Фондовий ринок за тиждень 15.06-19.06

Завантажити звіт.pdf


ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ


НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ

Економіка України з початку року скоротилася на 1,3%

Реальний валовий внутрішній продукт України в першому кварталі 2020 року скоротився на 1,3% як порівняти з аналогічним періодом попереднього року, і на 0,7%, як порівняти з 4 кварталом 2019 року. Номінальний ВВП становить 845,8 мільярда, а ВВП у розрахунку на одну особу — 20 203 гривні. 

 

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України у 2019 році сповільнилося до 3,2% з 3,4% у 2018 році, або максимального показника за останні 7 років. Світовий банк очікує, що у 2020 році економіка України скоротиться на 3,5%, тоді як падіння світової економіки становитиме 5,2%

 

Укрпошта відновила міжнародну доставку пасажирськими літаками

 

Національний оператор поштового зв'язку АТ «Укрпошта» відновив міжнародну доставку посилок пасажирськими літаками компаній Lufthansa та KLM. Про це повідомила пресслужба компанії. В Укрпошті підкреслили, що обидві компанії стали першими з березня (коли Кабмін прийняв рішення припинити міжнародне пасажирське авіасполучення), чиї авіарейси використовував оператор поштового зв'язку для доставки посилок в інші країни. 

 

Німецька авіакомпанія Lufthansa доставляє відправлення Укрпошти з України до Німеччини, звідки вони будуть направлені в інші країни Європи, Південної Америки, Південної та Південно-Східної Азії, США, Китай, Японію; нідерландська KLM — з України до Нідерландів, звідки посилки будуть спрямовані в ПАР, ОАЕ, Нову Зеландію, Австралію, Колумбію, Перу, Панаму і ряд інших країн. Згідно з повідомленням, зараз поштові відправлення будуть перевозитися 5 разів на тиждень рейсами Lufthansa і 3 рази в тиждень рейсами KLM. 

 

Як повідомляв УНІАН, Укрпошта за два місяці карантину (з 17 березня по 17 травня) перевезла через кордон понад 500 тонн відправлень мікро-, малого та середнього бізнесу України на суму понад 40 мільйонів доларів. 17 березня уряд закрив міжнародне регулярне пасажирське сполучення, що змусило Укрпошту відмовитися від доставки посилок пасажирськими літаками. 

 

Нова пошта запустила два регулярних вантажних авіарейси до Китаю 

 

Оператор міжнародної експрес-доставки «Нова пошта Глобал» (Nova Poshta Global, NPG) запустив два регулярних вантажних авіарейси до Китаю. Як повідомила пресслужба компанії, запуск нових щотижневих рейсів Київ-Пекін-Київ обумовлений підвищеним попитом на міжнародні перевезення. 

 

«Зараз китайський напрямок є одним з найперспективніших у міжнародній торгівлі. У травні ми доставили з китайських інтернет-магазинів майже у 2,5 раза більше замовлень, ніж у квітні. Тому вирішили на постійній основі зафрахтувати ще один додатковий прямий рейс. Тепер двічі на тиждень ми доставляємо товари як для фізичних осіб, так і для компаній, що працюють на імпорт з Китаю», — коментує СЕО компанії Юрій Беневитський. За його словами, збільшення кількості авіарейсів забезпечить гарантовані строки доставки посилок, оскільки клієнтам не доведеться чекати потрібне «вікно» для їх дозавантаження. 

 

Довідка УНІАН. «Нова пошта Глобал» (раніше «Нова пошта Інтернешнл») з 2015 року надає послуги міжнародної експрес-доставки, входить до групи компаній «Нова пошта». Компанія розвиває сервіс NP Shopping — доставку з інтернет-магазинів США, Китаю, Великобританії та Польщі. За 2019 рік компанія доставила 3,4 мільйона міжнародних посилок, що на 26% більше, ніж за 2018.

 

МВФ збирається визначатися щодо нового траншу для України не раніше осені

 

Міжнародний валютний фонд планує провести перший огляд виконання Україною програми Stand-By у вересні. Після цього буде ухвалено рішення про виділення наступного траншу. Про це під час брифінгу 18 червня заявив директор пресофісу МВФ Джеррі Райс, передає кореспондент УНН. «Перший транш коштів за програмою МВФ вже зроблено — це близько 2,1 мільярда доларів. А залишок буде поетапно завершений у межах 4 переглядів. Програма тільки почалася, тому ще зарано підтверджувати дату першого перегляду. Але я можу сказати вам, що ми орієнтуємося на вересень», — сказав Райс.

