Фондовий ринок за тиждень 15.03-19.03

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

СПРАВА «МОТОР СІЧ»: КИТАЙСЬКІ ІНВЕСТОРИ ОСКАРЖУЮТЬ САНКЦІЇ

Китайські компанії-акціонери АТ «Мотор Січ» Skyrizon Aircraft Holdings Limited і Twinstar Holdings S.A. подали позов з вимогою скасувати укази Президента України від 28 і 29 січня 2021 року стосовно накладених на них санкцій, які передбачають блокування активів і заборону на в’їзд до України керівникам компаній-позивачів. Компанії вказали на незаконність накладених санкцій через відсутність обґрунтованих підстав. Позивачі зазначають, що ведуть законну діяльність, законно придбали акції компанії «Мотор Січ» і не здійснювали жодних дій, спрямованих на порушення безпеки України. Співвідповідачами за позовом стануть СБУ, яка виступила ініціатором санкцій, і РНБО, яка прийняла рішення про їх застосування.

Верховний Суд України відкрив провадження за позовом китайських компаній. Зокрема, суд зажадав від Служби безпеки України надати докази, які стали основою для рекомендацій Раді національної безпеки і оборони про застосування санкцій до компаній з КНР, які згодом були затверджені указом Президента України.

Судові засідання за позовом китайських акціонерів АТ «Мотор Січ» відбудуться 5 і 22 квітня 2021 року.

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ 2020 РОКУ)

BAVL

MHPC

Корпоративні облігації 

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня зросла, як порівняти з минулим тижнем, і становить 117,62% від номіналу (минулотижневий показник — 117,39%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня знизилися до 11,68%. Минулотижневий показник —   11,69%.

У результаті проведення розміщень ОВДП 16 березня 2021 року Міністерство фінансів України залучило до держбюджету 14,3 млрд грн (минулого тижня — 5,2 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 8,33-12,5% у гривні.

За тиждень дохідність облігацій строком обігу 1 рік зросла з 10,62% до 10,74% у гривні, строком обігу 3 роки — залишилася на рівні 12,05%.

Як бачимо, Мінфін залучив у 2,75 раза більше коштів, ніж минулого тижня, на тлі незначного коливання рівней дохідності. Це свідчить про покращення інвестиційного клімату України.

Курс гривні 15.03 – 19.03.2021 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був на рівні 27,55-27,76 грн/дол. Середній готівковий курс цього тижня був на рівні 27,68-27,7 грн/дол. 

Цього тижня курс гривні консолідувався під позначкою 27,7 грн/дол. після двотижневого укріплення гривні.

Наступного тижня очікуємо, що курс протестує верхню межу каналу на рівні 28 грн/дол. на тлі високої волатильності курсу та збільшення обсягів торгів.

Середньостроково до червня 2021 року очікуємо укріплення гривні до рівня 26,5 грн/дол., якщо не буде глибокої корекції на фондовому ринку США.

У цей період невизначеності і потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (в т. ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т. ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»