ РІШЕННЯ НАГЛЯДОВОЇ РАДИ

Відповідно до Протоколу №Зб-61 річних Загальних зборів акціонерів акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль», опублікованому  18.09.2020 р., акціонери банку прийняли рішення направити  4,273 млрд грн на виплату дивідендів власникам простих акцій банку. У розрахунку доходу на номінальну вартість однієї простої акції це становить 69,5%. Було погоджено доручити Наглядовій раді банку визначити порядок та строк виплати дивідендів (відповідно до чинного законодавства протягом 6 місяців) за простими та привілейованими акціями та повідомити акціонерів про їх виплату.

Результати голосування:

  • «за» — 60 504 417 857 голосів; 
  • «проти» — 3 103 034 голоси; 
  • «утрималися» — 0 голосів; 
  • не голосували — 0 голосів.

Якщо просто, то ми очікуємо рішення Наглядової ради банку щодо дати «відсічення» акціонерів та дати виплати дивідендів. Зазвичай, це триває 1-3 місяці, а між датою відсічення та датою виплати може пройти від 2 до 4 тижнів.

Акції зараз можуть бути волатильні в ціні, оскільки хтось захоче зафіксувати прибуток, а хтось встигнути до дати «відсічення» купити акції, хоча в ціну 0,409-0,41 грн за акцію вже включені дивіденди.

Рекомендації

Акції

Корпоративні облігації

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)

BAVL

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)


ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня трохи знизилася, якщо порівняти з показниками минулого тижня, і становить  110,94% від номіналу (минулотижневий показник 111,56%). Це досі вище рівня 10%. 

Ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня відповідно теж підвищилися до рівня 11,28% (в середньому), проти показника 10,84% минуло тижня. 

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 15 вересня 2020 року, до державного бюджету залучено 6,025 млрд грн із середньозваженим рівнем дохідності  7,82%-10,43% у гривні та 3,5% в доларах (за офіційним курсом НБУ).

Курс гривні станом на 18.09.2020 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня піднявся до рівня 27,9–28,2 грн/дол. США, (середній готівковий курс на цьому тижні на такому ж рівні – 27,8-28,2 грн/долар). 

Як ми і прогнозували, курс зростає. Причина – початок осіннього сезону. До кінця тижня будемо спостерігати коридор 27,3 – 28,5 грн/дол. США, з суттєвою волатильністю.

Залежно від ринкової кон'юнктури, агрокомпанії та Нацбанк можуть також знизити курс, укріплюючи гривню, можливо, відштовхуючись від рівня опору (вересня-листопада 2018 року) 28,2-28,5 грн. Можливе посилення курсу національної валюти до рівня 27,2 грн/дол до кінця вересня. 

Цього тижня ми спостерігали, що НБУ збивав попит на валюту через механізм інтервенцій, тому курс тримався на рівні 28,1 грн/дол. Загалом, ситуація буде залежати від того, чи вийдуть приватні компанії з пропозицією валюти в п’ятницю для поповнення обігових коштів у гривні. Зазначимо, що пікові виплати у вересні за зовнішнім боргом вже відбулись, а золотовалютні резерви зросли до нового максимуму 29,049 млрд дол. США станом на кінець серпня 2020 року. 

Середньостроково ж, до кінця 2020 року, курс може піднятися до 29 - 30 грн/дол. Наголосимо, що 80% виконання цього сценарію залежатиме від політики НБУ, а не від інших учасників ринку.

У цей період невизначеності рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (у тому числі корпоративних) чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Так ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію, яка знижується, та девальвацію у випадку форс-мажору.


Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»