 

За його словами, нова програма МВФ для України спрямована на підтримку реагування української влади на кризу COVID-19, а також буде спрямована на збереження результатів і просування критично важливих реформ, які необхідні, щоб підготувати Україну до відновлення та росту економіки після кризи. «Важливо відзначити, що така домовленість із МВФ допоможе розблокувати ширшу міжнародну підтримку України, в тому числі з боку Європейського Союзу в межах програми макрофінансової допомоги ЄС», — зазначив представник фонду.

 

Як повідомляв УНН, міністр фінансів Сергій Марченко напередодні заявив, що приїзд місії Міжнародного валютного фонду в Україні очікується в липні-серпні.

 

Служба зайнятості: кількість безробітних в Україні за рік зросла на 76%

 

Станом на 12 червня кількість безробітних в Україні становить 516 тис., що на 76% або 223 тис. більше, ніж на відповідну дату минулого року. Про це повідомили у Державній службі зайнятості у відповідь на інформаційний запит УНН.

 

«У зв’язку з пандемією коронавірусної хвороби COVID-19 відбулося скорочення попиту на робочу силу та суттєве зростання звернень громадян по допомогу в працевлаштуванні до центрів зайнятості. Станом на 12 червня 2020 року кількість безробітних, зареєстрованих в Державній службі зайнятості, становить 516 тис. осіб, що на 76% або на 223 тисячі більше, ніж станом на відповідну дату минулого року (станом на 12 червня минулого року кількість зареєстрованих у службі зайнятості безробітних становила 293 тисячі чоловік)», — йдеться у відповіді на запит.

 

Вказано, що від початку дії карантину, тобто з 12 березня по 11 червня, було зареєстровано 285 тис. безробітних, що майже удвічі більше, ніж за відповідний період минулого року. 

 

«Не зважаючи на обмежувальні заходи, з початку дії карантину Державною службою зайнятості працевлаштовано 143 тис. громадян, з них 94 тис. мали статус безробітного», — вказано у відповіді. Зазначається, що станом на 12 червня 2020 року у базі даних державної служби зайнятості налічується 53 тис. вакансій, що на 40% менше, ніж на відповідну дату минулого року.

 

Повідомляється, що з початку карантину роботодавці подали 161 тис. вакансій, що вдвічі менше, ніж за відповідний період минулого року. Попит спостерігається на робітників, що працюють з інструментами, обслуговуючий персонал, працівників сфери послуг і торгівлі, некваліфікованих працівників, професіоналів, фахівців, менеджерів та керівників.

 

«Під час карантину багато роботодавців запровадили заходи щодо забезпечення дистанційної роботи працівників та надання послуг онлайн. Ці рішення не втратять своєї актуальності і після завершення карантину. Тому може залишитися попит на кур’єрів, онлайн-викладачів, ІТ-спеціалістів, зокрема у сфері розробки сайтів тощо. При цьому вже зараз можна очікувати скорочення попиту на працівників у галузях, які не зможуть повноцінно функціонувати протягом певного часу після завершення карантину, зокрема, у туристичній сфері, ресторанному та готельному бізнесі, на авіаційному та залізничному транспорті, у сфері відпочинку та розваг тощо», — вказано у відповіді на запит.

 

Нагадаємо, кількість безробітних в Україні перевищила пів мільйона в кінці травня.

 

Названо виробника курятини «Без антибіотиків»

 

Завершено аудит двох птахофабрик, які входять у групу МХП (Наша Ряба), на предмет використання ними антибіотиків. Про це повідомляє Асоціація «Союз птахівників», передає УНН. Мова про ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та ТОВ «Вінницька птахофабрика». Аудит підтвердив, що обидві виробляють курятину «Наша Ряба» без антибіотиків.

 

«Згідно з висновками проведених аудитів, ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та ТОВ «Вінницька птахофабрика» відповідають задекларованим Добровільним вимогам до птахогосподарств по вирощуванню птиці та забійного (переробного) підприємства із технологією отримання продукції птахівництва без застосування антимікробних засобів та їх залишків», — зазначили в Асоціації.

