Фондовий ринок за тиждень 21.04 - 24.04

Скачати звіт.pdf


ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ


НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ

У США схвалили виділення $500 мільярдів на підтримку економіки

Сукупна сума державної допомоги економіці наближається до безпрецедентних 3 трильйонів доларів. За новий пакет заходів, спрямованих на підтримку малого бізнесу і лікарень, проголосували 388 законодавців, проти - п'ятеро. Палата зібралася вперше за кілька тижнів. Багато законодавці були в захисних масках, а процедура голосування була більш тривалою, ніж звичайно, для дотримання заходів соціального дистанціювання. Сенат вже схвалив законопроект у вівторок. Тепер документ вирушив на підпис президентові США Дональду Трампу, який вже пообіцяв його затвердити. Кількість хворих коронавірусом в США перевищила 800 тисяч осіб. Епідемія забрала майже 50 тисяч життів, а заходи по її стримування залишили без роботи 26 мільйонів американців.


Верланов: попри сповільнення економіки, у березні бюджет отримав на 900 мільйонів гривень більше надходжень від ПДВ, ніж торік

Без урахування НАК «Нафтогаз України», АТ «Укргазвидобування», АТ «Укртрансгаз», ПАТ «Укрнафта» за деклараціями березня 2020 року було задекларовано 17,9 млрд грн податку на додану вартість (ПДВ). Це на 900 млн грн, або на 5,3% більше, ніж минулого року.   Про це інформує Державна податкова служба.  У відомстві зазначили, що за підсумками декларування ПДВ у березні зберігається тенденція випереджаючих темпів росту сум податку до обсягів постачання, через це фіскальна ефективність ПДВ зросла майже на 10%. 


У повідомленні наголошується, що за цей же період обсяг постачання скоротився на 4,2% (з 729,7 млрд грн до 699,2 млрд грн).  «Як нам це вдалося? Жодної магії – тільки припинення мінімізаційних схем та збільшення якості адміністрування ПДВ. Цей результат краще за будь-які слова говорить про те, що податкова служба робить свою роботу. І якими би не були зовнішні виклики, ефективність її лише зростатиме», – заявив голова ДПС Сергій Верланов.  «Попри масовані атаки шахраїв та їхніх покровителів, кошти і надалі надходитимуть до бюджету, а чесний бізнес вчасно отримуватиме відшкодування», - підкреслив він.   Нагадаємо, раніше голова ДПС Сергій Верланов заявив, що новій податковій службі вдалося вперше в історії України припинити схеми з ПДВ, і це доконаний факт. 


Нацбанк знизить купівлю валюти на ринку до $20 мільйонів на день

Національний банк України (НБУ) зменшив планові обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку до 20 млн дол. з 50 млн дол. США в день для нарощування міжнародних резервів і має намір за сприятливої ситуації зберегти цю тенденцію до кінця третього кварталу поточного року. Про це повідомили в прес-службі регулятора.

"До кінця третього кварталу 2020 року Національний банк має намір купувати на міжбанківському валютному ринку за сприятливої ситуації до 20 млн дол. США в день для нарощування міжнародних резервів. Попередній індикатор, який діяв з кінця 2019 року, становив 50 млн дол. США в день. Перегляд кількісного індикатора пов'язаний зі зменшенням обсягу клієнтських операцій на міжбанківському валютному ринку України внаслідок негативного впливу пандемії коронавірусу на торгівлю й інвестиційну активність", - сказано в повідомленні. Згідно з повідомленням, загальний обсяг продажу валюти підприємствами-експортерами залишається достатнім для задоволення попиту як з боку бізнесу, так і громадян. За даними НБУ, у квітні пропозицію валюти як на безготівковому, так і на готівковому сегментах ринку в основному перевищує попит, що дозволяє НБУ поповнювати міжнародні резерви за допомогою купівлі надлишкових обсягів пропозиції валюти в окремі дні. "Ситуація на валютному ринку нормалізувалася після декількох тижнів ажіотажу у другій половині березня через новини про пандемію і карантинні обмеження. З початку квітня пропозиція валюти з боку бізнесу і населення переважає попит. Хоча ринок в основному балансувався без нашої участі, в окремі дні на певні обсяги валюти не знаходилося покупців і тоді НБУ проводив інтервенції з купівлі валюти", - цитує прес-служба заступника голови Нацбанку Олега Чурія.

Відзначається, що індикативний обсяг купівлі валюти у 20 млн дол. не є перешкодою для ринкового курсоутворення, оскільки становить менш як 5% від середньоденного обсягу операцій на міжбанку. Водночас за необхідності НБУ проводитиме інтервенції з продажу валюти в ті дні, коли попит на валюту буде перевищувати пропозицію для згладжування надмірних курсових коливань, і не має наміру фіксувати курс гривні на певному рівні. "Курс і далі буде визначатися балансом попиту і пропозиції на валюту з боку всіх учасників фінансового ринку", - підкреслюється в повідомленні. Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з початку квітня викупив у свої резерви близько 600 млн дол., тоді як після 10 березня, під час пікових кризових ситуацій на валютному ринку НБУ продав з резервів понад 2 млрд дол. для згладжування курсових коливань. У першому кварталі НБУ витратив на підтримку гривні 1,4 млрд дол. з резервів. Міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2020 року становили 24,9 млрд дол., відкотившись до рівня на початок року.


