Фондовий ринок за тиждень 22.03-26.03

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ СКОРОЧУЄ ДИВІДЕНДИ

23 квітня 2021 року відбудуться Річні Загальні збори акціонерів АТ «Райффайзен Банк Аваль». Проєкт рішення щодо розподілу прибутку банку передбачає виплату дивідендів власникам простих акцій у розмірі 33,12% від номіналу, або 3,3 коп. на акцію. Це більш ніж у 2 рази нижче ніж поточний рівень (7 коп. на акцію). Враховуючи те, як на Загальних зборах затверджують проєкти, можна сказати, що найімовірніше, що цей проєкт теж приймуть. 

Таким чином, при ціні входу попередніх тижнів на рівні 50 коп. за акцію дивідендна дохідність становитиме 6,6% до оподаткування (5,3% після), що вдвічі менше дохідностей довгострокових ОВДП.

Після оприлюднення Рішення Наглядової ради АТ «Райффайзен Банк Аваль» ціна попиту на акції банку знизилася майже на 20%. Наразі спред котирувань на Українській Біржі за інструментом BAVL складає 9,3%, що свідчить про значну невідповідність очікувань продавців і покупців.

Вважаємо цей папір непривабливим з інвестиційної точки зору та залишаємо незмінною рекомендацію «Продавати».

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ 2020 РОКУ)

BAVL

MHPC

Корпоративні облігації 

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня зросла, як порівняти з минулим тижнем, і становить 117,94% від номіналу (минулотижневий показник — 117,62%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня знизилися до 11,65%. Минулотижневий показник —   11,68%.

У результаті проведення розміщень ОВДП 23 березня 2021 року Міністерство фінансів України залучило до держбюджету 6,5 млрд грн (минулого тижня — 14,3 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 8,59-12,05% у гривні. 

За тиждень дохідність облігацій строком обігу 1 рік зросла з 10,74% до 10,75% у гривні, строком обігу 3 роки — залишилася на рівні 12,05%

Як бачимо, Мінфін залучив у 2,2 раза менше коштів, ніж минулого тижня, на тлі незмінності рівней дохідності. Зараз уряд не потребує додаткового фінансування.

Курс гривні 22.03 – 26.03.2021 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був на рівні 27,63-28,04 грн/дол. Середній готівковий курс цього тижня був на рівні 27,68-27,95 грн/дол. 

У понеділок курс закінчив минулотижневу консолідацію у вузькому коридорі 27,65-27,7 грн/дол., і з вівторка почався упевнений девальваційний рух гривні. За 3 дні долар додав 34 коп., і лише під кінець тижня гривня відіграла частину втрат.

Наступного тижня очікуємо на коливання курсу у межах широкого коридору на рівні 27,75-28,2 грн/дол. на тлі високої волатильності курсу та збільшення обсягів торгів.

Середньостроково до кінця червня 2021 року очікуємо укріплення гривні до рівня 26,5 грн/дол., якщо не буде глибокої корекції на фондовому ринку США.

У цей період невизначеності і потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах з високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину - у валютних облігаціях (в т.ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т.ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід з грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Індикативні котирування компанії Фрідом Фінанс

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»