 

Тож, «Союз птахівників» надав підприємствам право наносити додаткове маркування класу «А» на свою продукцію. Про результати аудиту «Союз птахівників» поінформував Держпродспоживслужбу. Вона має право здійснювати нагляд за підприємствами щодо дотримання ними вимог вирощування птиці та отримання продукції без застосування антибіотиків, на будь-якому виробничому етапі. «Разом із тим, Асоціація «Союз птахівників» залишає за собою право проводити самостійні відбори зразків продукції цих підприємств на будь-якому етапі вирощування, виробництва, реалізації з метою зовнішнього моніторингу дієвості, запровадженого оператором ринку, контролю», — йдеться у повідомленні.

 


ДУМКА ТИЖНЯ 


Підтверджені довгострокові кредитні рейтинги по МХП, MHP SE (тікер MHPC) на рівні «B+»

 

Рейтинги Fitch підтвердили довгострокові рейтинги за замовчуванням для іноземних та місцевих валют (IDR — Income-Driven Repayment) для MHP SE, та старший незабезпечений рейтинг на рівні «B+». Рейтинг Outlook — стабільний.

 

 

 

Довгострокова рентабельність місцевої валюти (LC) MHP SE «B+» продовжує отримувати вигоду від одноразового підйому від довгострокового IDR в Україні. Це показує зростаючу частку прибутку за межами країни, а також сильний бізнес-профіль MHP з розумним масштабом і вертикальною інтеграцією, що призводить до високої операційної прибутковості. IDR в іноземній валюті («FC») на рівні «B+», що знаходиться на один рівень вище, ніж в Україні («В»), підтримується високим коефіцієнтом обслуговування боргу у твердій валюті.

 

Підтвердження показує перегляд рейтингового агентства прогнозованих доходів на 2020 рік та показника EBITDA через низькі ціни на птицю. Така вартість буде зберігатися протягом більшої частини року після істотного зниження у 2 півріччі та з поступовим відновленням із 2021 року. Вища прибутковість також підтримує очікування щодо заборгованості у 2021 році, хоча ліквідність залишається міцною. Агентство розглядає нещодавно схвалений кредит для пов'язаних сторін, який складається з кредитного об'єму розміром 80 мільйонів доларів США для основного акціонера WTI Trading. Він має тимчасовий характер, але не відповідає історичній практиці управління MHP.

 

Нижчі очікування прибутковості. Fitch розраховує, що маржа (EBITDA) MHP буде у межах 20–23% протягом наступних чотирьох років, оговтавшись від 19,3% у 2019 році. При цьому вона залишиться нижчою ніж наші прогнозовані попередні оцінки 23–26%. Слабка прибутковість у 2019 році — це поєднання низьких цін на птицю, збільшення витрат, зокрема через підвищення курсу гривні, та зменшення маржі внаслідок консолідації Perutnina Ptuj D.D (PPJ). У 2020 році рентабельність, ймовірно, буде підтримуватися девальвацією в місцевій валюті. На 2021-2023 рр. агентства очікують помірне відновлення маржі на зростання цін на птицю та товари разом зі збільшенням експортних продажів відповідно до стратегії компанії.

 

Тривала диверсифікація. Зараз MHP зменшив свою частку доходу з України до 30% з 41% у 2018 році. Це стало можливим завдяки 28% приросту експорту та придбанню PPJ у Словенії у 2019 році. Очікується, що зростання експортних продажів сповільниться у 2020-2022 роках через зниження цін на птицю та відкладення експансії у Вінниці, приріст обсягів продажу яких в основному здійснюється через експорт. Проте, ми припускаємо подальше розширення PPJ, де MHP має на меті збільшити випуск продукції на понад 10% у 2020 році. MHP також розглядає проєкт «зеленого поля» в Саудівській Аравії. Якщо його запустять, це ще більше зменшить залежність MHP від України.

 

Сильний бізнес-профіль, проблеми управління. Рейтинги виграють від сильної ринкової позиції MHP, який є домінуючим виробником птиці та переробленого м’яса в Україні. Компанія має більший масштаб, кращий доступ до банківського фінансування та більшу вертикальну інтеграцію, ніж у місцевих конкурентів та інших рейтингових партнерів у всьому світі. Але недавня позика розміром 80 мільйонів доларів США, надана пов'язаній стороні, оцінюється як сигнал потенційного послаблення практики управління в бізнесі, який історично демонстрував високі стандарти управління в Україні. Якщо така практика зберігається, це може чинити тиск на рейтинги.