Компанія Коломойського виграла у «ПриватБанку» суд на 17 мільйонів гривень

Господарський суд Києва задовольнив позов ТОВ “Арлан”, кінцеві власники - Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, до “ПриватБанку” на суму 17,3 млн грн. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Києва, повідомляє Finbalance. У рішенні зазначається, що ці гроші компанія як поручитель “ПриватБанку” по рефінансуванню сплатила Нацбанку на підставі мирової угоди, затвердженої ухвалою Центральною апеляційного госпсуду від 18 вересня 2019 року. За висновками госпсуду, посилання “ПриватБанку” на те, позивач з укладенням договору іпотеки взяв на себе обов'язок відповідати перед кредитором в повному обсязі заборгованості за кредитним договором “є безпідставними, оскільки така відповідальність обмежена вартістю предмета іпотеки, що в т.ч. фактично визнано третьою особою (Нацбанком — ред.) з укладенням мирової угоди”. 21 квітня Північний апеляційний госпсуд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою “ПриватБанку” на рішення Госпсуду Києва. Нагадаємо, 26 лютого 2020 року Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційні скарги НБУ та “ПриватБанку” й залишив без змін рішення Госпсуду Києва від 17 грудня 2019 року, яким було задоволено позов АТ “Нікопольський завод феросплавів” до “ПриватБанку” та стягнуто з відповідача на користь позивача 21,85 млн грн, які “Нікопольський завод феросплавів” як поручитель, виконавши мирову угоду, сплатив Нацбанку в рамках часткового погашення заборгованості “ПриватБанку” з рефінансування. Як повідомлялося, зі звітності НБУ випливає, що “ПриватБанк” в кінці березня погасив борг перед Нацбанком з рефінансування на 2,2 млрд грн. Таким чином, обсяг відповідних боргових зобов`язань “ПриватБанку” перед регулятором зменшився до 2,3 млрд грн.


Росія витрачає рекордні суми валюти для порятунку рубля

Центробанк Росії в третій раз за тиждень оновив рекорд продажу валюти на внутрішньому ринку — 22 квітня регулятор провів операції з розрахунком 23 квітня на суму 23 млрд рублів (більше ніж $300 млн), випливає з даних на сайті Банку Росії. 21 квітня ЦБ продав валюти на 19,2 млрд рублів (більш як $255 млн), 20 квітня — на 16,8 млрд рублів (понад $220 млн), а днем раніше — на 14,8 млрд руб. (менш як $200 млн), пише «Ведомости». ЦБ продає валюту на внутрішньому ринку за механізмом бюджетного правила, щоб фінансувати недоотримані нафтогазові доходи бюджету з фонду національного добробуту (ФНБ) у разі падіння ціни на нафту нижче ціни відсікання ($42,4 за барель російської нафти Urals у 2020 р.). З 7 квітня регулятор проводить такі операції регулярно. З 10 березня регулятор проводив «попередній» продаж іноземної валюти на внутрішньому ринку за механізмом бюджетного правила.


НБУ після спаду валютного ажіотажу викупив у свої резерви близько $600 мільйонів

Національний банк України з початку квітня викупив у свої резерви близько 600 млн дол., повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій під час онлайн-брифінгу. За його словами, під час пікових кризових ситуацій на валютному ринку після 10 березня НБУ продав з резервів понад 2 млрд дол. для згладжування курсових коливань. «Після того, як криза спала й ажіотаж зник, з початку цього місяця НБУ встиг викупити свої резерви близько 600 млн дол.", - сказав Чурій. Як повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, який також був присутній на брифінгу, резерви Нацбанку на кінець цього року перевищать позначку у 27 млрд дол., в які враховуються кредити від донорів України. «Резервів Нацбанку достатньо, щоб згладжувати короткострокові коливання на валютному ринку», - додав Сологуб. Як повідомляв УНІАН, у першому кварталі НБУ витратив на підтримку гривні 1,4 млрд дол. з резервів. Чисті міжнародні резерви Національного банку України за березень 2020 року скоротилися на 9,5% - до 16 млрд дол. Міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2020 року становили 24,9 млрд дол., відкотившись до рівня на початок року. Чисті міжнародні резерви - різниця між валовими резервами й залишком заборгованості НБУ і Мінфіну за кредитами перед Міжнародним валютним фондом.


В Україні на 60% впали продажі у креативній індустрії

Падіння продажів у креативній індустрії складає понад 60%. У зв’язку з цим, комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики почав працювати над тим, щоб допомогти малому та середньому бізнесу і креативним індустріям зокрема. Про це під час брифінгу сказав голова комітету Олександр Ткаченко, передає кореспондент УНН.

