Фондовий ринок за тиждень 22.06-26.06

Завантажити звіт.pdf


ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ


НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ

Нацбанк удосконалив облік прямих іноземних інвестицій

 

Національний банк України удосконалив обчислення статистики прямих іноземних інвестицій (ПІІ) відповідно до міжнародних стандартів. Як повідомила пресслужба НБУ, відтепер у платіжному балансі будуть враховуватися реінвестовані доходи підприємств. Тобто доходи прямих іноземних інвесторів будуть включати не тільки дивіденди, а й їх частку нерозподіленого прибутку підприємства. Такі зміни відповідають стандартам статистики Міжнародного валютного фонду та практиці більшості країн світу. Вони дадуть змогу поліпшити порівнянність макропоказників України з іншими країнами.

 

«Облік реінвестованих доходів не позначиться на загальному сальдо платіжного балансу, адже вони дзеркально відображаються у двох статтях платіжного балансу — «Первинні доходи» поточного рахунку та «Прямі інвестиції» фінансового рахунку. Облік реінвестованих доходів коригує показники дефіциту поточного рахунку України прямих іноземних інвестицій на однакові значення», — йдеться у повідомленні. 

 

У НБУ нагадали, що функції публікації даних за прямим іноземним інвестиціям з 2020 року остаточно передані з Державної служби статистики України в Нацбанк. Перша публікація статистики прямих інвестицій за видами економічної діяльності в розрізі країн і регіонів відбудеться 30 червня 2020 року. 

 

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України приєднався до Міжнародної мережі регуляторів кредитних спілок напередодні придбання функцій регулювання ринку небанківських фінансових послуг.

 

Криза близько: НБУ прогнозує подальше падіння української економіки

 

Національний банк України прогнозує, що у II кварталі 2020 року відбудеться поглиблення падіння реального валового внутрішнього продукту України здебільшого через дії карантинних обмежень протягом всього кварталу. Про це йдеться в коментарі Нацбанку, опублікованому на сайті регулятора. «У II кварталі 2020 року очікується поглиблення падіння реального ВВП... Поступове пом'якшення карантину з середини травня, як і очікувалося, супроводжується відновленням економічної активності та зайнятості. Однак наявні дані свідчать, що падіння за підсумками року, ймовірно, буде глибшим, ніж очікувалося в прогнозі, оприлюдненому в інфляційному звіті за квітень 2020 року», — сказано в повідомленні. 

 

За даними НБУ, оновлений макроекономічний прогноз оголосять у ході чергового брифінгу з питань монетарної політики 23 липня. Також його опублікують в інфляційному звіті за липень 30 липня. Згідно з повідомленням, в I кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 1,3% в річному вимірі. Зокрема, серед основних причин падіння української економіки за вказаний період стали:

  • негативний вплив карантину на сектори послуг;
  • стрімке падіння інвестицій;
  •  поглиблення падіння споживання державного сектора на тлі складної фіскальної ситуації;
  • уповільнення зростання приватного споживання та експорту на тлі ослаблення зовнішнього попиту. 

 

Відзначається, що фактичне падіння економіки було істотнішим, ніж оцінка НБУ, опублікована в інфляційному звіті за квітень 2020 року (0,5%). Це пов'язано з більш повільним зростанням споживчого й інвестиційного попиту в цей період, ніж очікувалося. «Вагомим фактором падіння ВВП було падіння інвестицій. Валове нагромадження основного капіталу скоротилося на 21,4% у річному вимірюванні. Подібні значні темпи падіння інвестицій спостерігалися під час кризи 2014-2015 років», — зазначили в пресслужбі. 

 

Також повідомляється, що у I кварталі поточного року вперше з 2016 року великі та середні підприємства сформували чистий збиток у сумі 4,9 мільярда гривень, а частка збиткових підприємств зросла до 41% проти 27% у I кварталі 2019 року. 

 

У розрізі видів діяльності в I кварталі 2020 року через введення карантину погіршилися показники діяльності практично всіх галузей економіки, за винятком сільського господарства. Найбільший негативний вплив спостерігався у сфері транспорту та більшості секторів послуг. Показники діяльності торгівлі, а також сфери інформації та телекомунікацій зросли через збільшення попиту населення на послуги доступу до інтернету, в тому числі через перехід на дистанційну форму роботи на період карантину. 

 

Як повідомляв УНІАН, МВФ погіршив прогноз падіння економіки України у 2020 році до 8,2% з 7,7%, що прогнозував у квітні. Згідно з прогнозом МВФ, споживча інфляція в Україні у 2020 році становитиме 4,5%; у 2021 році — 7,2%; у 2022 році — 5,6%.

 

Херсонський морський торговельний порт передали у концесію

 

В Україні передали у концесію перший масштабний об’єкт — Херсонський морський торговельний порт. Про це у своєму Telegram-каналі написав міністр інфраструктури Владислав Криклій, передає УНН. За його словами, це дасть стабільний розвиток, допоможе зберегти наявні та створити нові робочі місця, збереже добробут всього міста й регіону, створить сприятливі умови для зростання економіки.