 

Скромний позитивний вільний грошовий потік (FCF). Припускається, що нинішнє рішення про відкладення частини капіталу — це захист FCF до 2020 року, і що MHP лише тимчасово відхилився від своєї амбіції щодо розширення можливостей експорту. Тому з 2021 року очікується, що, крім решти проєкту для фази 2, MHP інвестуватиме в бізнес PPJ та інші можливості розширення. Це може призвести до негативного FCF, який може зменшити його буфер ліквідності в роки, відзначені високою часткою капіталу.

 

Сильні корпоративні зв’язки. Довгострокові ІРР (Internal Parents Partnership) ПАТ «Миронівський хлібопродукт» та дочірнього підприємства MHP SE можливі завдяки сильним стратегічним та юридичним зв'язкам між двома компаніями. Миронівський хлібопродукт — компанія з маркетингу та продажу товарів, що їх виробляє група компаній в Україні. Положення про переопрацювання/перехресне прискорення в основних договорах про позики та гарантії операційних компаній «Миронівський хлібопродукт», що створюють значну частину EBITDA групи, забезпечують міцні юридичні зв’язки з рештою групи. 

 

MHP має потужний діловий і фінансовий профіль, який можна порівняти з рейтинговою категорією «BB». Але операційне середовище в Україні обмежує його довгостроковий ІР-рейтинг.

 

Бізнес MHP менший, і він має слабший рейтинг у світовому масштабі, ніж міжнародні м'ясопереробники Tyson Foods, Inc. (BBB / Negative), Smithfield Foods, Inc. (BBB / Stable), BRF SA (BB / Stable) та Pilgrim's Pride Корпорація (BB / Stable). Це врівноважується вищою прибутковістю, ніж у більшості конкурентів, і меншим важелем, ніж у низько оцінених міжнародних компаній у галузі переробки м'яса. У регіоні EMEA вертикально інтегрована бізнес-модель MHP схожа на модель фірми Agri Business Holding Miratorg LLC (B / Stable), але вищі важелі та слабші практики корпоративного управління обмежують рейтинг останнього.

 

Задовільна ліквідність. Станом на кінець 2019 року MHP утримував 316 мільйонів доларів наявних грошових коштів на балансі після коригування Fitch на 25 мільйонів доларів для цілей оборотних коштів. Цього більш ніж достатньо для погашення короткострокового фінансового боргу розміром 25 млн доларів США та проведення фінансових операцій протягом року. Крім того, МХП має комфортний графік погашення. Наступний основний строк погашення представлений єврооблігаціями на 500 мільйонів доларів США, що виплачується в жовтні 2024 року.

 


РЕКОМЕНДАЦІЇ


ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)



ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

 

 

 

Середня вартість українських облігацій цього тижня знову зросла й оновила максимуми. Показник сягнув позначки 108,63% від номіналу (проти показника минулого тижня 108,17%).

 

 

Ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) на цьому тижні опустилися до рівня 10,96% (в середньому), і прямують до мінімумів лютого-березня 2020 року — 10% (проти показника минулого тижня 11,11%). 

 

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 16 червня 2020 року, до державного бюджету залучено 1,959 млрд грн.

 

Код облігації 

Дорозміщення

UA4000202469

Дорозміщення

UA4000209225

Первинне розміщення

UA4000209886

Дорозміщення

UA4000207682

Дати сплати відсотків

30.09.2020

26.08.2020

24.02.2021

25.08.2021

23.02.2022

19.08.2020

17.02.2021

18.08.2021

16.02.2022

17.08.2022

15.02.2023

Розмір купонного платежу на одну облігацію

86,25

-

52,85

49,20

Номінальний рівень дохідності (%)

17,25%

11,28%

10,57%

9,84%

Дата погашення

30.09.2020

25.11.2020

23.02.2022

15.02.2023

Середньозважений рівень дохідності (%)

7,50%

8,00%

10,57%

10,76%

Залучено коштів до державного бюджету від продажу облігацій

531 710 000,00

482 961 000,00

729 128 519,90

215 792 344,50

 


Курс гривні станом на 19.06.2020 р.

 

 

Курс гривня/долар на міжбанку торгувався у прогнозованому коридорі значень минулого тижня. 

 

Курс міжбанку коливався в мінімальному коридорі 26,6-26,6 грн/дол. США (готівковий курс — 26,6-26,84 грн/долар). Після траншу МВФ та зниження облікової ставки курс міжбанку тримається в коридорі 26,5-27 грн/$. 

 

У цей період невизначеності рекомендуємо тримати частину заощаджень в гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Так ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію, яка знижується, та девальвацію у випадку форс-мажору.




Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»