"У нас сьогодні було засідання комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Ми схвалили пакет законів, який направлений на економічну допомогу креативним індустріям. Креативні індустрії - це понад 1 млн людей, 4% ВВП країни", - сказав Олександр Ткаченко.

Він зазначив, що креативні індустрії - це не тільки кіно, музеї та театри, але і видавництва та народні промисли. "На сьогоднішній момент падіння продажів у цій сфері складає понад 60%. Ми розуміємо, що багато людей можуть залишитися без роботи, а підприємства можуть закритися. Це перший крок для того, щоб ми почали працювати над тим, як допомогти в цілому середньому та малому бізнесу", - зазначив Олександр Ткаченко. За його словами, вже є одностайне рішення всіх представників фракції у комітеті. "Є попередня домовленість, що наступного тижня ці проекти законів будуть розглядати на податковому, економічному та бюджетному комітетах. Ми також сподіваємось вийти з цим проектом закону в зал, на прикладі антикоронавірусних законів для того, щоб мати в цілому підтримку залу", - додав Олександр Ткаченко. Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендуватиме Верховній Раді України ухвалити за основу і в цілому законопроект №3377, спрямований на підтримку сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з карантином через поширення COVID-19.

ДУМКА ТИЖНЯ

 

Національний банк України знову знизив облікову ставку до 8%

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 8%. Як стверджує НБУ, продовження пом'якшення монетарної політики має на меті подальшу підтримку економіки в умовах пандемії та карантинних заходів. Інфляція у березні-квітні була нижчою, ніж очікувалося, попри тимчасове зростання цін протягом перших тижнів карантинних заходів.

Хоча це рішення дивне. Оскільки економічного ефекту воно явно не дасть в найближчий час (квартал). В кризу це може призвести до негативних сценаріїв з однієї сторони (відсутність первинних розміщень ОВДП через низьку ставку купону – зниження залучень від внутрішніх та зовнішніх інвесторів ), зниження дохідності депозитів, з іншої – зниження відсоткових ставок за кредитними коштами, зниження вартості грошей.

 

НБУ зазначає, що у минулому місяці зростання споживчих цін у річному вимірі сповільнилося до 2,3%. Зростання цін стримували насамперед три фактори: здешевлення енергоносіїв на світових ринках, відображення залишкових ефектів від торішнього зміцнення гривні, а також збільшення пропозиції сирих продуктів харчування. Ці чинники переважили зворотний тиск на ціни з боку березневого послаблення гривні та ажіотажного попиту на окремі товари після запровадження карантинних заходів. За попередніми даними онлайн-моніторингу НБУ, інфляція у квітні також залишатиметься низькою. Підвищений попит на товари першої необхідності та ажіотаж на валютному ринку, спричинений психологічними чинниками, досить швидко вичерпалися. Тож ціни на більшість продуктів харчування та ліки, які зросли під час перших тижнів карантину, впродовж останніх тижнів знижувалися. Інфляція у 2020 році залишиться в цільовому діапазоні 5% +/- 1 в.п. Монетарні та фіскальні заходи з підтримки економіки не стануть цьому на заваді.

Проте ми оцінюємо, що це далеко від фактичних даних для зниження облікової ставки аж на 2%, оскільки дані по інфляції не є коректними (неправдоподібними), що залежить від застарілої методології збору даних по споживчій інфляції та збільшенням знижок (акцій, спецпропозицій) на ціни товарів, що споживаються. І це економічно недоцільно, оскільки економіка (бізнес) може не справитись із ще декількома місяцями карантину, навіть при зменшенні ставок кредитування бізнесу після зниження облікової ставки.

Інфляція помірно прискориться в подальші місяці і на кінець 2020 року становитиме 10-12% (за нашими прогнозами), тобто вийде за межі цільового діапазону НБУ. Прискорення інфляції з поточних показників відбудеться, насамперед, унаслідок перенесення на ціни нещодавнього знецінення гривні. У першому кварталі 2021 інфляція тимчасово вийде за межі цільового діапазону через ефект низької бази порівняння, але в подальшому уповільниться до рівня середньострокової цілі в 5%, де й залишатиметься надалі. Утримувати її на такому рівні допоможе як виважена монетарна політика Національного банку, так і стриманіша фіскальна політика після завершення пандемії та відновлення економічної активності.

Унаслідок карантинних обмежень для подолання пандемії та глобальної кризи українська економіка скоротиться на 8,0% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 5% у наступні роки.

Негативний вплив пандемії на українську економіку очікується відносно короткостроковим, але досить потужним. Карантинні заходи вже зменшили ділову активність, споживання та зайнятість населення. Скорочення глобального попиту також обмежує експортні можливості країни. За нашими оцінками, вплив цих чинників на економіку найвідчутніше позначиться упродовж другого кварталу цього року. Поступове скасування карантинних обмежень зумовить відновлення української економіки в другому півріччі 2020 року. Цьому сприятиме також м’яка фіскальна та монетарна політики. Збільшення урядом бюджетних видатків на подолання кризи і заходи Національного банку з підтримання банківської системи зменшать негативний вплив пандемії на економіку.


РЕКОМЕНДАЦІЇ



ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)





Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»