 

«Компанія-концесіонер ТОВ «Рисоіл-Херсон» інвестує у розвиток порту близько 300 млн грн. Ще понад 18 млн буде вкладено у місцеву інфраструктуру. Концесія укладена на 30 років, але вже у 2030 році концесіонер зобов’язується забезпечити обсяги перевозки вантажів порту на рівні не менше 1,36 млн тонн», — додає Криклій. Міністр зазначає, що «Рисоіл-Херсон» зобов'язується збільшити до 80% частку вантажів, що прямують до порту з використанням залізничного, внутрішнього водного та інших видів транспорту, крім автомобільного.

 

Так, концесіонер проспівфінансує капремонт дорожнього покриття вулиць на шляху до порту та новий майданчик для стоянки вантажівок на в'їзді до міста.

 

«Продовжуємо активну роботу щодо концесії інших портів, а також важливих об’єктів дорожнього будівництва, аеропортів та залізничних вокзалів. Концесія порту «Ольвія» буде підписана найближчим часом, порт «Чорноморськ» — наступний концесійний проєкт», — підсумував він.

 

У Нацбанку анонсували впровадження «процентного свопу»

 

Національний банк України вперше запроваджує «процентний своп», який дасть можливість банкам зменшувати їх відсотковий ризик. Про це сказав в інтерв’ю «Радіо НВ» заступник голови Національного банку Олег Чурій, передає УНН.

 

«Наступного тижня у нас буде перший тендер, так званий «процентний своп». Це складний фінансовий продукт, якого в Україні майже ніколи не було. Він надасть змогу банкам хеджувати їхній відсотковий ризик і буде сприяти довгостроковому кредитуванню банками економіки та довгостроковим інвестиціям», — сказав Чурій.

 

З його слів, українські банки стикались із величезними ризиками, зокрема відсотковими, тому що «відсоткові ставки стрибали».

 

«Такі інструменти фіксують ставку на довгостроковий період, дозволяють банкам проводити довгострокові фінансування — те, чого в Україні насправді ніколи не було в національній валюті», — додав заступник голови НБУ.

 

МВФ пояснив свій прогноз щодо падіння економіки України відсутністю заощаджень у населення

 

Міжнародний валютний фонд (МВФ) пояснив свій прогноз щодо падіння ВВП України на 8,2% — це пов’язано з малою кількістю заощаджень у населення та обмеженою фіскальною підтримкою економіки. Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман на онлайн-конференції Європейської бізнес-асоціації (ЄБА), передає hromadske з посиланням на «Інтерфакс-Україна». 

 

«В українських домогосподарств немає таких грошових буферів, як в інших країнах», — сказав він. Зокрема через це в країні сильно впав рівень споживання й він продовжить падати ще більше, бо у населення немає заощаджень.

 

Інша проблема — обмежена фіскальна підтримка економіки. У порівнянні з іншими країнами, каже Люнгман, Україна перебуває десь посередині за рівнем підтримки, яку влада надає економіці під час кризи. Водночас представник МВФ наголосив, що прогнозувати щось дуже складно, поки не винайдуть вакцину від коронавірусу.

 

Напередодні МВФ значно погіршив свій прогноз щодо падіння світової економіки у 2020 році. Щодо України прогноз МВФ є найнегативнішим серед інших українських та міжнародних організацій — 8,2%. Раніше міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що падіння економіки України, що спостерігалось у квітні-травні, зупинилось. Прем’єр Денис Шмигаль заявляв, що уряд очікує на зростання української економіки у другому півріччі 2020 року.

 

Як повідомлялось, в українському уряді прогнозували, що економіка у 2020 році впаде на 3,9%, а урядові експерти очікують на падіння ВВП України на 4,2%. Світовий банк прогнозував, що економіка України у 2020 році впаде на 3,5%.

 

Вітаємо з Днем Конституції України (28.06.2020)!

Цікаві факти про Конституцію України:

  • Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.
  • Упродовж 1990-1996 рр. було запропоновано 15 проєктів Конституції України — від Конституційної комісії, політичних партій та науковців.
  • Міжнародна спільнота привітала ухвалення Конституції України та визнала її однією з найдемократичніших у світі.
  • У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України — книжка розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, а кожна літера не більш як 1 мм. Важить книга всього 15 г. Мініатюра вмістила лише десяту частину тексту оригіналу. Автор — художник-графік Ігор Степанов — витратив на її створення близько двох місяців. 
  • У 2019 році в інтернеті з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами конституції у коміксах стали брати Капранови, а художником — Олександр Костенко.

 


ДУМКА ТИЖНЯ 

Як змінилися ставки 

 

Всі звикли до того, що Україна — країна високих відсоткових ставок. Наших співгромадян давно не здивуєш кредитами під 25-30% річних. Також багато хто пам’ятає депозитні вклади під 25% річних в гривні і 10% в доларах США. Однак, часи йдуть, і економіка проходить трансформаційний період, хоч і не надто стрімко. З 2019 року політика інфляційного таргетування і поступове зниження облікової ставки зробили свою справу. Сьогодні всі ставки на фінансовому ринку так чи інакше залежать від базової вартості грошей, яку визначає НБУ.

 

Уже зараз середні ставки на ринку депозитів для фізичних осіб у гривні з періодом розміщення рік і більше складають 10,4% (8,37% після вирахування податків). Аналогічні за терміном депозити у валюті приносять 3% доходу (2,42% після вирахування податків).

 

На тлі депозитів із ризиками кредитних портфелів банків набагато більш привабливим стає фондовий ринок. В Україні, інвестувавши в гривневі облігації державної позики, можна розраховувати на прибуток розміром 9-10% річних. Врахуйте, що цей дохід не буде обкладатися податками, а гарантії по інструменту надає безпосередньо держава. Також, слід звернути увагу на корпоративні облігації таких емітентів як ТОВ «РУШ» (ТМ «EVA»), прибутковість за якими складе 14,5% річних (11,67% після вирахування податків).

 

Якщо ж ми говоримо про інвестиції в валюті, то, наприклад,  держоблігації України в доларах США з погашенням у 2026 році можуть давати дохід 5,5% без оподаткування та з повною гарантією держави.



РЕКОМЕНДАЦІЇ


ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)



ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

 

https://lh5.googleusercontent.com/AxBy6dGmn1dBIBVNEj9TSOYviy22KB-gQNlb2eYbSxwLz_6xP26F5MWxqdE-Orb47IAQdvOF6TNdM-vBALmfjdB06OyP2s5pAeNHpEGIQyo4rOXCd68TNgBPp5EScjpLhf7c31ttp5xSM6jbog

 

Середня вартість українських облігацій на цьому тижні зросла й оновила максимуми. Показник сягнув 109,36% від номіналу (проти минуло тижневого показника 108,63%).

 

https://lh6.googleusercontent.com/U0QWXpF4Pngudwr6GYFEbIFeQfEZPlGlv3GoofhklpglKzZjvKyxSOPE7e_vZVzPvWQ9zkUNzRWCGUjEOdve7SuwdBNkKzzpAl8-7rWPWu891LpO6P999uG1WXqzIRukjMhmOQcPCgSDfuL1gg

 

Ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) на цьому тижні опустилися до рівня 10,7% (в середньому), і прямують до мінімумів лютого-березня 2020 року — 10% (проти показника минулого тижня 10,96%). 

 

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 23 червня 2020 року, до державного бюджету залучено 6,219 млрд грн.

 

Номер розміщення

61

62

63

64

65

66

Код облігації 

Дорозміщення

UA4000202469

Дорозміщення

UA4000209225

Дорозміщення

UA4000209373

Дорозміщення

UA4000209381

Дорозміщення

UA4000209886

Дорозміщення

UA4000207682

Номінальна вартість

1 000

1 000

1 000

1 000

1 000

1 000

Дати сплати відсотків

30.09.2020

26.08.2020

24.02.2021

25.08.2021

23.02.2022

19.08.2020

17.02.2021

18.08.2021

16.02.2022

17.08.2022

15.02.2023

Розмір купонного платежу на одну облігацію

86,25

-

-

-

52,85

49,20

Номінальний рівень дохідності (%)

17,25%

11,28%

11,00%

10,97%

10,57%

9,84%

Дата погашення

30.09.2020

25.11.2020

24.02.2021

19.05.2021

23.02.2022

15.02.2023

Середньозважений рівень дохідності (%)

7,24%

7,71%

9,50%

9,70%

10,39%

10,47%

Залучено коштів до державного бюджету від продажу облігацій

532 825 000,00

484 244 000,00

112 807 200,00

3 861 239 015,20

1 102 284 223,75

126 001 093,20

 

Курс гривні станом на 26.06.2020 р.


https://lh5.googleusercontent.com/_aHRf5jS4xDAnvQlUDN0Kd6UtWByUcT_Tw_XDlW0dmV0ciWMoiR6qZeFb02kp7Ld_SrdbtqrERJPF_gMoYF3d8G6uycqa6wKKJxatSe2u0VOcB79VFG6pwO7YRR7D8E6k9vlvFjSbbo_v0aBig

 

Курс гривня/долар на міжбанку торгувався у прогнозованому коридорі значень минулого тижня. 

 

Курс міжбанку коливався в мінімальному коридорі 26,5-26,7 грн/дол. США (готівковий курс — 26,5-26,82 грн/долар). При цьому, Національний банк України протягом тижня купив на міжбанківському валютному ринку 424,5 мільйона доларів. Курс міжбанку застряг у коридорі 26,5-27 грн/$ вже цілих 2 місяці, тому наступного тижня буде спостерігатися динаміка бокового тренду. 

 

У цей період невизначеності рекомендуємо тримати частину заощаджень в гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Так ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію, яка знижується, та девальвацію у випадку форс-мажору.



Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»